Thursday, December 31, 2009

Lame

Anything to watch?
While we are waiting
For this so-called new year's eve,
What more is there to do?
...nothing.just crowds that makes you suffocate, and worry about the fate of tomorrow.

Nak testing je.
Bored. i guess we can't always find 'happiness' or 'interest' in crowds of people..in spots people where people gather..

yet people always seek for that in such places.
.........
and as usual-fireworks again.just like previous years.
fireworks was the catch btw.the fire worked :) well done pyrotechs..and the orchestral fountain too.
one thing about fireworks is that it proves that cliche is not always boring.

other than that, nothing exceptionally special untuk buat jadi rugi kalau x pegi. alrite its true- the atmosphere was lively, the sea of human were on the roads cheering like parades. with those flashing toys,musics and horns and snow spray etc etc .
lively but i'm not sure whether that was really counted as 'live' or 'alive'.

not to mention all the 'outside and confused entities' that became the awful sight of the night and made eyes sore to the core.

idk,maybe because my mind parted from my body.




At klcc , 11:20pm , 31dec 09
Using my phone

ANOTHER new year.alhamdulillah syukur ya Allah..

2010,bring it on.let's be friends ehehehh

how is your early new year?

Wednesday, December 30, 2009

termo-emo dinamik

situasi nye:
kita jalan punya jalan ni, nak masuk kelas ni. langkah naik tangga lalu koridor.. nampak orang jalan lambat kite potong lalu kita mendahului dan mara terus melangkah jalan lagi dan lagi.sampai2 kelas kita pun masuk n duduk .kelas air-cond baek je.

tetapi..kita peluh2 pulak?

rase tubuh panas x selesa pulak. org lain yg dalam kelas tu xde berpeluh2 pon, tenang n nyaman aje.
kawan2 yg sama sampai kelas yg jalan dengan kita pun, ade yg rase panas sikit2 je, peluh2 sikit je bahkan ade gak yang mcm dah lame sampai- tak rase panas langsung terus cool je.
sedangkan bilik kelas ini aircond beberape bijik dan sumenye ON, n suasanenye sejuk , tapi kita sekarang ni rase mcm panas rimas berpeluh.

selang seketika kemudian, lepas settle down menahan x selesa rima berpeluh panas kejap, kite pon mula rasa sejuk gak dan tak lame lepas tu kita dah selesa rasa sejuk same2 dengan kawan2 lain dalam bilik kelas.


itulah konsep keseimbangan terma namenye. haba yg ditransfer antara sesuatu dengan persekitaran. kita rasa panas sebab haba dalam badan kita pada waktu mula2 masuk tu x sama dengan persekitaran sistem bilik kelas tu. badan kita lebih banyak haba, dan kadar haba masuk dan keluar antara badan dengan sistem x sama.


begitulah jugak kehidupan ni,
dalam kita meneroka sesuatu yang baru, mula2 tu mmg rase x ngam.ibarat rase rimas gitu.
rasa serba x kena.sebab kita bawak 'haba' yang lain , lebih daripada persekitaran yg kita masuk tu..rasa serba serbi lain macam..tak masuk.'panas berpeluh2'
tapi keadaan stature sistem itu dah semulajadi elok sebenarnya, macam positif nyaman ibarat aircond.dan orang2 yang terdahulu berada dlm keadaan tu on je..orait je sejuk je..dan settle dengan elok, so x bermakne kite yang rase panas ni tak boleh rase mcm tu jugak :)
mule2 mmg la rase x ngam.tapi kalau kite lame2 sikit bagi peluang kat diri ..lame2 'haba' kita tu akan dapat ditransfer ke dalam sistem tu..sama2 ngan 'haba' sistem tu pun ditransfer kpd kite. so bile heat transfer tu yang masuk sama kadarnye dengan yang keluar dari sesuatu tu dengan persekitarannya, so keseimbangan terma pun dicapai la. bila dah seimbang, semua rasa keselesaan yang sama. sejuk sama2 nyaman sama2.

tapi harus diingat 1 lagi hukum termodinamik iaitu, haba tak berpindah daripada satu objek yang sejuk (kurang haba) kepada objek yang lebih panas (lebih banyak haba), haba tu sifatnya berpindah darp yg lebih panas slow2 ke yg sejuk.

so dalam konsep emodinamik kita ni, sistem yang neutral x dapat nak grab 'haba' dari kita ni sebab entiti yang masuk tu yang memiliki 'haba lebih'. so berilah peluang yang lebih 'panas' ini untuk mengalirkan habanya kedalam sistem dan haba sistem kemudian masuk ke dalam entiti. kadar masuk dan keluar haba yang sama baru la keseimbangan bleh dicapai.



kalau dalam fizik, termo (haba) pun sifatnya dinamik dan ada caranya untuk mencapai keseimbangan. semua untuk mengatasi perbezaan yang kalau dalam kes haba ni, boleh jadi macam2 masalah.

maka kite pun haruslah mempunyai pemberat seperti termo (haba) iaitu emo (emosi/perasaan) yang kalau x diseimbangkan dengan peresekitaran, boleh jugak jadi macam2 masalah.


sesungguhnya segala2 allah ciptakan dan sediakan untuk kita lihat dan dalami. dan segala ilmu dan pengetahuan itu membantu kita dalam kehidupan dan menyedari hakikat bahawa Allah Yang Maha Mengetahui.

sekian

di dalam setiap perkara, there's always a catch.

everyone has a heroine

"..it's like a drug to me, you're like my own personal brand of heroine ."

ni metaphore je. jangan involved ngan drugs plak.

sounds quite corny. metaphore jiwang yg lain mcm.
ni ayat dalam cerita Twilight. Si Edward cakap. Si Bella dengar. aku saksi.
whatever romantic tense it was at that time, ayat ni ada catchphrase la bagi aku.
aku tak la minat sangat...mcm org perempuan yg siap tules banner "Edward please bite me!" ape segala tu.

pasal phrase atas tadi. betul la.
untuk sape2 yg bawak watak "keras-ignorant-indifferent-not interested-mediocre attention" , mcm si vamp tu, walau mcmane pon mesti ade 1 insan perempuan yg buat dia act lain.
kalau perempuan tu disakiti, dia sakit jugak.
kalau perempuan tu kena kacau, dia jadi protective.
suka kalau perempuan tu xde masalah.kalau die wat menitiskan air mata, rasa nak mati.
dan kalau bersame ngan die, hepy dan cakap "if i'm with u i'm a happy man" haha.


betul la tu. lelaki ade heroine yg mcm dadah bagi die melt even sekeras2 dan se'indifferent2' die pon.
ni la yg menyebabkan die tak kisah sangat kalau org len nangis, tp kalau heroine nangis die xbleh tahan.
kalau org len wat needy dan mcm xde tulang belakang die x kisah (dan keji), tp kalau heroine buat tu nmpak just nice dan acceptable.


dan buat dia act 'creepy' and changed and weird and responded strange - as the result from being drugged by the heroine . effect. euphoria



akhir sekali kita tutup dengan 1 phrase lagu.

jealousy, turning saints into the sea
swimming through sick lullabies, choking on your allibies
but its just the price i pay,destiny is calling me,open up my eager eyes
coz i'm mr. brightside

motif sangat post ini.



pesanan weh! jauhi dadah.jangan amek heroin pulak . belia benci dadah kann

Monday, December 28, 2009

a (night)walk to remember

tulis tajuk je dlu.
settle down dulu baru balik dari..

