Monday, December 28, 2015

Retrospect

Now it's that time again to reminisce on how the year has gone by.

For all it's worth I think mine went juuust right. There are statistically notable things, like the number of books read (21-a new record!), number of running events joined (only 1 this year- also a record!) & yearly running mileage (over 1.5k kms- I can settle with that).

And also stuffs that...qualms are made of. Like my romance story that had gone south & sunk, my masters research that has hit stagnancy, old relationships that has grew distant & the fall of my spirituality side. And the moments of depression & dismay. I had my share of rough patches & trying times but I fared well.

Experience-wise, I made a lot of gains. I physically travelled across borders, and I mentally traverse across challenges. I saw, tasted, felt & touched new things.. appreciates every one of them, i really like it.

However they might have appeared, it's these things that make me who I am today. They taught me lessons about life, gave me substance. All moments are of equal impact, depth & breadth. And with great moments comes great withdrawals. Ahh..withdrawals, my bittersweet withdrawals.

Soooo..no regrets. love every one of them. Yeah i still have struggle luggages to carry forward (we all do) but they make our journey worthwhile aren't they? And I'm forever excited about the great things to come in next year!

Well time is just a concept. Let's live the most out of it!

Friday, December 25, 2015

Hijab

Bulan lepas, aku pergi konsert M. Nasir kat Stadium Melawati. Aku pergi sorang je sebab apparently circle of friends aku semua tak begitu minat M. Nasir. Dan dekat venue concert pun majoriti aku tengok  orang2 yang 'dah besar'. Ok lah, musik ni personal preference kan. Pergi ramai-ramai pun bila enjoy muzik hal ehwal individu jugak.

Aku nak kata fanatik gila2 kat M.Nasir ni, tak berapa jugak. Banyak jugak rasanya lagu yang aku tak hafal. Memang overall aku appreciate karya Luncai Emas, karya Kembara, Pitahati bagi aku dia dalam league berbeza, lagu rakyat & lirik makrifat. Tapi ada beberapa karya M.Nasir yang betul-betul mempesonakan aku. Mabuk hakiki jadinya bila aku hayati karya-karya tersebut.

Sekarang aku kembali berhantu mendengar lagu Hijab Kekasih dari album Pheonix Bangkit (2002). Lagu ni salah satu lagu yang ada lirik makrifat. Ada beberapa tafsiran tentang lagu ni.

Antara reference popular adalah dengan satu kisah dizaman Rasulullah tentang pemuda bernama Saad As-sulami (dipanggil Julabib). Julabib digambarkan sebagai seorang Ansar yang baik namun berperawakan wajah & fizikal kurang menarik yang membuat pinangannya sering ditolak. Julabib bertemu Rasulullah untuk mengadu nasib & nasihat, kemudian Baginda memintanya pergi bertemu seorang sahabat bersama pinangan untuk anak gadisnya. Sahabat itu pada awalnya enggan melayan kedatangan Julabib kerana menyangkanya berbohong dihantar Rasulullah, lagi2 anak gadisnya paling cantik & bijak dalam kalangan masyarakat setempat. Kemudian selepas mengetahui perkara sebenar, anak gadisnya sudi menerima Julabib lalu mereka dinikahkan. Namun sebelum Julabib sempat bertemu isterinya, ada panggilan syiar ke medan perang dan Julabib orang yang pertama menyahut panggilan itu. Isterinya memberikan sehelai hijab buat ingatan & melepas kerinduan. "Kau kekasih antara lamunan..." Julabib telah syahid dalam perang tersebut.
Tearsss (T^T)

Pendapat kedua pula mentafsirkan lirik lagu ni ni menceritakan kisah diri kita hamba kepada Allah swt yg maha pencipta. Hijab itu figurative. Nama2 itu hijab..kata2 itu hijab..gambaran dunia ini hijab..dunia yg fana ini hijab antara kita hamba kepada Pencipta. Zat Allah yg tidak nyata di dunia hanya sifat-Nya saja...itu pun jika sudah mengenal apa itu sifat Dia. "Haram kelamin untuk kita bercerai" bait lirik ini berkisar tentang antara kita hamba dgn Dia maha pencipta .. bukan tertakluk pada jantina yg boleh di ceraikan .. kerana antara qadim dan muhadas itu bersama tapi tidak bersatu .. di mana ada sifat di situ ada zat nya .. tidak bercerai .. umpama buih laut dgn air laut ..  penulis lirik mencari wajah yg di damba kan .. tapi tak jumpa di dunia nyata..bermaksud Allah yg maha pencipta .. cinta nya mendamba kan utk melihat wajah Allah swt .. apakah wajah allah itu .. wajah allah itu adalah sifat dan zat iaitu qodim sedari azali .. hati itu pintu nya ..
Bukan senang utk kita membuka hijab antara kita dengan Allah swt... hijab seperti langsir atau tembok kita boleh selak atau pecahkan...tapi bagaimana dengan hijab di hati?...hijab di hati kalau nak dipecahkan haruslah membersihkan hati....bagaimana hendak membersihkan hati?...haruslah dengan ingat Allah apabila celik mata hinggalah tertutup mata...baca al quran selalu...tapi bukan sekadar baca...kita baca,faham dan amalkan dalam kehidupan seharian kita...tapi kalau kita membaca sesuatu yg kita tidak faham bagaimana kita nak faham?...bila kita membaca sesuatu yg kits tak faham bagaimana kita nak amalkan?...buka lah hati kita seluas-luasnya...baru lah hijab di hati kita akan hancur satu persatu...
Tearsss jugak (T^T)

Lirik makrifat, disulam paduan indah irama akordion, seruling & rebana.Ya Tuhan..teresak-esak menghayati karya ni.

Semoga aku dipermudah menyingkap hijab dunia. Perkara lain didunia ini terkemudian pentingnya.

Saturday, December 12, 2015

Walimah wallah walaweii

Aku ingat lagi dalam satu khutbah jumaat ni khatib cerita pasal kewajiban2 seorang muslim terhadap muslim lainnya. Salah satunya adalah kewajiban memenuhi jemputan. Apa-apa jemputan majlis pun selagi kita mampu & ia tak bercanggah dengan syarak, kena all out cuba hadir. Kewajiban tu.

Jadi kiranya mengikut fiqh aulawiyyat, pegi kenduri kahwin ni sesuatu yang aula' lah. Patut didulukan dalam list prioriti.

Tapi honestly aku tak camtu. Jemputan2 kenduri punya weightage macam lemah sangat, kalau rasa renyah & struggle nak adjust pegi terus je ditch dari schedule. Memang selalu tak dapat pergi dari pergi.

Walaupun tak dapat datang kenduri tak bermakna aku tak gembira bagi pihak pengantin2, cuma position aku sekarang...inauspicious untuk dapat pegi. Kehadiran secara fizikal tak mengizinkan.

Tapi secara mental aku meraikan sama. Sebagai tanda ingatan aku try kirim hadiah + call & wish pengantin instead.

Ada jugak sikit bimbang pengantin kecik hati. Tapi tak kot sebab rasanya aku bukan kategori 'that close' dengan mana-mana kawan sampai presence/absence aku affect majlis diorang. Jemputan2 ni pun lebih kepada act of common courtesy kot. Motipp pengantin nak ada masa kecik2 hati pasal tetamu datang x datang, dia mesti la tengah happy gila dah kawin. Gigih pulak nak check satu2 muka datang koanz.

Tapi baru-baru ni sorang kawan macam kecik hati la rasanya sebab aku tak datang kenduri dia. Kawan aku yang pengantin baru ni perempuan. Aku tak rasa ade close attachment apa dlm friendship kami, tapi mungkin dia expect sangat aku hadir kot sebab aku penceria yang selalu buat dia terhibur ketawa manjang. Jenis mudah terhibur kot.

Masa aku call untuk congratulate the day after tu dengar macam ada bau perli2 sikit. Aku mintak maaf sambil berhehe pun dia punya sindir tu tetap tajam. Dia ada pesan "Jadi lelaki jangan belajar je pandai, hidup kena pandai jugak..baru la perempuan suka haha." Ouch. I guess bila dah kahwin u acquired all the credentials to give life lessons.