..a (night)walk to remember

*sigh & sorry~*

Friday, December 25, 2009

Aku di

Salam n slamat sejahtera..

aku di setiu,terengganu.

aku di progen.

aku di siplin.

www.upsm.orgfree.com

Update blog dr dlm kwsn hutan, pakai nset..testing2.


p/s- aku di lemma..

Sunday, December 20, 2009

recent updates

Operasi Khidmat Masyarakat (OPKIM) UPSM Perlis 2009
salam dan selamat sejahtera.
ha
time ni pegi perlis seminggu- kampung banat,arau. dapat keluarga angkat bagai *dh name pon program keluarge angkat*. ni kali ke-3 aku involve dengan mende2 keluarga angkat2 , dan ak mcm dah ade pengalaman le sikit..nak handle2 n nak blend in tu.

walaubagaimanapun, kali ni aku bukan sekadar seorang peserta tp gak urusetia..so mcm tu lah. best2..ape yg best nye? bersama kawan2 mengusahakan sesuatu jadi kenyataan n bersama masyarakat buat macam2 la..kg banat ni landskapnye hijau chantek je..kwsn sawah padi..dengan denai2 n tali air yg tenang je mengalir sepanjang jalan.

Satu mende yg aku perasan, kenduri2 die *kebetulan banyak kenduri* sume grand2 walawehh..kenduri khatan same besarR ngan kenduri kawen..satu kampung turun, dan 1 peluang gak kitorg gotong royong sesame kenduri nih.makanan mmg x abes lahh mase opkim ni..kenduri khatan budak2 pon dah tumbang sekor lembu & yg speselnye, ikan keli pon masuk menu.
Kg banat ni ade projek besar ternakan ikan keli, so bile kenduri mmg laa ikan keli pon ade masak pulak best2..so kitorg pon makan puas2 ah :) bajet2 nilai ikan keli mau berpuluh2 ringgit hahaha dh. buktinye sume org naik berat sepanjang opkim nih..sikit punya bahagia hahaha.

macam2manepon 1 insiden yg aku xbleh lupe adelah insiden berZIP. apekah?? haha..
alkisahnye,
zip satu2nye seluar slack aku buat pailang dipagi majlis perasmian program tu...dah la pagi tu attire pakaian formal..aku dah le skuad awal n function penting le pagi tu..skali mmg zip sluar rosak terus disaat2 nak gerak dan meninggalkan aku xleh pegi la...
Then mak mas ayu came the rescue woh..die plunged in action, grab seluar problemo itu dan jumps into action pegi ke tmpat tailor kampung banat(seblah umah jek)..xsampai 10 menet, hari aku diselamatkan dari kegagalan mekanisma zip yang pasti menyulitkan aku...trimas sgt2 makcik. touching2..

biaselah, kadang2 ade ketikanya zip ni akan mengkhianati kita sebagai seorang lelaki. situasinye boleh jadi "OUCH!" dan 1001 pengkhianatan lg.sedar le kepentingan entiti kecik bename zip tu..sayangi zip anda setiap hari.
opkim perlis upsm 2009,kg banat ,arau perlis










klakakaka :D xbleh tahan aku tengok gamba ni..patutle si azie ckp aku berdiri jauh sangat padehal dah plan side by side, nak communicate susah..time tu ak x ngaku, tp tgok gamba ni baru ak sedar..haha..apehal la

masyarakat kampung mmg baik dan peramah..dan mereka ade banyak ilmu yg kita sbg org muda ni boleh sangat nk belajar..nilai2,ilmu,dan pengalaman kehidupan ni la yg bile kite apply dalam hidup sbg seorg mahasiswa, akan jd added value kite..


kakak Razman kawen yay kakak Razman kawen yay

kali ni kite ke jengka 23, pahang pulak
uwaah~ cantik je perkahwinan..cantik je majlis nye. dah lame x pegi kenduri kahwin..tp bukan bermakne xde org kahwin sbb tu la ak lame x pegi..bukann bukann..tp sbb ak x balik.

time ni aku percaye kawan2 aku mst ade fikir psl kahwin 1 hari nanti..mungkin x lame dh tp ni sume rezeki dan Allah dah tetapkan pasangan time masing2 kn..tp its something nice to think about.

ade 1 cerite menarik gak time kat rumah razman ni. mase sambil2 tunggu sume ready n makan tu aku layan le duduk atas buaian kat pokok rambutan..lek2 je la..then aku perasan rupenye kat belakang aku sikit ade budak perempuan kecik 3 org tgh 'berbalas2 cakap' ngan sorg budak perempuan kecik lain kat berande rumah.

adik comel 1: "cotcet cot cet nnt papa kite kate kn nanti die kan nanti die dende die balik"
adik berande : " alah mcm budak kecik ngadu kat ayah mcm budak kecik ngadu kat ayah"
adik comel 2: " eh x baik taw ejek orang lain berdose nnt x baik taww huu"
adik berande: " aah dah mmg die mcm budak kecik ni..menangis pulak tu mcm budak kecik mcm budak kecikk *ulang2*"
adik comel 1 :"terdiam..die ni plg kecik antare 2 adik2 ni so mgkn ni 1 culture shock buat beliau*
adik comel 2:" sape budak kecik? kate kite org budak kecik x baik tau! die pon budak kecik jugak"
adik berande:"(taknak kalah) die la budak kecik nangis mcm budak2 wuwuwu"
adik comel 2: "sape lg kecik? ha ape sisir (aku rse sikat maksud die) dalam english? ha ape? ape? ha awak la lagi kecik!"

adik berande pon aku rase mengalami culture shock dah time ni..

aku buai2 sambil gelak adoiyaiii budak2 ni...tige2 kecik lebeh kurang je padehal..tadika/ darjah 1 je ak rase ni..last2 sisir dalam b.i jugak tentukn kecik x kecik..hak3 :D


kat rumah man..xnk nek atas pelamin nnt aku nak simpan naik ngan bakal isteri jek..simpan mood kaw2 hahaha :)

Friday, December 18, 2009

majlis ilmu oleh Prof Dr Yusuf Al-Qardawi



lewat benar aku alert sendiri akan majlis ilmu ni. tak tau la apesal...
tapi walaubagaimanepon aku nak amek part jugak sebarkan.

prof dr yusuf al-qardawi. 1 tokoh ilmuan islam yang memang gah la ni.

tapi majlis muhadharah ni majlis ilmu bagaimana? aku kurang jelas..tapi yg pasti majlis ilmu so tu dah cukup. sape2 arif bahasa arab mungkin boleh bagitau muhadharah ni bagaimana n mengenai ape.

sape2 yg nak pegi boleh ke sekian sekian kata atas. wallahualam.








Tuesday, December 15, 2009

melting point

the appeal is just as appealing as ever.
the heat i think hasn't got any hotter.
the demeanor is just like before.
like always.
like how it has been.

then,
why only now i am melting?

all these time i can stay put and keep my head on my senses.stay firm ,and far from just melting.

to suddenly melt even the surrounding factors haven't gone any different means
that the melting point has decreased. and the usual heat can now -melts.

and now that i am melting from the usual appeal.
my melting point has gone to a lower threshold.

means
i am now weaker or something like that?

i'll take it as 'deliberately more sensitive than before' yeah more like that :D


*random thoughts*

..........................................
ha ni la mendenye.
renung2kan.
go with flow?
lek2 dah khkhkhkhkhkh



Monday, December 14, 2009



kebelakangan ni makin banyak point orang2 sekeliling ntok suggest aku ntok join social network.
itu ini itu dan ini.deja vu deja vu

famous skang ni facebook la.dulu friendster, myspace, etc etc
well, i have none of those, ever. does that account me as a buta IT? oh oh i hope not le..then all the adobe skills, IT and programming knowledge (plus coding in blogging does that counts?) i acquired will be all be looked down by...sheer facebook.

bukan ape,
walaupun ak x buat, aku amek tau gak le. and i dont condemn social network2 ni.

cumenye.
i don't think i really want to.
i don't think i really want to do what people are really doing in social network..from what i see.

not the 'to connect ' thing. oh that's so good so cool.
but the things that most people are really into..subconsciously perhaps.
the kickstart intention is to share i guess..

spilling beans, inside out.
"together we'll sing songs and tell exaggerated stories
about the way we feel today and tonight and in the morning."

sometimes, to stay behind translucent glass is better than its counterpart (transparent).
alright i think i've made my point

oh well not a big deal though.
meanwhile i have mixed thoughts, sudden shivers down to the spine when it came to that thought and begins to act out of ordinary at times, doing my best to almost melt hahaha.

jengjengjeng


Saturday, December 12, 2009

.
lepas encounter beberape keadaan baru, dan dah melaluinye.

ade penemuan-penemuan baru.
perasaan-perasaan baru pon dah timbul.
pandangan-pandangan baru pon dah start.
lepas dah start sume ni susah pulak nak brenti.

lepas tengok pulak ape yg kat depan mate.

oh oh~~~ T^T

tapi kalau kita tak tahu mende sebenarnya ape yg berlaku, kita jangan la percaye sangat ape yang kite duk pikir sorang2 ni.memang le makan dalam tak habis.

tetibe dah macam in the season eventhough this is not the season. inner monsun betol laa..

memang kite terime ape yang patut diberikan kpd kite.macam tu le.



am i a prisoner to instinct or did my thought just live as free and detached as boats to the docks?

Monday, November 30, 2009

penunggu

alkisah penunggu..

penunggu.

bukan nak cerite pasal 'penunggu' tu jangan salah paham pulak
x mau ah

tp pasal penunggu yg..penunggu lah. orang yang menunggu tu panggil die penunggu gak kan?
mcm orang yg melatih dipanggil pelatih jugak kan? kan? kan ke tak kan?
kan?
*dah2 la ko oii*

ok sambung, bile kite buat sesuatu dan jd terbiase buat, maka tu adelah 1 konsep latihan.
mende tu pd awalnye susahhhh..tp bile dah kena buat jugak lame2 pulak tuh..lelame jd mcm lek2 dah. ape ade hal kena buat mende tu...ha. cam dah terer la. get used to it. biase sket.

mcm mule2 payah je rase nak main rubic cube..payah nak mampoih. tp try punye try struggle punye try last berjaye. try pulak buat banyak2 kali last2 dah biase pastu lek2 je buat..pastu try megaminx pulak.
konsep latihan la ni. mende payah ,then kite letak diri kite kasi buat jugak lelame..pastu kite pon biase..xde ape masalah.

tapi lain buat stok2 penunggu nih.
memang le sape2 pon sume org x suke bile dipakse menunggu ni.
tapi bile dah takde pilihan..terpakse jugak tunggguuuuuuuu *bak kata fara fauzana melodi* dan tungguuuuuuuuuuu lagi *bak kate dr kekderi* last2 penantian tu pon habes la.

ape yg ditunggu pon smpai. dan bile lepas tu same ade dua je.

1:dia dah biasa menunggu, so bile blaku penungguan lame2 lagi die dah agak biase n x tereffect sgt. lame2 ke kejap je boleh tolerate..sbb penah menunggu sorg2 laaagi lame.

2:sbb dah penah n penat menunggu2 sblom ni. dia dh xbleh tahan sket pon menunggu. 5 menet pon rase x bleh tahan. kejap jepon xbleh dah..tabele tahhannn woo~

ntah,salu org akan lebeh ke no 2 ni.

motif gambar kat atas? tu sbb kerusi menunggu ade tu ha.. motif la tu.
berkesinambungan ape ngan tajuk penunggu=kerusi menunggu?



random thoughts:
menunggu..adalah satu kegiatan yang mungkin bagi kebanyakan orang termasuklah saya sendiri amat membosankan. lebih2 lg kalau menunggu diluar kesediaan *nk guna 'kerelaan' sebenarnye tp semacam pulak*.
kadang-kadang kita sebagai manusia yang menunggu (penunggu?) selain menunggu, kita juga tanpa disedari ataupun sangat disedari, membuat orang lain menunggu.




Saturday, November 28, 2009

aidil adha dengan redha

"berkorban apa saja,
harta ataupun nyawa,
itulah kasih mesra,
sejati dan mulia "

yang ni orang nyanyi
aidil adha mengenai pengorbanan.
semakin kita hidup, semakin kita belajar apa tu pengorbanan.

dan sehingga aidil adha kali ini yang kita tempuhi, apakah yg kita mengerti tentang pengorbanan?




subhanallah..

kita dapat, kita kongsi.
dalam pembawakan watak kita masing2 sehari-hari, janganlah kita lupa akan tanggungjawab kita,pengorbanan yang telah dilakukan untuk kita..

sama2lah kita ingat-mengingati.
kerana agama itu adalah nasihat.

dan akan tiba masa untuk kita berkorban.

no one's around, but the map says "you're here"

T^T



.butterfingers.
mati hidup kembali

Thursday, November 26, 2009

feel in the blanks

is it nice to be important?
or it is important to be nice?
its nice to be both, as it lead to inspire.
but so close to be despised.


its more important to be nice, i guess than being wise.
or is it?


but nice guys finish last, and it's not only because Greenday sings that.


oh mann, i'm rambling and crooning xp
i started to feel awkward in these kind of times.
when i know that i'm not alone but i felt like it when there's nobody around. dead silence.
and i can't do anything to find them except waiting for them to come back.
and i ended up full with mixed emotions; feeling miserable and pathetic. it is rare.
so i started to think and can't stop from being a think tank full of randomness.
it is quiet,
but it is crying,
and it's a surge,
so it is burning,
and it is deep


there is a quiet crying rage burning inside you so deep.
it's the closeness that parts.
a bond that breaks.
a tie that damages.
a relationship that kills.
an affection that torture.

all these make one to think about the bond twice. the dependance is indeed proven worrying.
and all these happen when u miss people.
and the wait is beyond words.


well i guess that's why people say it isn't love, until it is a madness.

and i thought i see it coming..

i am not stressed out, i am not messed up.
i'm just saturated. saturated with blanks.
these blanks are known to be temporary though, i know
so while waiting for these blanks to be filled,
before fill in the blanks...
just feel the blanks then.




this is somehow one kind of 'sacrifice' in relationship i guess.
pengorbanan.
esok hari raya aidil adha.hayatilah erti pengorbanan. kepada Allah terutamanya.
dalami pengkisahan disebaliknya.