Tergores hati mula2 dengan ayat dia kata kat aku tu. Ayat tu kedengaran degrading, ego aku terjentik & i'm almost offended. Menggambarkan seolah aku tak pandai hidup, pasal tu aku belum kawin. Tapi aku tak jadi ambik hati sebab dia baru kahwin kan, taknak la rosakkan keadaan happy2 so maafkan saja & horey2. Lagipun aku yakin dengan kualiti diri sendiri. Kalau nak outline, ade banyak jugak trait2, skill, depth & breadth kat aku yang buatkan aku dalam kategori tersendiri. Plus, aku happy.

Apepun selama ni pun aku memang ada suatu perasaan respect & kagum sangat kat orang yang kahwin ni. Aku memandang perkahwinan ni satu epitome kejayaan sebagai manusia.
Sebab selain dari orang tu dah capai kematangan, kompeten, bertanggungjawab bla3 tu..

...dia berjaya dicintai sepenuh hati oleh seorang insan lain. Seseorang dah menjumpai ada separuh bahagian jiwanya dalam diri dia, lalu menerima untuk tua bersama. Bagi aku itulah tanda kau ni betul seorang insan, kebolehan untuk dicintai..suatu 'connection' istimewa antara jiwa.

Kalau seseorang tu tak boleh dicintai insan lain, itu jadi sumpahan terbesar dalam kewujudan dia. Macam dia ni tak berhati perasaan. Macam sesuatu produk yang rosak, broken. Seolah bukan manusia..oh dahsyatnya..

Tapi bukankah Vincent Van Gogh pun ditakdir bernasib sebegitu, dan ianya tak sedikitpun mengurangkan nilai kemanusiaan beliau? "For they could not love you, but still your love was true."

Bezita pun boleh dicintai Bulma.

Apapun ayat perli member tadi lekat dalam kepala...

"But I could have told you Vincent, the world was never meant for one as beautiful as you.."


Friday, December 4, 2015

Sometimes I feel like Jon Snow

I think I'm not sure what's wrong or right
anymore I doubt my intuitive decision even after hard thought I still question my own judgment.

People preach about just be confident, trust yourself. I tried a number of times & as I'm trying to muster my courage & soldier on with decisions made there's so many signals from left & right hinting & pressing me in disagreement.

As I'm already doubts my judgement, I always consult people first for second opinions, if people approve then I'll get on with it. But even so, often I found the same people denounce me later on for the actions. This is tiring.

So I dread the obligations to make choice on behalf or evaluate (re: judge) candidates.

Stakes are always high am afraid I might ruin souls that's my utmost fear. I prolly misjudge for I'm a flawed creature with broken sensors that's neither sensitive nor accurate.

way off.

I can't even

Sometimes I feel like Bezita.

Oh idk

Monday, November 30, 2015

Monday, November 23, 2015

Caras

Caras, ataupun sailang ni selalu kita dengar2 dalam macam2 situasi. Dua istilah ni menggambarkan tindakan yang kurang patut dan membelakangkan nilai2 murni demi kepentingan peribadi. Sifat tamak pun selalu dikaitkan.

Macam tak percaya je aku baru alami peristiwa dicaras dalam alam pekerjaan. Aku rasa aku dah berbuat baik, tapi tuba yang dibalas.

Ada dua si polan A & B. Kedua2nya minta tolong aku recommendkan mereka supaya dapat sesuatu job ini. Apapun mereka ada kelayakan yang diperlukan, cuma sukar nak break masuk. Aku sebagai seorang yang boleh mempengaruhi keputusan dalam institusi, akhirnya berjaya membuka peluang untuk A & B. Tanpa mengabaikan meritokrasi, aku buat atas dasar persahabatan & berkongsi rezeki. Aku dapat masukkan A & B sebagai team yang aku handle bagi melaksanakan satu projek. Pada fikiran aku, bekerja dengan mereka2 yang dah dikenali pun mungkin lagi smooth & mudah. Mereka berterima kasih atas bantuan aku.

Tanpa aku perasan A & B aktif men'scan' peluang2 lain yang ada dalam institusi. Lalu B mendekati boss & ayat2..lalu mendapatkan satu niche yang dia rasa lebih menguntungkan. Lalu dia pun ajak A masuk bawah dia juga. Mereka berdua jump ship sebelum mula apa-apa lagi, meninggalkan aku tanpa team. Sedangkan projek dah nak mula beberapa hari lagi.

Memang bladihell betul rasanya

Sunday, November 22, 2015

Bubbling

Despite the 'outdoorsy' label people often identify me with- actually I am hopeless in large body of water. Yes I can't swim like really truly swim. In a pool, I'm as good as a brick.

Jadi ketidakretian berenang ni buat aku tak boleh fully layan segala air terjun,lata,jeram indah2 yang jumpa masa hiking bagai. Rugi tapi macam tu la. Boleh layan area yang tak lebih dari tinggi aku je..padahal port lagi dalam la yang macam dunia lain orang kata..air kristal clear hijau biruuu

Motif2 untuk belajar berenang terkumpul satu demi satu & keinginan bertambah2. Dah banyak terbaca artikel2 pasal how swimming can benefit long distance running, as a low impact active recovery, itu ini etc. Lepas tengok video baby pun pandai berenang aku macam tercabar dah. Tapi bila nampak video gajah berenang cross Tasik Kenyir tu yang aku terus terpelanting kejelesan..gajah pun boleh terapung baii.

Bila tengok kawan2 berjaya habiskan Ironman Langkawi minggu lepas, dalam diam aku teringin untuk capai feat yang sama satu masa nanti.

Namun lepas risik2 cari kelas berenang, takde jumpa yang sesuai atas faktor convenience..lokasi terlalu jauh2 semua. Yuran pun satu faktor.

Satu lightbulb moment berlaku mengingatkan aku kat sorang kawan yang hardcore pasal swim-dive sampai digelar 'anak laut'. Lepas adjust sikit, dia ok untuk ajar aku berenang, boleh practice pool kat apartment dia dekat area ni je. Terus start suruh datang petang tu jugak walaweiii. Tak pikir apa dah, redah je la.

Jadi selepas 2 sesi, 6 jam dalam pool, dan berteguk2 air klorin ditelan, sekarang aku dah boleh buat bubbling. Seronok pulak rasa hikhik.

Now I levelled up to become a brick with some sense of buoyancy. Today a brick, tomorrow swim, then dive, then tri, then IM, then to take over the worlddd muehehehe.

Saturday, November 21, 2015

'Aula

Sebelum ni kan sebenarnya aku ada fikirkan satu konsep...dan konsep tu aku apply jadi prinsip hidup sebab rasa ia sesuai dengan aku. Lebih lagi dari tu, aku rasa inilah yang sepatutnya. Fyi, it's a conscious choice, langsung bukan tindakan yang samberono tanpa pertimbangan mendalam.

Konsep ni dibentuk daripada pendedahan2 sepanjang bermusafir mengutip pengalaman, dari pembacaan tak selektif, perkongsian idea2 tanpa prejudis, dan thoughtful feed dari persekitaran- semuaa sekali yang diproses & ditekuni.

Struggle untuk meneranglan intipati konsep ni melalui ruang sebegini terhad sebab kelemahan aku menulis dengan lebih baik, jadi tak perlulah kita ke situ. Tapi pendek kata konsep ini memberikan sudut pandang (outlook) yang berbeza terhadap kehidupan...seolah melihat versi HD dengan wide screen. Oleh tu sudah pasti konsep ni jugak mungubah keutamaan/prioriti seseorang pasal perkara & kejadian sekeliling. Dan begitulah jadinya.

Pasal tu lah pendirian, pilihan & tindakan kita mungkin tak serupa. Sebab prinsip hidup tak sama. Keutamaan jadi berbeza. Raikan kepelbagaian lah, no?

Tapi apapun, againts all odds aku percaya dan berpendirian teguh dengan konsep ni, dalam masa yang sama terus sentiasa memurnikan pandangan terhadap kehidupan. 

Sehinggalah tempohari aku dipandu Tuhan membaca sebuah buku yang aku belek2 random. Buku tu adalah Fiqh Aulawiyat oleh Syeikh Yusuf Al-Qardhawi. Fiqh maksudnya kefahaman yang mendalam, Aula pula maksudnya perihal terlebih utama. Memahami apa yang paling utama daripada beberapa perkara, dari sudut pelaksanaannya.

Kalau ada banyak benda nak dibuat, yang mana satu lebih aula?