dan bersedia untuk deja vu setiap kali meal time for the next 1 week or two nih.
a week or two of daginggggg :D


aidil adha dgn redha

a picture says 1,000 words

a picture says a thousand words.
ni ade brape picture nih? ha kirelah sendiri xp















fuh penat bercerita.
a video might say more. tapi dah penat nih heheh
gunung angsi dah ditawan 2 kali :)

Tuesday, November 24, 2009

of witty phrases n crafty says


just another random thoughts. mari2 kita fikir.
semalam petang ade sesi debat2 untuk adik2 junior. aku pon bagi motion pasal ppsmi..
dan time2 tgh debat tu aku terfikirkan mende ni,

well,
aku sendiri sbnarny banyak gak guna english dalam writing. dalam blog pon. dalam percakapan tengok orang n time gak.
kecenderungan jd lebih ekspresif dlm english in writing (and conditional in verbal) ni tak bermakna aku value bahasa inggersi lebih tinggi dari bahasa aku orang melayu,
sbnrnya sbb ape? yes mungkin sbb ade background dulu dlm team debater english minggu bahasa, n i enjoy english very much...tp adekah sbb somewhere english ni better dan lebih pemberatnya berbanding bahasa melayu?

bagi aku, bahasa melayu sebenarnya lebih tinggi nilai dan sifat berbanding bahasa inggeris, dan mungkin juga bahasa2 lain. mungkin?
bukan sekadar bahasa kamunikasi dan bahasa ilmu, tapi sbb pengajaran yang tersirat dalam bahasa melayu ni.

bahasa melayu penuh dengan didikan dan penuh dengan tatacara. semuanya tersirat sebenarnya. dan memupuk nilai adab sopan dan courtesy dalam masyarakat melayu dan negara yang mengamalkan bahasa ni.

laras bahasa dalam bahasa melayu ada macam2.
untuk address orang len saje dah ade macam2.

mak kepada mak kita dipanggil nenek dan sentiasa dipanggil nenek. mungkin juga opah, tok wan, ma , mek etc. tp sume tu tetap menunjukkan hormat ke atas taraf nenek tu. get it?

dalam panggilan sesame keluarga ni ade ayah, mak. dalam adik-beradik pulak ade kakak, abang, adik (cik,ngah,ucu dll).

kat sekeliling ni pulak ade pakcik/makcik, abang, akak, cik, puan dll..macam2 lah.

condsider the statements below.
"ayah, man nak keluar pegi kedai jap. adik, cepat la along dah nak pegi ni .nenek,cu pegi dulu..nenek dah makan ke?"

"awak tunggu dulu, saya nak siapkan ni kejap ye"

"kau ni kena la sabar sikit,aku pn dulu tahan je"

"cikgu siti, saya nak tanya sikit ni..cikgu tau x pasal soalan ni?"

kalau english mesti die cakap.

"dad, i want to go out for a while. Hurry up Don (terus panggil nama adik) i want to go now. grandma ,i'm going now..have you eaten?

"you wait for a while, i want to finish this first"

"you just need to be patient, i've beared it too before"

"Miss Siti, i want to ask you a lil'.do you know about this question?"

1 aspek dalam english,
tak kira lah kite ni sape2 pon along kpd adik2 ke, cucu kpd nenek ke sape2 ke, kite akan sampaikan diri ni sebagai 'i' jugak. semua sama je taraf.

dan kita akan panggil nenek kita, ayah kita,mak kita, cikgu kita, senior kita, felo kita, semua lah..dengan 'you' ataupun nama terus. kita 'i' dan dua 'u'

dan dalam b.m ni bermacam2 laras bahasa yg kita guna untuk address setiap pihak yg bbeza pangkat umur dalam perbualan, sebagai tanda hormat.
'kelecehan' yang diwujudkan untuk panggil setiap orang yang tarafnya berbeza ni sebenarnya membentuk acuan untuk lebih hormat menghormati. kita bercakap dengan sopan dan beradab.

nak panggil orang lain kalau dalam keluarga ada panggilan macam2. dan kalau orang lain pulak ade jugak saya-awak, kau-aku dll.


dan bahasa melayu sebenrnya mengajar kita lebih menghormati antara satu sama lain.


nested random thoughs:
kalau english, kita bole panggil orang yang kita suka dan cinta tu dgn i-u je.
tapi kalau b.m pulak, dah lama berkawan n kenal2 ni cakap panggil aku-kau, last2 dah suke ni nak start cakap saya-awak mesti rase lain sket.
ini la cabaran ye dak?
:D



Monday, November 23, 2009

lalala



skarang ni musim blogging secare pukal dah muncul lagi rasenye. bagi aku la .
ni gara-gara pegi mendaki gunung angsi la ni. mcamane daki gunung bole relate ngan blogging pulak? ha
sebab time mendaki dan menurun tu *menurun?* kan sambil2 layan kaki "bile nak sampai ni?" melangkah2, rotor otak giat pulak duk fikir itu ini dalam diam.
13 jam masa berfikir macam2.
format berfikir pulak dah la non-linear, 2 way monologue, chain reaction, stail nak nested2 pulak tu random thoughts...huh =_=

alah same la mcm bile2 time dlm exam hall sambil2 duduk ngadap paper tu macam2 jugak terfikir2.

baru kat atas rasenye dah buat sesuatu yg possibly bole buat org konfius.
tu la orang cakap, susah nak write your mind out.
duuluuuuu mase mula2 blogging2 dulu ade aku penah cakap yang "this blog is meant to convert my mind into words, and that will be a lot of words blabla"

dah la skarang ni stail post xde tajuk pulak pasal cabaran nk cari tajuk yg puas hati.heh3.
kalo mende yg jd content pon bersifat 1 idea+persoalan, nk letak tajuk susah gak ah.

skarang sampai tak tertulis .
memang betul la, originality tu susah nak pegang n maintain.
sebelum2 ni ade sikit2 la aku blog to entertain..tapi x maintain.
sebab sekarang aku sedar yang aku bukan la nak entertain dalam blog ni.
kesengetan dan kegila2an dan all the hype n vibe of sarcasm dah lame dah tak di tulis dlm blog.
nk senget ke sendeng ke mereng ke cerun ke hape ke,
sume tu di'channel' kat luar ni, dunia luar la jadi huha huha uyeah yeah yeah~ <3

aku perasan la jugak,
sekarang blog ni tempat tulis mende2 yg aku kira susah orang nak paham kalo aku cakap dalam borak2 ngan orang.
sebab...ntah. mungkin susah org nak paham mende yg nk aku share kot.


ha tengok, banyak nk tulis ni sbnarnye. random thoughts yang aku kira sbg things to ponder about. wisdom-like jugak. n sebab bukan mende normal org duk fikir dlm zaman urban ni, so payah la nak capai parallel understanding.hurm mcm dah terbuat lg je (mengkonpiuskn org)..
tapi aku nak tules jugak xp.
because then i will feel original.

so be it.let this pet blog of mine accommodate its much-needed space somewhere in the corners of the vast world of blogsphere <3


oh at the end of writing ni aku dah tau ape tajuk nak letak entry ni. "INTERLUDE"
tules kat sini je la malas nak naik kat atas tulis balik.boleh?


thanks for stopping by! you're alright.

tanpa pembaca siapalah blog ini cewah! :D

Sunday, November 22, 2009



just wondering,
nape ye sume perempuan skarang lebih terarah nak jd macam comel2 ?
mcm berusaha & boleh gak la kate try jadi ape2 yg cute dan personanya comel..comel mcm baby.
comel2 la gitu ha.


mcm dlm aweks korea punye cerite...


bile lebih kepade nak tampil comel2 cemerkap gitu,
*cemerkap tu clumsy sila tgok kamus bm xp
kalau overdo jd terlalu manja n needy, mcm xde tulang blakang nanti

ape dh jd dengan persona yang anggun, ayu dan teguh, n cam ade side misteri2 sket yang dahulunya gemilang pd si gadis melayu eh?


harap gambar membantu jelaskan sket...











gadis melayu...dan peribadinya.


Sunday, November 15, 2009

push to talk?


K
alau boleh la kan,aku tak nak jadi mcm 'tu' dah la . sape2 pon taknak kot.

sebab, sape yang suka kalau mcm 'tu' , even mak aku pon pernah la tegor.

dulu aku sangat2 mcm 'tu' woo..pakar dah. kadang2 x sengaje..luar sedar.

kadang2 mmg sengaje..sebab aku xnak kalah.

tapi sekarang aku dah sedar la yg bukan sume perkare boleh ikut mcm ape yg aku nak.

skarang ni aku dah ok elok2 dah..mereka2 ni tak perlu la aku yg mcm 'tu' dulu tu. xbest.



tapi skrang, slow2 aku dah develop 'tu' balik.



aku rase2 la kan,
the only situation ideal & best for me to do 'that' thing (which is my specialty) with full throttle is during this la kot

*push..push..push..push..!*
time ni mmg kne push kaw2 la si bakal ibu ni..sbb die letih habes daya+in agonizing pain+emosi mcm2 dh tu.nnt x larat n give up camane camane?


sebab aku seorang yang pendesak . sebenarnye.
push push push org untuk ikut cara aku. mcm ape yg aku nak mende tu jadi.
boleh jadi agak pusher ,eh bukan punisher!

pasal push to talk plak.*bukan yg telco tu*
kalau apply dalam kehidupan, betul ke push2 maka akan dpt do the talking?
kena push dulu baru keluar apa yg sepatutnya diperkatakan ke cmane?
perlu push ke baru boleh talk yg sebenar2nye? baru real talk??

mesti aku paling sukses kalau suroh push2 mende yg aku nak push.





*heyahh push..push..aikkk ehh!!??*











alright. i think i've made my point here.
:)

Friday, November 13, 2009



salam n selamat sejahtera.

things that i listen to, is now here in this blog.
these are Julian Casablancas's , now going up and running as a solo musician. with this solo project. just a side project (i guess , and hope)

Jules is the frontman of The Strokes, the all time favourite band of well, me. idk,it's not all about the band actually, its the music, attitude, lyrics and maybe just me. probably.
all the time since 2002 i've found 'niche' in these kind of tunes. soo much,trying my best to get almost obsessed. not close to worship, dont worry. every tunes from them as a group or as an individual just suits me well. its the creativity in crafting tunes that catches me. good lyric makes it great. does it sounds creepy? lek2 ngahaha :D
but the fact that i cling on to these guys tunes since i was in form 1 is quite..something. i guess sometimes, there r things that just dont change, or simply cannot be changed because that's what u are.
old friends knew.
ok dah habis part tulisan biru yg aku rase self-centered .khkhkhkhk ok dah2.
people have niche (or niches) in life, which is the situation or activity specially suited to a person's interest, abilities, or nature. being in such place, people find comfort and resilience inside. and these niches might not apply as the same to others.

in terms of music, i regard this as genious too. my niche.

do you know the type of music one's listen to reflects their personality and way of thinking?

just want to share :)
andai kau lihat bulan di langit, ketahuilah, kita sdg melihat bulan yang sama...
andai kata, kau dengar lagu di blog ku ini, ketahuilah bahawa kita mendengar alunan irama yg sama..*woi pehal ko!!??*
heheh alright.





p/s: ni semua sebab somehow aku TERexcited bile kak kiera terdgr n minat lagu 'Glass'
p/s lagi: check out kolej; kalau kemas barang tu same ngan barang kemas baru la aku akan rajin start.tq

Wednesday, November 11, 2009



it is the season...to blog? oh exam2 makin banyak pulak songeh nak blogging2. macam kamikaze pon ade gak..macam cari pasal :p padehal kne kurangkan le kan.
ke?
time2 ni la, ahmad ilham (read: ILHAM) datang mencurah2 mcm coklat ke ladang gandum.coco crunch xde pulek. time dlm exam hall duk tengah2 fikir2 nak goreng2 ade mase lagi ni...time tu idea2 lain datang rombongan. time2 tengah deep into contemplation fokus2 tnggu masa habis...macam2 terfikir. random ideas n thoughtsss

it's often.2 way monologue (or more).chain reaction kinda.

i won't continue to write any further even i have loads of thoughts and ideas now so when i put the next fullstop then i will stop for now seriously i will stop writing oh mann i will stop this post i will i will sila percaya i will saya akan yes i can do it boleh ni boleh ni fingers off

/ agh

' owff

: i

} want

, to

.



Monday, November 9, 2009



s
ekarang ni ade satu macam problem dekat laptop aku nih. dah detect dah aku tahu dah.
ade 1 malware reside somewhere nih macam virus perangai nih. dari effect die aku tau cmane die punye program. dia 1 malware yg programming simple je. c++ maybe. program ni just execute ,return value dan outpuuuuuuuuuuut je something sampai xde penamat kot. infiniti. dia akan terus loop dan tak return2 *panjang harakat infiniti*. kalau output nombor , start la ngan 1 sampai banyaaaaaaaaaaaaaaaaaaakkkk terus je memanjang counting n still counting. infiniti.
akibatnya slowly output ni akan bebankan hardisk aku. memory laptop aku. kejap 13gb free..then later 11gb lagi later2 lagi2 later makin sikit sampai merah2 mayday2 achtung2!
output die yg tak berkesudahan amek tempat dlm memory allocation. slowly2.

sebab output2 ni, kadang2 hang berlaku.jika overload,memory of course le nanti akan crash teros.

mcamane aku tau mende2 ghaib mcm ni? *sebab tak nampak pon mende tu aku men titik je*
because of bioinformatics. i am one of them. :)
aku belajar faham benda2 ni.





sekarang ade mende seakan2 macam ni jugak dalam fikiran aku. sentiasa output random thoughts yang makan space dalam fikiran ni. mula2 sikit..then banyak sikit..then ambik lg sikit last2 sampai macam macam lahh. mende2 ni dah reside lame dah duk diam2 dalam otak.
keje nye bagi memory load fikir2 macamane macamane. mende nye pon simple je tapi akan terus outpuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut je tandom thoughts and concerns. buat aku berfikiiiiiiiiiir je kejap ni , kejap lg mcm ni pulak..tambah2.slowly2.

sebab random thoughts n concerns ni, apa yg mungkin berlaku?
kalau overload? ape yang mungkin berlaku?



mcamane aku tahu mende2 mcm ni?
hahaha jengjengjeng

...aku belajar faham benda2 ni :)


reason for THIS season


selalu aku tulis, this IS the season.sekarang, tiba masa .akan aku jelaskan.