Aulawiyat ini bukan ditentukan mengikut kehendak kita tapi mengikut kehendak syarak yang terbaik. Ada caranya untuk rungkaikan dilema prioriti ni dengan clear. Syeikh Yusuf Al Qardhawi dah formulate fiqh ni berdasarkan ilmu dari Al-Quran & hadith.

Seorang yang yang mengaku beriman, cara hidup dia tentulah kena berteraskan agama. Aku nak jadi beriman, jadi aku akan istiqamah crack cengkerang pemikiran yang mungkin ada untuk pasak ilmu islami bersama.

Semoga Tuhan redha.


Muka bila baca fiqh auliyat (sebenarnya apa2 buku pun macam ni)

Friday, November 13, 2015

JLo

Sekarang ni makin meriah scene long distance sport di Malaysia. Tiap weekend ada je event baik running, cycling swimming atau tri. People are spoilt for choices, sampai dilema nak decide join mana satu sebab tarikh multiple events clash. Banyak event-event baru naik jugak oleh organizer2 baru maybe sebab nampak market tinggi benda ni- konsumerisme. Aura menteri belia & sukan main peranan jugak dalam perubahan positif ni. Apapun, kapitalisme tetap menyerlah. Event2 seolah jadi medan profit making, yuran penyertaan meningkat berganda2 tapi pengalaman yg diperoleh runners belum tentu sama (dari segi entitlement runners & kualiti logistik event). Balerrr.

Aku bukan lama mana dalam persada rekreasi ni tapi dalam 5 tahun lepas masa aku mula terjebak pun, scene ni notably lebih simple & pool of participants lebih true. Yes, true dari segi attitude dan appreciation to the sport. Sekarang pool of participants dah caca marba, macam2 boleh jumpa dalam event yang samgat questionable apa yang mereka nak sebenarnya. Dengan glory hunters, dengan camwhores, dengan spesis yang oblivious pasal runners etiquette, dan spesis tak nak lari tapi nak medal.
Tapi semua ni lah yang feed the profits bagi organizer I guess. Mereka lah yang mengekalkan relevancy banyak2 event ni.

Yang bagusnya, rakyat Malaysia supposedly lebih sehat & cergas terlibat dalam aktiviti macam ni. Helokk sangat sebab Malaysia top kot dalam index obesiti SEA. Dan pasaran alatan sukan macam running pun makin luas dengan kemasukan top brands dengan outlet baru yang macam cendawan tumbuh lepas hujan.

Me? I opt to get back to basic seperti awal & fine with that. Tahun 2015 ni secara officialnye join baru 1 event which was Tokyo Marathon in Feb. Kalau sebelum ni ade mau 12-15 event register dalam setahun, kumpul medal la konon. Sekarang tak fokus benda2 tu dah, cuma enjoying lari waktu pagi & petang menikmati cuaca best je - personal time sendiri2 je. Kadang2 keluar test port lari lain2 (lajak masuk taman perumahan or ke apa2 kawasan yang ada jalan la) untuk kepelbagaian. Kembali seronok rasanya plain & simple, dalam masa yang sama brewing excitement untuk berada di starting line dalam event semula. Buat masa ni training kasi mantap sikit la dulu.

Tapiii

Baru minggu lepas, aku discover satu network laluan trail kat sekitar kawasan perkampungan tempat menyewa ni. Nice gila la profile trail dia..lokasi strategik lagi. Dan offer scene+ambience yang tranquil, I reckon I'm the only person yang tahu kewujudan trail ni & lari kat sini. Port ni kawasan lombong pasir, dan perkampungan orang asli. Trail ni membawa seseorang melalui denai laluan orang tempatan, lombong, kolam tadahan/mancing dengan ada tahi lembu peliharaan orang kampung situ sini.Tempat ni memang hidden, walaweiii huawei best wei wakakak. Setakat ni dah explore 8km dan nampak ada lagi prospek nak expand. Simple pleasure in life is to have meaningful things like these close to you. Tak payah lah aku pergi stadium atau taman atau putrajaya jauh2 lagi semata nak untuk spend lari..trail ni accessible dari belakang rumah aku je.

Trail ni aku namakan Jenderam Lombong Trail.ataupun JLo.

JLo

Friday, November 6, 2015

Suatu bebelan health conscious

Agak gempar jadinya masyarakat baru-baru ni dengan dua berita:
1) WHO isytiharkan produk daging proses sebagai karsinogen, daging merah dilabel sebagai 'mungkin karsinogen' (potential carcinogen).
2) Video viral pasal transformasi dialami seorang lelaki bila dia stop ambik gula & alkohol selama sebulan.

*karsinogen=agen penyebab kanser.

Well to be honest, bagi aku dua2 berita ni bukan benda breakthrough baru discover ke ape. It's kinda no-brainer actually, obvious kot. Komuniti saintifik & nutritionist dah lama sarankan idea pasal ni. Cuma sekarang ia baru 'officially reported' oleh badan terkemuka macam WHO kepada umum, lalu masyarakat awam pun baru bagi perhatian.

Definisi produk daging proses ni segala jenis produk daging yang dah ditambah itu ini & melalui pengubahsuaian dari daging mentah semulajadi. Semua la kalau kira: sausages, patty, nugget, meatballs, dll.
Dan WHO kelaskan produk daging proses sebagai karsinogen kelas pertama. Sama group dengan tembakau, radiasi & alkohol. Bukan runcit2 punya risiko tu..

Pengumuman ni menggemparkan semua, dan ada jugak yang meroyan. Mana taknya m, sebab produk daging proses ni dah deeply rooted dengan ekonomi & amalan pengeluar makanan. Industri makanan jual benda ni kat consumer dari duluuu lagi, dan sekarang pasaran diancam dakwaan2 solid sebegini. Sebab melibatkan keuntungan, pasal tu la ramai orang kalut melenting cuba spin kalau tak takdenye. Lebih kurang sama dengan isu rokok (dan kini Vape) yang walaupun dah diketahui fakta bahaya, tetap tak effectively diharam sebab menguntungkan pihak2 berkepentingan (dapat cukai dll). Jadi sekarang terpulang kat kita lah untuk tapis apa baik buruk, jaga diri sendiri.

Secara peribadi, sejak memilih lifestyle rekreasi aku dah particular mengenai apa yang masuk dalam badan ni. Lebih kerap masak sendiri berbanding makan luar, dan elakkan produk daging proses. Walaupun daging original ni agak leceh nak prepare (kena siang,basuh, nak masak kena potong2 atau celup tepung sendiri dulu etc.) tapi itu part of the choice la.

Tentang berita kedua  pasal gula tu pulak, pun no brainer. Gula berlebihan memang dah kita sedia maklum tak elok untuk kesihatan. Tapi untuk lebih tepat lagi, gula tambahan atau dietary sugar ni adalah culprit sebenarnya. Ada gula original (glukosa, fruktosa, galaktosa & derivatives darinya)- ni gula baik je. Yang tak baik ada dalam produk makanan kat pasaran sekarang, dah banyak ditambah dengan gula/pemanis artificial yang bagi perasa buatan. Nama pun lain2 dah. Definitely kacau metabolisma gula & keseimbangan kimia dalam badan.

Efek gula berlebihan ni pada banyak level & semuanya tak elok. Tapi aku ingat dalam kuliah oleh Prof Dato' Dr Mohd Noor Embi, dia ceritakan pasal bahaya gula dari sudut molecular pathway. Beliau ni pioneer dalam research GSK (Glycogen Synthase Kinase); satu signalling molecule dalam cascade pathway yang apparently turut dipengaruhi level gula dalam darah- boleh membawa kepada macam2 masalah kesihatan downstream. So pada waktu kuliah ni la aku dapat new outlook pasal bahaya gula banyak2 ni.

Apapun, dah masuk 3 tahun rasanya aku kurangkan gula dalam pemakanan, sekali dengan usaha aku memperbaharui kualiti nutrisi aku dalam gaya hidup aktif. Dah 3+ tahun lebih juga aku tak minum air gas, banyak minum air kosong, dan kurangkan gula kalau oder teh tarik & minum kat kedai (cannot tinggal meh).

Kalau aku boleh berpesan satu benda, naka pasal kesihatanlah ia. Sama-sama la kita utamakan kesihatan, setakat jaga tu belum cukup strong. Ni pun satu aspek bertanggungjawab juga, paling basic & close. Tanpa badan & minda yang sihat, sukar nak meneroka kehidupan.