setahun lepas, kita semua tahun satu, dan dalam tempoh setahun tu, aku dah pon mula nilai kehidupan kat u ni.

dan aku dah jangka musim ni akan berulang.

musim ni tak ada nama . tapi ada waktu ketikanya.
waktunya adelah time2 exam ; time2 semua student dah set dalam otak ntok study study dan study.
study dan peperiksaan jadi 1st priority, dan membuatkan continuum ruang masa tiba-tiba macam sempit dan jadi terarah ke satu vektor. iaitu peperiksaan. dan sekelip mata, semua orang merasakan bahana ke'busy'an yang lebih daripada biasa..walhal tidak sebegitupun lagi realitinya. belum begitu.

dan kenapa aku nilaikan musim ni lain?this IS the season?
sebab kesannya kepada kawan-kawan dan orang sekeliling aku yang aku perhatikan dan lihat.

pada masa musim peperiksaan inilah,
  • ada yang tiba-tiba merasakan kerinduan yang teramat2 kepada si idaman, dan time ni la bibit2 perhubungan baru akan terbentuk.start angau dan kasih tak tertahan2.
  • yang memang dalam perhubungan, akan mula teruji dengan bermacam2 masalah dalam percintaan.gundah gulana asyik masalah je dengan pasangan.
  • yang banyak komitmen (oh,yg xbyk pon same), akan berada dlm situasi dilema sebab ke'busy'an exam akan membuatkan tanggungjawab2 yang ada kelihatan sebagai satu beban yang perlu dipunggah dan ditinggal untuk meneruskan perjalanan.
  • yang bersahabat akan mengalami masalah2 persahabatan yang selalu buat hati dan perasaan kawan itu dan kawan ini kecik dan kecut.susah hati fikir2 kan tak hilang2.
  • yang merantau untuk menuntut ilmu,akan tiba-tiba jadi homesick tahap gaban sangat2 nak balik rumah sampai study fikiran melayang2 tak dapat nak tumpu untuk exam.
macam dah jadi trend, mende2 ni akan jadi mase time nak exam. heheh
patterned season.
i am not againts these feeling2 ke ape2 dendam ke takde lahh.jgn anggap camtu plak.
senang cakap, akan rasa susah sangat dalam musim ni.masalah sangat.emo memantul-mantul. hormon mcm selalu nak kasi rase yang tak best je.
the feeling2 part is nice :)
fell apart because of feeling2 is cam harrr :(

benda2 ni sume silap2 mmg membuatkan study tercampak ntah kemane. iyelah, nak study mcamane kalau dan angau tunggang terbalik + susah hati gaduh2 ngan couple..danlain2.

dan aku dah lihat kesannya kepada kawan-kawan sekeliling aku. past tense and present tense.
pernah tak terfikir, semua ni kenapa datang time2 exam ni ha? xboleh ke mende2 ni ikut proses dan biarkan aku tenang nak exam ni?

ada yang dah ketentuan.ada yang tak.
semua ni datang sebab kita sendiri yang buat. we made it. all these. subconscious.
this IS the season anyway..

rasa 'desakan untuk habis study' tak cukup untuk buat sume orang bz to the core.
masalah2 akan datang macam pakej, dan kacau line untuk buat semua orang tak tenang dan jiwa kacau.

and then, all this kekacauan reflect on personal behaviour dan status2 time online.

lepas musim exam habis. keadaan jadi lapang dan tenang macam biasa kepada emosi2 semua orang. malang sekali, kalau dalam musim exam ni ada yang telah teralih tumpuan dalam memikirkan banyak2 hal yang datang pada musim ni je ni.

time ni la lek2 dah comes handy. lek2 dah boleh jadi something yang buat kite lek2 dah je..
lek2 dah macam namenye..akan maintain kite rilek2 je tumpuan hold je..sebab core lek2 dan adalah tarikan yang kita anggap antara kita ngan perkara2 sekeliling. it's the law of attraction.
ade kadang2 aku pesan kat kawan2 pasal law of attraction ni.

"The Law of Attraction simply says that you attract into your life whatever you think about. Your dominant thoughts will find a way to manifest."


lek2 dah@Law of Attraction ni always applicable untuk mende2 yang bertitik tolak daripada kita. kita yang tentukan.

walaubagaimanapun, macam yang pernah jugak aku sebutkan sebelum ni, hati2 la.check n balance.
sebab lek2 dah is curse-like.boleh jadi makan diri.


well, this IS the season anyway...


ingat2 lah tanggungjawab kite.
macam mak ayah kita kat rumah tu tengah bekerja, sebab dah tanggungjawab mak ayah untuk bekerja untuk keluarga dan anak2.untuk sape? kiteeee jugak.

kita pon macam tu la. macam kerja jugak, tanggungjawab kita belajar skarang ni.so mak ayah kita dah usaha jalankan tanggungjawab dengan sedaya upaya sampai kita macam ni sekarang.
kita pon sepatutnya macam tu lah.

belajar is a subjective word:)



aku pon tengah lek2 dah ni. aku ingat aku boleh tlepas dengan THIS season tapi skarang i'm damaged pulek.beyond my imagination..wounded mentally.ya Allah enlighten me please~

p/s:
i've wrote this entry quite some time ago, and now i published it to remind myself about something that seems to deplete slowly from my mind..

Monday, November 2, 2009

it happens ia berlaku

salam n selamat sejahtera guys n girls.

yeaah i know i knowwwww
another entry (read:again) will be overrated for the likes of this blog owner (read:me). added that it's THIS season.
aku dah update blog sebanyak 4 kali dlm mase less than these 24 hours nih.
be it 4 times. 4 kali sehari. gila produktif walewelelewelewehh! *_*
tapi kali ni aku baru je lepas suatu s.e.s.u.a.t.u...intriguing.
and i am intrigued.

1016am
tadi baru lepas dapat phone call dari 1 nombor yang x dikenalpasti. cakap suare2 slow2 beradab habis. ayat2 semua bace skrip tatabahasa perfect. mengaku sebagai wakil daripada ASTRO.
MEmula die tanye aku ade astro tak kat rumah. aku ingatkan kat rumah aku duduk kat kolej skarang. aku jawab "takde"
Tahniah Encik adalah nombor terpilih yang dipilih oleh ASTRO secara rawak untuk MEMENANGI 1 SET ASTRO secara percuma. dapat 1 dekoder+satellite dish free xpayah bayar apa-apa. HANYA KENA BAYAR CAJ PEMASANGAN dan CAJ pakej bulan-bulan SAHAJA.wahwahwah

eh?
caj pemasangan= rm 10
caj bulan-bulan=terpulang, amek yg paling murah 50++

FIRST RESPON aku terus pikir best2.rumah aku dah ade astro pastu nk pasang kat kolej apekes pulak.terus SNAP!aku nak pasang astro ni kat bilik UPSM le. dah murah kaw tim le ramai2.
(first respon ni bertahan lebih kurang 10saat)

"so macamane encik?"
TERUS AKU RASIONAL BALIK. call ni x address pon aku sape name aku die TAK TAU.maknenye ni die ade nombor aku je. ape ke sumber rekod die cilok nih?
pastu dari mane pulak die dapat no aku ni list rawak mane? astro kat rumah nun register name ayah aku.customer service apekah ini ha?
kalau aku setuju accept 'lucky reward' ni ade la karang kene prosedur itu ini bayar lebih2 sikit banyak.
"no thanks i think, still a student"aku cakap.
"ok, terima kasih encik*end*"tamat teros conversation.

pastu aku cek website astro.no such offerings are, well , offered.
takde begitu. sape yg pakai name astro

people said curiosity kills.
.this time ,curiosity saves.

beware of 052360899

yep thanks for that also,now i have my own experience of being approached by a syndicate :D


100th entry!!!!:) :) :) :)
jubli emas nih 100th nih.
ok sempena ni lepas exam aku isytiharkan break utk semua boleh balik, xde kuliah. ha'ah lama.
ok ok sama-sama.
thanks for stopping by! you're alright.

1


Akulah Adi Putra
Melayu tdk penah lupa

duduk tahun satu rasanya tersiksa
tiada siapa peduli
tetapi aku bisa bedakan
ilmu Allah bagi dan ilmu diajar guru bermula dengan
‘A’, ‘B’, C ,’one’, ‘two’, ‘three’, ‘alif’, ‘ba’, ‘ta’

di mana trillion di manakah billion,
di mana tahfiz Al Quran
di mana doa2 para nabi para wali
untuk apa aku disini

aku berfikir rasional
aku berfikir international
pandai aku bijak aku comel aku
hanya untuk ditonton diuji dan dipuji
aku malu
alangkah ruginya mereka
untuk apa semua ini
di mana mata hati mereka?

pujian biar bertempat
marah bila bersopan
kurang ajar biarlah berbudi bahasa

tersirat mereka tak nampak
tersurat sahaja mereka lihat
di mana silapnya

Rasulullah memimpin ummah
hebatnya baginda
pimpinlah aku
doakanlah aku

aku punya cita-cita
aku punya idola
barangkali aku kecil mereka
hanya ketawa

Allah maha perkasa
tahfiz Al Quran itu hebat
Hafaz Yaasin itu penerang hati
matematik itu tunjang ilmu

ayuh bangsaku bangunlah
kita bertemankan islam
kita penuhkan ilmu didada
kita jadikan melayu hebat di persada dunia
bersamaku adi putra
akulah modal insan
anak melayu jati
wawasan 2020

takkan melayu hilang di dunia
pantang melayu menderhaka pada sultannya
pemuda harapan bangsa
pemudi tiang negara

mengapa bersembunyi diri di sebalik ibu pertiwi
sejengkalpun tanahairku dijajah
biar putih tulang jangan putih mata..



aku tak dapat nak tangguh2 dari share dgn kamu semua video ni sebaik shj aku tengok.
it's a knock on the head.
kanak-kanak ini pun tahu apa yang penting .
dengar2kanlah politikus2 semua.semua.
cukup2lah dengan retorik


HIDUP MELAYU BERSATU

Sunday, November 1, 2009



Somewhere along the way, my hopefulness turned to sadness,
Somewhere along the way, my sadness turned to bitterness,
Somewhere along the way, my bitterness turned to anger,
Somewhere along the way, my anger turned to vengeance.

Somewhere along the way, exacting vengeance gave excitement,
Somewhere along the way, that excitement turned to pleasure,
Somewhere along the way, that pleasure turned to madness,
Sooner or later that kind of madness turns into pain.

While I surrendered my ego, you fed yours.
All my fantasies died when you said yours.
I have dangled my pride to forget yours.
Will my mind be at ease when you get yours?
We'll find out soon enough.

i'll find out soon enough.




.jengjengjengjengjeng.
of THE SEASON

penemuan baru new discovery berkenaan perempuan dan lelaki guys and girls

saje je tajuk nak dwibahasa.
lagipun skrg mcm slalu sangat menulis in english,nak try dwibahasa le plak(tajuk je)
kalau aku tau banyak bahasa mungkin jadi tribahasa,quadbahasa,pentabahasa dll.
xde niat nk rosakkan bahasa disitu xp

dulu ade sorg kawan perempuan pernah berkate dekat aku, susulan s.u.a.t.u peristiwa,
"secret makes a woman, woman ;)"
motif pink sbb pasal perempuan
ha pernah dengar tak?
it's a saying.

ade betulnye
maknenye perempuan ni mcm ade rahsia2 pasal diri sebagai seorang perempuan la.bukan mcm lelaki yg boleh x kisah je expose kan mcm2 crite dll. mende2 yg bad image mende2 buruk apetah lagi. sume tu rahsiaaaa kerajaanperempuan.saham.
kene jage sikit la perempuan ni..misteri2 la sikit2 .salah satu yg makes a woman, a woman.moderate and don't spill beans about themselves.

so lelaki yang banyak berahsia ape cer pulak??
simpan segale2 galenye dijadikan rahsia peribadi. berahsia nak sorok malu2 segala.
luarbiasa kaedahnye.

teori disini adelah penemuan baru;

oleh sebab rahsia (secret) makes a woman, a woman. so secrets make a man, somehow, woman-like..in some intriguing way.
mungkin ini lah asal salasilah salah satu faktor kelahiran pondan2 dan bapuk dll yang meng'confuse'kan masyarakat warga dunia masa kini.

sekian ok bai.



hey dont be offended guys coz i'm just baffled :D

p/s:ditulis dlm mase 5 menet,gap interstudy biochem.sambung facing book in 3 2 1

Saturday, October 31, 2009

percaya tak kalau cakap,



...being in a group is a great way to ruin a friendship ?



percaya atau tak ? bukan setuju atau tak.


"Lately, everything feels very… both weird and exciting. So I try not to think about it that much. I'll assess it a little later on and then see which one took hold, the weirdness or the excitement."
this IS the season afterall.

Friday, October 30, 2009

aku teringat ni dalam exam tapi tak masuk dalam exam mende ni.camane tu?

"dulu-dulu musim exam rase lek-lek sangat."
2006
mase tu form 5 dah. fivers gitu. tingkatan lime C ,seblah die lima D seblah lagi lima E seblah lagi... gitule seterosnye.
time tu exam paper ape dah aku x sure...paper agame islam rasenye. exam dalam kelas je buat rombakan kabinet meja kerusi abes je. duk jauh2 ..aku duk corner2..titik baek punye bole tengok 1 klas buat ape sume..haha

cikgu mat zainun jage kelas aku mase tu..mesra dipanggil antare kami sbg cikgu 'mat zek'..beliau ni ketua warden mrsm kuala krai nih..sempoi habes best sangat.ngaja kimia pon layan. nasik lemak sodap..beger pon sodap hotdog pon..sign outing pon boleh..heh*motip?*

balik smule kpd crite exam td, aku jawab2 punye la jawab lalu tetido .sebab lame time nak abes.aku amek position selesa lalu tetidoo..simple je.tidooooo~

tetibe dalam aku tengah tido tu aku dlm keadaan separa sedar tenggelam timbul, macam terdengar satu sesuatu sesuatu..apekah sesuatu sesuatu itu? entah..mcm mimpi pon ade rasenye . aku pon ,pejam lagi mate, tapi telinga dah on dah..

bunyi tu. aik?(respon: celik)

bunyi azan ropenye! siap takbir2 raye lagi...cikgu zainun bantai gelak2 kaw kaw.macam ni bunyi die gelak "khkhkhkhkhkhkhkhkh"

die punye le 'minat' tengok aku tido kot ,die pasang henset die pegang betul2 tepi telinge aku pastu pasang munajat2 azan2 ape segale bagai smpai le aku tersedar..heh3..cikgu zainun nih mmg suke je gurau2 aku pon no hal le..kitorang baek2 je.

exam spatotnye senyap kan.habes bising woh time tu.cikgu zainun le kepalenye..aku jadik telinga .budak2 lain jadik suare latar



pesanan penaja: *jangan tido dalam exam:)


























* tertakluk kpd terma & syarat..heh3

kalau asek nak landing kepale atas meja, exam macam ni, ada brani?