Semoga Tuhan mengizinkan.

Rule dia simple:
1) Makanan halalan toyyiban
2) aktif secara fizikal
3) rehat yang berkualiti


Wednesday, November 4, 2015

Momentos

Sooo,
baru-baru ni Earl bangkitkan pasal mengenang kembali moment2 special dengan cara SENARAIKANNYA. Yes buat proper simple list instead of pikir kosong sebab..why not? Earl senaraikan dalam 50 peristiwa special yang dapat dari pengalaman hidup. Well, bagi Earl hidup=travel sebab dia go nomadic dari 90s lagi. Apapun alright Earl, I'm all in with this moments thingy. So ni beberapa moment yang terpahat dalam otak aku, (tidak disusun mengikut apa2 kriteria)

1)
Awkward moment masa nak berpisah dengan Fah. Fah adalah kawan Thai pertama aku, kenal di Khao Yai sewaktu dia crewing untuk event TNF100 yang aku join - later lepas habis event kami kebetulan sama2 travel balik ke Bangkok & get to know each other more sepanjang 5 jam perjalanan. Di Bangkok dia teman jalan-jalan & story2. Akhirnya sampai masa nak separate bawa haluan masing2 with all the goodbye bla2, Fah depa tangan nak peluk, aku hulur tangan nak salam, dua2 merapat sambil adjust2 tangan ikut reaksi masing2, last2 sampai in the middle jadi position pelik gilbab. Just like in the movies. Sampai sekarang aku tepuk dahi bila mengenangkan wakaka. Apapun she's a nice Thai youth, truly embodies what people say about Thailand as the land with 1000 smiles.

2)
Creepy moment bila pengurus hostel di Jln Jaksa @Jakarta yang aku dah 'befriend' semasa stay disana approach & offer khidmat gadis peneman malam. Masa tu dah larut malam, aku solo travel, bilik pun ada aku sorang je, dan dia pulak sungguh2 recommend dengan tunjuk 'katalog' gadis2 yang boleh aku pilih dalam smartphone dia. Menurut dia ramai orang Malaysia yang datang melancong di sini, langgan perempuan. Pehh. For the sake of adventurousness aku layan je dia approach tu untuk korek lagi detail2. Nasib boleh escape tak terlajak terjebak mampus aku.

3)
Moment di Bali, bergaduh dengan driver teksi bila sampai di destinasi sebab dia cuba tipu tambang. Bali is very touristy, teksi bermeter adalah option popular untuk pengangkutan..tapi teksi ni tengah2 dalam perjalanan, dia offkan meter depan aku sambil2 borak. Agaknya bila borak tu & dia figure out aku 1st time datang, sorang pulak tu, dia ingat boleh kelepet. Silap la. Aku dah research distance perjalanan & tarif official per kilometer kot. Masa dalam teksi tu aku rileks je layan dia pancing berbual2 (macam tak salah ape2), tapi bila sampai aku kasi surprise. Dramatik jugak kami bertekak tepi jalan tu. Of course la aku menang. Aku bayar apa yang aku sanggup je. Rasainn. 

4)
Ditahan polis di kota Surabaya sebab disyaki bawak ubat yang mencurigakan. Lepas kes nak kena tipu oleh teksi Bali, di Surabaya aku insaf & sewa motor bawak sendiri je nak kehulu kehilir. Tapi sesat pulak time ronda2 bandar Surabaya tu. Dalam pusing2 tu termasuk roadblock polis trafik, dia tahan & dah la passport takde dengan aku (sebab company rental pegang)..ada pulak pil2 & kapsul yang tak berlabel dalam poket. Semua tu sebenarnya salt pills & anti-imflammatory pills yang aku pack untuk marathon. Tapi yelah, memang jadi bahan la. Lama jugak kena hold kat situ, siap nak cas denda pulak. Tapi aku buat2 tak paham bahasa (lol) & akhirnya diorang give up nak pau duit aku & bebaskan aku. Tapi lepas tu aku lalu roadblock sama sekali lagi sebab masih sesat. Sighhh.

5)
Moment merempat di Jakarta lepas semayang Jumaat di Masjid Istiqlal. Duit aku kena copet ke tercicir agaknya sebab tetiba takde lepas bersesak2 keluar masjid. Tapi masa tu aku lapar gile dah jauh berjalan pagi tu. Diperkarangan masjid ada pasar tempatan jual2 barang ibadah & makanan, aku beli bubur ayam (IDR10,000=~RM2) je untuk lunch sebab jimat nak leverage kerugian duit hilang. Tapi lapar still. Waktu aku duduk rilek kat pokok sekitar pasar tu lepas makan, ada random family Jakarta yang duduk sebelah offer aku makanan yang diorang picnic kat situ. Antara juadah terenak aku pernah makan dengan penuh perasaan terharu betul. Aku anggap ni mungkin balasan Tuhan sebab masa makan bubur tadi aku kongsi dengan kucing liar yang datang. Betullah kata Allah dalam surah  surah Al-Talaq ayat 2&3. Antara falsafah yang aku pegang setiap kali bermusafir.

6)
Masa merayau2 sorang di Ameyoko Street yang bersimpang siur tu, entah macam mana tersesat lagi masuk satu lorong belakang yang dipenuhi deretan kelab stripper. Di depan setiap kelab tu ada penjaga yang macam secret agent aku tengok, pakai full suit, dengan earpiece, dan spek hitam. Bila aku lalu semua approach nak tarik masuk langgan pakej2 yang ada. Aku buat2 tak paham bahasa (memang aku takreti cakap Jepun) tapi mereka ni tak putus asa. Diorang guna bahasa isyarat & body language 18sx untuk bagitau aku apa yang ada kahkahkah. Kelakar woi aku tengok. Tapi seram pulak lepas tu. Apepun aku dapat escape. Lepas tu baru aku dapat tau yang lorong tu adalah antara kawasan red light district yang masih dijaga oleh Japanese underworld=Yakuza. Pehh.

7) This one time ketika aku & rakan2 desa Jambi, Sumatra Barat. Dari homestay kami jalan kaki ke arah bunyi azan maghrib yang kedengaran, cari2 dan eventually sampai kat satu madrasah dicelah2 setinggan. Kehadiran kami (sekumpulan outsider) disambut rather strange dengan soalan2 (dari seorang lelaki diperkarangan madrasah) bila habis je solat, lelaki tadi & beberapa rakannya tampil kehadapan para jemaah & macam bagi ucapan. Sementara tu beberapa rakan dia berkawal di semua pintu masuk madrasah. Then baru aku perasan yang semua mereka ni berpakaian semacam uniform- baju kurta & vest hitam, seluar celoreng tentera. Aku & jemaah lain duduk diam je kena hold dalam tu. Aku & rakan2 terperangkap dalam some sort of pengkaderan suatu organisasi paramiliter dakwah Islamiyah Indonesia yg tour kampung2..dayyum. Aku tak paham apa sangat sebab diorang guna bahasa jawa local. Nasib baik last2 kami boleh balik dengan selamat. But nevertheless the suspense & anxiousness..

Baru 7 moment ni tapi cukupla buat masa ni. Ada lagi lain2 kemudian. Sementara  menunggu adventure seterusnya, moment2 lah yang kita kena cherish.

Sunday, November 1, 2015

Sakit beranak

Kat pesbuk macam2 content boleh jumpa dipost oleh macam2 portal. Diruangan komen pulak satu benda yang entirely lain cerita.

Semalam aku perasan satu story kat facebook tentang isu baby baru lahir yang dijumpai dalam mesin basuh tu. Dari apa yang aku sempat faham, baby tu diletak situ oleh ibunya yang dari rumah sebelah je, yang jumpa & report baby tu kaum keluarga dia jugak. Motif perbuatan tu masih disiasat. It's complicated I guess.

Tapi spekulasi di ruangan komen memang tak nak kalah. Tapi dalam banyak2 komen yang menarik perhatian aku ada satu yang mendakwa baby ni mungkin anak tak sah taraf hence kejadian ni jadi & bagaimana si ibu nya 'ditarik nikmat jadi ibu awal2 oleh Tuhan' , 'tak diberi rasa kesakitan ibu bersalin yang hapus dosa' dan 'pasal tu lah senang lepas bersalin boleh jalan pergi letak baby dalam mesin basuh'. Dikaitkan sekali dengan kes2 accidental mom yang buang baby dalam desperation.

Komen tu ditempelak oleh seorang netizen belia yang terangan mengakui dia juga pernah melahirkan anak tak sah taraf. 'Biar betul awak bercakap ni, saya pernah lahirkan anak tak sah taraf sakit je' kata dia. Lepas tu mula lah para wanita fire balik kata beraninya buka aib sendiri, insaflah, tak perlu nafi fakta, macam2 lagi lah. Pesen holier than thou all the way bagi pendapat aku. Si pengaku tadi dia mempertahankan pendedahan kisah silam dia & menegaskan kini membesarkan anak dia sebagai ibu tunggal bertanggungjawab yang takkan digugat kata2 negatif. You go gurl!

Apapun, pasal isu sakit tak sakit bersalin baby sah atau tak sah ni buat aku terfikir. Dah banyak kita dengar pasal betapa hardcorenya proses bersalin ni. Ibarat nyawa ibu dihujung tanduk, boleh meninggal ibu kalau komplikasi, macam sejumlah tulang patah serentak la..dll. Sedangkan si ibu dah under anestetik pun kita tengok struggle lagi. Takkan lah boleh jadi tak sakit untuk sesetengah keadaan kan?

Sebenarnya aku rasa ada penjelasan saintifik untuk fenomena ni. Koordinasi & gerakbalas kita bersifat protektif kepada badan kita, jadi apa2 faktor atau keadaan yang berubah ketahap ekstrim badan akan apply buffer & corrective measure. Macam bila kita mengalami kesakitan yang kuat, hormon adrenalin antaranya dirembes dalam kuantiti banyak untuk mask kesakitan tu supaya kita mampu bertahan sementara melaluinya. Ini adalah mekanisma klasik badan handle situasi emergency. Dalam situasi bersalin, adrenalin jugak meningkatkan metabolisma untuk memenuhi keperluan tenaga bagi contraction. Tapi dalam kes accidental mom yang bersalin secara tak terjangka ni, perasaan cemas & cuak dia mungkin boleh jadi faktor tambahan yang further mask the pain. Psikologi dia tertumpu kearah perkara next. Jadi mungkin tu menjelaskan kenapa lepas terberanak dia kuat lagi boleh pergi tinggal baby kat depan masjid misalnya & seolah masih steady lepastu bagi seorang yang baby baru lepas keluar daripada dia. Nauzubillah kepada buang baby.

Ni teori je. Again, apa sangat yang aku tahu.
Aku takde ovaries takde uterus.

Saturday, October 31, 2015

Philantrophism

Dalam budget 2016 yang dibentangkan oleh PM Najib, salah satu highlight ialah pengurangan peruntukan kepada universiti awam. Semua IPTA punya budget kena cut kecuali UKM. Teka kenapa lol.

Benda ni dapat reaksi bercampur dari banyak pihak. Kesan pengurangan ni of course dijangka bagi impak besar kat aktiviti institusi yang besar seperti universiti. Pengurus-seliaan prasarana, penggajian sumber manusia, aktiviti penyelidikan, hal ehwal pelajar, operasi dan segala macam lagi semuanya pakai duit. Bagi kumpulan student yang nak anjurkan program2 kesan dia makin payah nak dapat financial injection dari pihak Uni. Tapi in repercussion tekanan ni patut push forward kualiti program2 ni jadi lagi mantap. Pasal kena bersaing dan hanya yang outstanding akan dapat duit. Tu secara idealnya la.

Menteri Pengajian Tinggi, Dato' Hj Seri Idris Jusoh komen pasal ni dengan berkata, universiti tak patut bergantung pada budget kerajaan dan kena berusaha untuk financially sustainable. Menarik dia kata macam tu. Makna kata, sandaran utama bagi institusi pengajian tinggi awam bukan lah lagi kerajaan (?)
Lelz.

In the west, people don't trust the government to get things done. So they develop a culture of philantropism to make things happen. Ya, mereka buat inisiatif secara crowdfund ramai2, ataupun satu pihak yang kaya gile terlibat membiayai supaya suatu perkara tu boleh jalan tanpa mengharapkan kerajaan. Ada banyak contoh kes macam ni, tapi favourite aku adalah macam mana lebih 1200hektar kawasan di Chile dibeli oleh dua billionaire pencinta alam untuk diwartakan sebagai kawasan perlindungan alam- Konservacion  Patagonica. Luas gila kawasan tu dengan landskap menakjubkan flora & fauna, semuanya dijaga dari kerosakan pembangunan. One of the coolest thing I know.

Di Malaysia, lain ceritanya. Bab rakyat kita tak puas hati dengan kerajaan tu lagi kuat rasanya kalau nak dibanding, tapi budaya philantropism tidak pula follow suit. Jadi keadaan stuck & stagnant. Ya memang kita ada philantropist gah macam Tan Sri Syed Mokhtar AlBukhary, tapi selain dia tak ada yang prominent dah. Mungkin ada lagi yang kurang publisiti kot. Dan memang orang kaya gile banyak kat negara kita cuma budaya philantropism tak serancak mana. Tak dilihat berbaloi agaknya. Jaga tembolok masing-masing ke macam mana. Atau dilihat suatu pelaburan yang rendah ROI nya. Malang sekali. Jadi kesudahannya, terperangkap dalam viscious cycle of hating the govt but have to be dependent on them..yang memendekkan umur sebab stress.

Jadi on the bright side ni satu sebab untuk jadi kaya. Walau ada banyak masalah yang akan follow bila banyak harta ni, tapi ia bagi kita kemampuan untuk menggerakkan perkara melalui philantropism. Tak perlu bergantung kat politician & kerajaan yang flip flop dalam mengutamakan kebajikan rakyat. Budaya philantropist ni boleh jadi effective force dalam check & balance sistem sosial sebenarnya.

Apapun, sektor pendidikan tinggi (university etc) ni satu prioriti utama untuk menjaga kualiti & kompetensi negara (melalui literasi rakyatnya). Keputusan dalam budget 2016 ni boleh menjejaskan aktiviti penyelidikan & pembelajaran kat Uni. Kalau iye pun nak ajar Uni untuk boleh survive secara stand alone, kena la lebih realistik. Keadaan ekonomi yang lembap dengan output/produk Uni yang masih volutile certainly needs all the support it can get. Jangan duit banyak diperuntuk kat tempat lain yang poorly-justified tapi kat Uni yang kutub khanah ni diketepikan pulak. Memang yilleekk la. Bagi aku keputusan untuk cut budget ni okay, tapi sekarang sekarang adalah untimely.

Screw politicians & government.
Dan harap ini keadaan ni jadi titik mula menyuburkan budaya philantropism dalam negara.
Supaya hidup sejahtera tanpa kerajaan korup. Eh dah macam punk pulak bunyinya ni dengan konsep self-governance.

Jangan pula keadaan ni membebankan Uni dan seterusnya membebankan pelajar. Pendidikan tak sepatutnya jadi medan profit-making. Kalau jadi gitu ia akan menyukarkan akses ramai orang kepada pendidikan tinggi. German (sekadar satu contoh) adalah antara negara yang mengamalkan polisi pendidikan free kat rakyatnya ditambah dengan philantropism yang subur. Dan kita boleh nampak betapa 'sihat' nya masyarakat & majunya mereka in the long run.

Ciao

Pesanan kepada sang penguasa

Thursday, October 29, 2015

Panjang

Tempohari agak gempar bila berita melaporkan seorang rakyat Malaysia mengamuk kat restoran Lil Ipoh kat Melbourne Australia. Walaupun takde hostages atau korban nyawa, tapi still kecoh..ada la drama standoff antara si pengamuk dengan skuad polis Aussie.

Detail2 insiden tu mula timbul lepas kejadian. Brader yang mengamuk tu dikenali sebagai 'Panjang'. Tak banyak info yang diketahui..tapi aku follow lead yang circulate kat media sosial dan eventually aku jumpa fb si Panjang ni..atau nama dia Ismail.

Hmmm...boleh nampak dari video2 & status Panjang dalam waktu sebelum mengamuk tu..ada something yang kacau pikiran dia. Aku pun tak clear hal sebenar, yang pasti banyak benda tangled & chaotic dalam kepala dia. Aku ada kawan yang study Aussie kata dia kenal Panjang, dan sementara aku dapat story lagi dari dia..