> teringat kisah ni ;p sebab tadi tengah exam biometry pon lame gak..ngantok2 gak sikit..pastu dengar azan dari masjid...TERINGAT aku kisah exam kat mrsm dulu.tersengih2 sorang pulek depan pengawas peperiksaan tadi haishh.tangan pegang kalkulator;)

ape pengawas ni, tak pernah tengok orang senyum time exam ka?
nasib baik cun

selalu datang rush rindu kat mrsm kuala krai.5 tahun mmg dah terlekat..

Saturday, October 24, 2009

selamat study:)

kepada semua,


kemekamen mengucapkan

selamat menjadi span







absorb like a spongeeee

menyanyi pulek

aku nak menyanyi lagu ni ntok semua.
semua semua lah
*ok now sila bayangkan aku nyanyi lagu ni sedap2*



Allah selamatkan kamu~
Allah selamatkan kamu~
Allah selamat kan ___fill in the blank____~
Allah selamatkan kamu~
:)


sebab lagu ni tak semestinye apply kat orang besday je,
kan.

sebab lagi kite memang perlukan mende ni (bukan lagu).semoga dapat. kena usaha le kan.



ok dah nak tepuk pon sikit2 je
ok now you may go:)
u r alright



this season's flavours



Getting the hang of it, getting the hang of it
Timing is everything, timing is everything
Getting the hang of it, timing is everything
Getting the hang of it, timing is everything
Timing the hang of it, getting is everything
Getting the time of it, everything hangs on this
Hanging the getting of, timing the getting of





ok la ok la.not everything
















orait.
-timing the everything-

Wednesday, October 21, 2009

9 to 5 world kejap

salam again
ade 2 mende nak tules ni..sbb ade 2 mende berlaku ni.lain dari biase2
i donno why
i love blogging.sometimes.
love it more during THIS season.cari nahas.

16hb-18hb seploh

pegi simulasi ko-k kat felda bukit rokan kat Gemencheh kat nogori sembilan.
khidmat masyarakat. dapat keluarga angkat.
pasal mak n ayah angkat aku xnak story lebih2 , sebab keluarga aku sendiri pon aku x tules lg dlm blog nih.

tapi ni 2nd time aku join keluarge2 angkat ,selepas yang kat Seberang Takir awal tahun ni.

That 1st time freaked me out..sebab over attention drpd kluarge angkat lepas abes program. slame seminggu lps program kluarge angkat call lebih 20 kali sehari..adik angkat pulak call dgn henset sendiri..yang adik angkat kecik pulak tlepon rindu xnak pegi skolah n xselera nak makan pastu tanye2 bile nak pegi tengok adik balik?

dah trauma dah sipi2 time tu.
nasib baik menantu kluarge angkat perasan n faham mcamane keadaan sepatutnye jadi.aku x salahkan sesape. maklumlah..keluarge angkat aku tu baik sangat...n mak angkat aku ade kisahnye yang buatkan die mengharapkan kasih sayang.aku paham..

yang 2nd time ni keluarge angkat kat Felda Bukit Rokan ni keluarge angkat pon baik sangat. adik2 angkat pon comel2.masakan pon sodap2.tapi agak terkilan la sebab aku kurang berade di rumah sbb aku konco2 teknikal, so banyak gak la mase ade setup2 teknikal n buat preparation2.

papepon khidmat masyarakat ni sukses.banyak yang dibuat bersama2 msyrakat setempat.bace sini ade sikit

18hb-20hb

balik kampus dari khidmat masyarakat ni sekitar kul 9 malam.gedung gedang gedegunggedegang kul 10malam naik bas lain pulak join team rikie pegi terengganu.rikie program.pagi 19hb tu smpai.

hidup terase pantas jap.
nogori 9-selangor-terengganu dalam mase 1 hari.
tp best sbb thrilling heh3.

kene pegi kuala terengganu n setiu.
tapi bukan pegi main-main.ade misi yang perlu disettlekan.
marketing n rikie2 kem.

memang 1 pengalaman baru.
dengan attire formal,pakai baju korporat ukm kami sume bertebaran seluruh kuale terengganu.
masuk kementerian2 n pejabat2.sane sini...urusan rasmi.

thrilling x thrilling,x tau mcamane nak cakap.
kedatangan kami ni bile masuk pejabat n kementerian, terus dibawak masuk ke bilik Pengarah eksekutif..bincang2.ade yang terus bukak bilik persidangan ntok kami membentangkan ape yang kami bawak.
ade jugak Pengarah yang bersoal jawab.tapi memang suasane nih buat aku excited.
mcm diplomat pulak.
mcm terase power.ntah tu je yang boleh describe.

tapi misi berjaya.dapat banyak tajaan n sumbangan n network2.
with respect.and people thanked us instead.

kat setiu pulak,pegi kem peladang agro resort ntok rikie tempat.
pon settle.cumenye hujan mengurangkan peluang nak explore lebih lagi.

papepon tengkiu kpd sume yang terlibat.
tengkiu kpd keluarge shafik n naielah yang banyak tolong.

orait sekian.chow nak rehat baru balik je ni.heh




terasa 9 to 5 world kejap.
produktif
bukan pegi main-main, sbb ade misi.
tapi memang bukan "bukan pegi sike-suke",sebab sangat seronok.
melalui mende2 mcm ni, keje same2 susah2 & amek kesah (bukan "ade aku kesah?"),
at the end of the day dapat 1 keseronokan yg lebih bermakne.



pictures will follow.mungkin


update:dari tganu kite.credit la ntok maya


Friday, October 16, 2009

pat pat siku lipaS , sapa cepat dia lepas
























































gari tangan rantai berat2 pastu terjun dalam sungai.kalau xsmpat lepas x timbul2 la..
kalo x sempat bukak,api sempat marak ke badan abesla jd bbq karang..

these are the pictures of some famous magicians,illusionist,escapologist..call them, whatever.

apepun, yang same adelah diorang sume ni menggelarkan diri diorang 'escape artist' komersil.
xde keje lain..keje nak melepaskan diiiri aje.
maka diorang pon kononnya wujudkan la term seni escape ni,iaitu 'seni' melepaskan diri..lareyyy!
pandai esape ni..letak le kesusahan 1, n diorang akan beriye2 iyyahh2 berhempas pulas nak escape.
keyword:escape




























aku rase ade beberape personnel (BACA:PERSONNEL) di sekeliling aku berbakat jadi escape artist.
sbb nampaknya ada 1 kriteria2 itu, iaitu ,ESCAPE
tak kira lah ape, akan cuba melepaskan diri taknak bertanggungjawab. sendiri . sentiasa . x baik la macam tu...



escape artist tengok dalam tv tu menarik gak.
escape artist kat sekeliling kite ni..xbest la kesian kat ramai2.
bersikap lepas tangan langsung,TOTAL ignorance not nice not nice..

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.