Ni teori aku:

Pada suatu hari curiosity panjang tentang sesuatu menyebabkan dia terbrainwash diri sniri lalu bila berperangai pelik org sekeliling isolate dia. So dlm social isolation tu dia terjebak makin dalam dgn whatever kepercayaan dia tu..sampai delusional. Pastu kekecewaan demi kekecewaan yg dialami sorang diperantauan buat dia last2 snapp! Lalu dia bawa kejalanan 😔

Atauuu...

Panjang is not a troubled soul afterall. Semua vlog kt fb leading up to kekecohan kt melb tu semua dia buat sengaja. Utk tarik perhatian. Dia dh habis duit takleh balik mlesia,so bila buat hal mcm gila, jadi la kes & akan deported free balik mlesia. Memang ekstrim sikit blakon sampai darah2, tp whatever works man. Mcm tourist girl bogel kt bangkok smalam sbb habis duit, kena deport balik free2. So..genius la panjang.

Apapun, kejadian ni terasa kuat bagi aku sebab Panjang mungkin mengalami masalah kesihatan mental. Mungkin dia lalui some serious cocktail of deep shits, mungkin juga ada substance abuse, mungkin juga depressed & emotional breakdown. Entahlah. Apapun poor dude needs help.

Bagi mereka yang acah-acah traveller komen "Ala mamat ni buat taik kat sana susah la pasni orang Malaysia nakasuk Aussie!' - korang semua sila melingkup you cold-hearted poser. Simpatilah kepada mereka yang bermasalah. Have compassion.

Friday, October 23, 2015

Filler

Jerebu yang kembali ibarat satu sequel movie fevret yang teruk. Ibarat ex-gelpren datang menziarah, ibarat tergigit bawang putih berulang kali time makan nasik goreng. Sungguh meruntun jiwa. Maka  training lari tergendala, akibatnya mood offset jadi agak cranky. Callus di kaki pun mula hilang sebab lama tak spend time lari. Cuba lessen damage dengan strength training. Contemplating to sign up untuk gym membership sebab sana filter udara & boleh guna treadmill. Jadi hamster.

Diperkembangan yang lain, suasana di rumah ada perubahan. Aku mixed feeling pasal ni. Dah lebih sebulan kena hadapi nak tak nak. Apapun aku cuba positifkan diri & anggap ni medan untuk aku bersihkan jiwa, assignment dari Tuhan untuk uji keikhlasan. Semoga aku steady & kuat bersabar. Jangan cepat melatah dengan provokasi halus syaitan.

Tempoh hari, aku hampir melanggar seorang kanak-kanak perempuan yang tetiba melintas jalan. Sikittt lagi. Nasib baik cengkaman tayar Pirelli Tubeless yang aku baru tukar tu memberhentikan motor tepat pada masanya. Kalau budak tu cedera..tak sanggup aku maafkan diri sendiri. Bila tengok semua orang terutama kanak2 ni, aku excited dengan possibility mereka jadi macam2 dimasa depan. Apapun, budak tu rileks je lepas insiden tu. Aku pula lemah semangat, macam roh terkeluar..lalu stop kat kedai kopi tepi jalan pekena kopi bertenang2.

Mutakhir kini (wow) aku dah tak tengok TV, kalau aku seorang kat rumah memang TV tak on langsung. In my mind I've ditched TV as primary source of substance..even entertainment. Sama la juga macam pesbuk. Sekali sekala je ada jenguk2. Alternatifnya, radio BFM 89.9 & talk shows. Merosot IQ kalau layan mainstream media.

Aku terbeli oven baru-baru ni. Pelik betul apa yang website online shopping boleh pengaruhi kita bila tengok dia..klik klik klik sedar-sedar dah beli benda. Masa tu rasa it's a good idea. Besar pulak tu saiz 42l. Apapun it's indeed a god idea. Jadi aku kena lah belajar guna sekarang & bake sesuatu.

Setiap petang, lepas balik kerja aku singgah kedai buku MPH untuk baca buku free. Macam checkpoint dalam laluan la untuk buat rutin lagi menarik (dah petang2 takleh lari). Sekarang aku baca buku A Walk In The Woods tulisan Bill Bryson yang mengisahkan epic trekking merentasi Appalachian Trail. Terkekek2 sorang aku gelak dipenjuru MPH tu baca buku, orang lalu lalang pandang slack je. Lantak ler.

Misi road to Kyoto 2016 sedang berjalan, dan untuk memastikan ianya trip backpacking solo yang epic aku dah start research2 sikit untuk buat itinerary. Lagipun tak lama mana dah oi. Semoga smooth semua tazabarr.

Jerebu atau tak jerebu, sebenarnya kita semua memang memakai topeng.

Wednesday, October 7, 2015

Japanizii going going goingg

That's just the title of a somewhat strange Japanese gameshow airing in my country right now. Idk every aspects of the show seems weird. The eccentric & expressive Japanese host dude surely left some impression (more like force-imprint left). Japanizii going going goinggg!

I'm not actually going to talk about that show, but to cut story short- I'm going going going to Japaniziii! In 2016 actually..for the Kyoto Marathon to be precise.

Today the ballot result for Kyoto M came out & I got lucky. Finally a refreshing news in the midst of cancelled races due to haze blanketing Malaysia & also my recent unsuccessful bid to run the incoming Tokyo Marathon 2016 (which I had the privellege to run in 2015). Well Kyoto is fine for me!

This news just lifts everything. I see marathon as a self-challenge, an avenue of enjoyment with depth & purpose, a pursuit for continuous betterment...the thought of that makes me see life in a more meaningful way. I do feel life more meaningful when training for a marathon. I feel closer to myself, and my surrounding.

The travel part is a bonus. Runcation (travel because races) is my way to go plus doing it solo. This might be my 3rd visit to Japan in 3 consecutive years but I never been to Kyoto plus I don't think I'll ever get enough of such amazing place so it's justified liddat (lol) I'm gonna seize this opportunity with both hands, and make this trip happen. It's all about life experiences, stories of my time. Surely they'll be some difficulties in the process (I can already foresee some) but I'm adamant, againts all odds. 

Anticipate a high spirited, nailbitingly anxious, diligently hardworking months ahead..for the training (and saving) starts naooo in road to kyoto M.

 Kawaguchiko & Fujisan
(Jp 2015)

Sunday, October 4, 2015

Shit happens but haze is worse

Langit tak selalu cerah.
Like literally- macam langit berasap sekarang.

Oleh sebab tu jugak scklm yang ditunggu2 & prepare sejak 5 bulan lepas akhirnya terpaksa dibatalkan last minute oleh penganjur. Gile kome nak berlari FM dalam kualiti udara hazardous kan.
Tapi sebenarnya aku serius ada consider nak lari jugak (marathoners are crazy bunch) tapi berbelah bagi jugak sebab mesti tak dapat perform all out which defeats the purpose of peaking up like this. Hm I was devastated sampai race entitlements yang organizer nak bagi pun aku tak lalu nak ambik. Medal & finisher tee dah takde makna.

Aku (masih) cuba positifkan diri supaya redha walaupun frust. Dramatik tak dramatik pun..ya lah, dah 5 bulan aku aim event ni & training gigih..plan nak improve timing FM. Bukan sikit duit, tenaga & semangat yang dicurahkan kearah ni..I was very diligent following the training plan, nutritionally & all..so much so this almost feels like my very first race all again. 2 minggu sebelum event baru finally aku dapat secure bib thru transfer module (kes lambat register) , beli tee baru lagi nak pakai utk race,  siap seminggu sebelum tarikh event aku dah termimpi2 lari dalam scklm lol. Mana taknye dah duk tekun analisis route elevation & study route video bagai. Memang aku psyched up & motivated betul. Last2 event cancel. Emotional rollecoaster betul.

Nampaknya aku kena suck it up & aim race lain untuk channel semua energy yang terkumpul ni. Kepada Indonesia yang jadi punca jerebu tahunan ni engkau memang gampang betul la. Brengsek bajingann goblok hampess. Menyusahkan orang je. Marah ni marah.

Monday, September 28, 2015

I ramble about my trip to the infirmary

Today I made a rare visit to the clinic to check on my back pain. Been having this nagging discomfort at the lower back since last Thursday where I might overexerted myself lifting around them damn heavy beef thighs (cow legs?) during Qurban. This is really alarming as  scklm is just around the corner..less than a week to go!

Thankfully the Doctor said that what it's a muscular issue, nothings skeletal. Well that must be SOME muscles pull there, because my whole core area aches. I feared for the worse to be honest, like a slip disc or something.  Anyway now entering taper period, I'll do my best to recover.

But before I managed to see the Doctor I've waited for 2.5 hours. I actually missed to notice when my name was first called to the Doctor's room then being oblivious, I patiently continued to wait for my name to be called. I guess reading a book while waiting didn't help, sure it gets you preoccupied through the wait but it can cave you in 'the zone'. To my defense, with all the background noises of people chatting & babies crying, anyone can miss the calling (yeah right).

The Doctor I consulted wore surgical face mask. Well the practice is justifiable, patients bring along their germs & what not so the mask can lessen risks of  airborne contraction. But masks hide a lot more, including emotions. I could not really piece together the full message of  words uttered behind a mask. You see, facial expression gives out a lot. Smiles, smirks, poutings, chuckles, etc.. all those give out signals too. In Japan where most people on the streets wear masks - not just for health reasons but also as a social statement that means 'Not interested in conversation don't talk to me'.

After I am assured that my back pain is attributed to minor tight muscles, on my way back I dropped by at the masjid to solat..and have a go with Ogawa sofa they have there. I don't use this reflexology sofas often, but wow mann I think his one have their power meter turned on full. I almost died in agony under the crushing force of those solid protrusions & knobs rolling on my back. I think it can crush my skull too. Anyway reflexology sofas' sizing should consider the different body frames people have. Because if one cannot sit properly on them then it defeats the purpose of getting proper contact of massage. I always sink in a bit too much in these things.

Adios.

Friday, September 25, 2015

Aidil adha 2015

Aidiladha tahun ni sekali lagi tak balik kampung. Masa zaman2 undergrad dulu pernah dah dua kali, tapi kali ni lain sekarang (lebih) berdikari camtu. Member serumah semua balik, jadi terpulang sepenuhnya kat aku la macam mana mencorak pengalaman Aidiladha. Plan simple, lepas sembahyang raya pergi ronda2 masjid yang buat korban & collect daging agihan lepastu simpan dalam fridge. Daging rm28 sekilo sekarang hockayy so rezeki kena grab (sebagai bujang ekonomikal this strategy is well-justified). Lepas tu aku expect maybe tempoh mereput kebosanan.

Tapi lain ceritanya.

Lepas settle sembahyang raya, aku balik rumah salin2 pakaian, pinjam pisau tajam jiran (nasib baik dapat) & pergi turun masjid join projek korban. Amboi 17 ekor lembu tumbang tahun ni. Aku tak kenal ramai orang kampung ni, tapi buat-buat confident je masuk campur itu ini dengan orang-orang tua. Pegang rebahkan lembu, skin them, angkut daging sana sini dan melapah sambil sembang-sembang 'matang' kahkah (aku try my best supaya tak merepek). Handle daging semua tu pun buat-buat reti gaya confident je..tapi terhiris jari jugak adeh. Aku kira cubaan aku blend in dengan masyarakat kampung buat korban kat sini ni berjaya dapat kenal-kenal orang baru. Sudahnya memang penat sungguh la. Sebagai upah membantu dapat la sekilo daging & sekilo tulang.

Petang tu aku pergi berlari sekejap 10km. Balik lepas tu jiran pelawa datang makan rumah dia lepas maghrib. Dan malam tu memang powerful. Dijamunya nasik dengan lauk-lauk ada sup tulang rendang daging, lemang dll. Tapi aku bantai sup tulang je lembut betul dagingnya tambah pulak sambal kicap memang terangkat. Semua jiran tetangga ada juga, kami makan di meja bukak kat luar berbumbung langit..sambil borak-borak mengerat ukhwah. Orang sini macam amused nak tahu cerita betul ke Aidiladha disambut meriah di Kelantan. Jadi aku share2 la cerita..memang betul sambutan sana lain. Malam tu habis borak dekat 12am juga.

All in all aku appreciate semua yang terjadi. Rasa bermakna Aidiladha sebagai perantau dengan human connections yang dirasai. Setiap benda aku ambik gambar untuk simpanan, di masa depan boleh jadi kenangan. Sekarang aku kena fikir daging dalam fridge ni nak masak apa sebelum dia bertukar jadi besi.

Monday, September 21, 2015

Avatar mode

Whenever the going gets tough.
With so much things around testing you.
Just pause for a while
Take a moment of silence & reflect
Gestalt them all
And just breathe
Slowly.

Such still, much peace. Wow

Sunday, September 20, 2015

10 Panduan Hidup Solitary

Sesiapa pun tak mahu hidup keseorangan. Tapi dalam dunia ada macam2 sebab boleh buat seseorang tak jumpa atau kehilangan pasangan lalu berkesudahan bujang, duda/janda, atau ibu/bapa tunggal. Andai kata ia terjadi & anda berdepan kenyataan mencabar ini, berikut adalah beberapa point untuk membantu hidup solitary, dengan steady.

1) Belajar urus diri dengan baik. Satu kelebihan mempunyai pasangan hidup ni, dia bantu sediakan makan minum pakaian dll. Jadi walaupun takde life partner, tetap kena pastikan diri terurus dengan baik malah lebih baik lagi dari average people. Jangan biarkan diri kelihatan serabai, rumah tak kemas, pakaian selekeh, dan badan tak cukup zat. Belajar grooming, deco ruang, kemaskini wardrobe, dan berlatih masak sendiri. Selitkan elemen kepelbagaian dalam semua ni supaya ia menarik, seronok dilakukan & tak membosankan. Buktikan anda boleh.

2) Amalkan gaya hidup sihat. Amalkan diet seimbang berkualiti dan bersenam dengan kerap. Ambik suplemen kalau perlu. Jaga BMI, paras gula & tekanan darah. Kekal berada dalam shape & fitness terbaik, sebab selain bagi keyakinan diri ia menjadi kunci untuk explore peluang2 yang ada. Bila anda kelihatan sihat ia juga menjadi indikator pengurusan diri yang baik. Lagipun kesihatan ni harta paling berharga.

3) Elakkan berhutang seboleh mungkin. Jangan mudah terpengaruh dengan trend berhutang untuk memiliki itu ini. Sebaliknya, hidup dengan simple tapi selesa, dengan milikan serta simpanan yang munasabah. Aset & milikan harta yang melebihi keperluan boleh menyebabkan kehidupan seorang diri rasa lebih kosong, lalu boleh memberi tekanan kepada diri sendiri. Di kemudian hari, semua harta itu pula perlu diuruskan oleh anda. Pasangan & keluarga yang ada selalunya menjadi inspirasi & kestabilan emosi dalam cabaran mencari rezeki kerana untuk merekalah kita melakukannya, semua disediakan untuk kesejahteraan bersama.  Namun jika hidup seorang, semua pengurusan harta ini hanya akan menjadi kerja tambahan yang tidak tahu untuk siapa akhirnya.

4) Ambil skim insurans medical card yang baik. Anda mungkin rasa takde masalah hidup seorang diri, enjoy kebebasan. Tapi apa akan jadi bila sakit? Satu peranan pasangan hidup adalah tolong jaga bila sakit. Bila takde pasangan suatu alternatif perlu ada sebab waktu sakit anda lemah tak berdaya, selain risiko kesihatan anda juga mentally vulnerable. Anda cenderung memikirkan hal2 sedih yang berlaku lalu kemurungan. Alternatif terbaik adalah ambil insurans & medical card coverage yang bagus..bulan2 bayar premium. Demam sikit je pun terus pergi duduk wad, ada nurse & doktor jagakan semua keperluan.

5) Perbanyakkan sedekah & amal jariah. Bila tiada pasangan, maka tiadalah juga zuriat/waris. Satu hadis H.R Muslim berbunyi: Selepas mati anak Adam makan putuslah hubungan dengan dunia kecuali 3 iaitu amal jariah, ilmu bermanfaat & anak soleh. Jadi adakah bila hidup seorang & mati kita terus hilang punca pahala? Tidak semestinya. Alternatif terbaik adalah gandakan yang dua selebihnya itu. Sebarkan ilmu2 kepada generasi muda. Wakaf & infak harta ke jalan agama. Sedekah untuk bantu fakir & miskin. InsyaAllah bila mati kita didoakan oleh insan2 yang dibantu & pulangan saham manfaat ilmu2 yang dikongsi.

6) Mempunyai minat2 & dedikasi terhadapnya. Jangan biar ada terlalu banyak masa free sebab hati anda nakal dia boleh buat anda teringat benda yang melankolik. Oleh itu, cari suatu hobi atau misi yang mengujakan anda & berkerja keras untuk mencapainya. Proses explore minat & hobi ni boleh menjadi pengalaman power yang mengisi jiwa. Boleh jadi belajar bahasa asing, training untuk triathlon, mengembara keliling dunia, ataupun belajar pertukangan kayu. Ikut suka lah.

7) Belanja makan. Waktu makan boleh terasa kosong walaupun nampak penuh juadah diatas meja. Jadi anda kena kreatif dalam meluangkan waktu menjamu selera. Kalau anda memang tak kisah makan seorang takpe. Tapi andai rasa tak best, belanja lah orang makan bersama dengan anda. Tak kisah sama ada di kedai mahupun masak  sendiri, pelawaan untuk datang makan free selalunya akan disambut. Anda juga dapat spend masa dengan kawan-kawan bergelak ketawa. Sekali sekala bagus juga. Alternatif lain adalah makan ketika anda buat sesuatu yang lain untuk mengisi masa. Sebab kalau spend satu masa untuk makan semata-mata, seorang diri pulak, akan senang jadi bosan. Makanlah sambil driving (hati-hati) atau sambil berjalan-jalan di Pasar Malam atau ketika bersiar-siar. Cuma biarlah sesuai makanan tu, seeloknya pilih yang mudah dimakan sambil bergerak seperti wrap, takeways dll.

8) Jauhi situasi yang membuat anda mereput. Bak kata pepatah "You've got to do what you've got to do". Jadi andaikata anda akan rasa mereput dan terseksa didalam hati bila menghadapi sesuatu suasana atau sekelompok khusus manusia, maka elakkanlah punca perasaan itu. Ambil langkah pencegahan awal untuk selamatkan hati anda dari terus penat mereput. Tidaklah berbaloi hadapi semua itu semata-mata sebab nak puaskan hati orang lain dengan kehadiran anda. Jika mereka prihatin, mereka akan memahami keadaan dan turut cuba menjaga hati anda. Pandai-pandailah anda handle sebab orang lain tak akan fikirkan anda melainkan anda sendiri.

9) Bina, eratkan, raikan silaturahim.
Ketiadaan pasangan turut bererti kehilangan sebahagian besar human touch sebab dia jugalah teman, kawan baik, kaunselor & penyokong anda.  Walaupun seorang diri anda masih boleh memperolehinya, iaitu dengan memakmurkan hubungan sosial sesama manusia. Eratkan silaturahim dengan kaum keluarga, dan bila ikatan silaturahim baru setiap masa dengan rakan sekerja, jiran tetangga dan sahabat taulan. Anda juga petut mencuba libatkan diri dalam aktiviti kesukalerawanan yang mensasarkan kelompok kurang bernasib baik untuk merasai social shift dan membuka mata anda. Semua hubungan sosial ini memberikan anda perspektif tentang hal yang berlaku dalam hidup semua orang lain juga, ini membantu anda mensyukuri keadaan sendiri.

10) Bela haiwan peliharaan. Jika anda menjadi satu-satunya benda hidup dalam rumah, perkara itu sangatlah tidak selesa. Walaupun anda mungkin tak ambil kisah, tapi lebih happening jika ada yang lain menyerikan suasana. Dapatkanlah binatang peliharaan yang digemari, sebagai penceria dan peneman. Ia juga boleh mengisi masa anda dan mengajar tentang tanggungjawab sewaktu menjaganya. Tak kisah sama ada, kucing, ikan, burung, atau ular.

Sebagai penutup, kehidupan solitary tidaklah mudah, sebab manusia adalah haiwan sosial. Sebenarnya tiada persediaan yang cukup untuk mempersiapkan seseorang menjalani laluan yang ditakuti ini. Tapi manusia boleh cuba beradaptasi, kehidupan perlu dihargai walau apapun terjadi. Aku harap tiada siapa perlu guna point2 diatas ini.

Thursday, September 17, 2015

Some clever stuffs I read this week

Japanese r undisputedly famous for having healthy & fair complexion that glows. I can concur on that from my observations of my annual Japan visit. Recently I was made aware of an interesting facial care product from the land of rising sun that come with claims to be the secret for Japanese beautiful skin- called the Black Paint soap. Well it's not actually soapy & foamy, it's organic mineral-rich mud that hails from Kyoto volcanoes. And it's black, and just melts when wet. Not actually a beautiful sight having that lump of mushy dark blob oozing out of your palm, but the idea of how the product work is very amazing. First, we have microorganisms living symbiotically with us called microbiomes, and on our skin- there's skin microbiome. Contrary to the popular practice that scrutinize skin microbiome & washing it all away alongside skin impurities with foamy detergents during 'facial cleansing', Black Soap somewhat 'celebrates' microbiome. The fact that it's not soapy is due to absence of any detergent at all. This product set consists of several item meant to be used in succession, but all in all it moisturizes the skin, pull out the impurities and feed the good microbiomes to prosper. The microbiome will take care of your skin, managing the excess sebum and keep the epidermis healthy. This concept is very cool, as man of Science that work in bioinformatics & have had some exposure with microbiome research , I dig.

Do you like eggs? I like eggs. It turns out that the best part on a egg is the thin membraneous film just underneath the eggshell. Often not included in egg after cooking, only retained with hard boiling. But peeled off from hard boiled eggs & discarded anyways. This thin layer is a to-date a non-allergen unlike the egg proteins to some, plus it stores a wealth of therapeutic factors for mobility to be precise. It is high in collagens ,growth factors related to joint care health & so much more. The membrane is the first food chicks will eat once they hatch to sustain them in the critical hours following, so yeah it's a superfood liddat. Well I guess the best way to eat eggs is by hard boiling 'em then. However that's a lot of eggs to eat daily if you were to get this eggcelent benefit in enough dose your joints, about 24 of them! Which will drive your cholestrol level off the roof! Luckily you don't have to, because a pharma company (Biova LLG) has come up with a supplement that concentrated the 24 eggs worth of egg membrane goodness into a single capsule.

Cooking is way better than eating raw. Not only it kills harmful bacterias, Body is able to absorb up to 90% more nutrition from well cooked food compared to when it's raw. And the advent of cooking methods, a subsequent from the discovery of fire, is believed to be the single major drive for human evolution.  Cooking is a turning point that allows primitive counterparts to access & harness the goodness from foods like proteins & carbs, which serve the body better as fuel & building blocks. This leads to the doubling up of brain size & and increase in species potency as a whole. Human race is driven forward by eating well cooked food! So knowing this all, eating sushi or rare steaks is not so great afterall, merely just tastebud-appealing hype.

Patagonia™ & The North Face™ became even more dear to me after I learnt their unorthodox approach in wilderness business. The fact that both the founders are best friends since their young & wild days makes it even cooler. Both companies believes in sustainable practice & prioritize conservation of the environment unlike any other. They instill this philosophy in their product lines and encourage smarter consumerism habit to protect nature from..us. I dig!

Monday, September 14, 2015

Wisataalam

Alam semulajadi memang menakjubkan- tapi here & there ada la kawasan2 yang eyecandy lebih sikit. Landskap cantik ke, air jernih ke, atau view menarik, lalu menarik pengunjung datang. Tempat2 sebegini dipanggil wisata alam. Istilah bahasa Indonesia.

Wisata alam ni boleh dikata masuk dalam dua kategori- jenis mainstream dengan jenis "underground". Bukan underground apa, cuma lokasi dia lebih terpencil tak senang2 orang tahu melainkan betul-betul mencari. Tak sepublic tempat mainstream.

Sejak dua menjak ni, beberapa wisata alam Malaysia jadi viral kat media sosial. Gambar2 Tadom Hill, Hutan Simpan Ayer Hitam, Pulau Harimau, Sungai Bangan & beberapa lain lagi tetiba macam meletup melimpah-ruah kat media sosial. Semua orang berlumba nak pergi. Aku bimbang, sebab perhatian yang diterima oleh tempat-tempat ni tak semestinya bagus untuk khazanah alamnya. Tengok saja Tadom Hill yang popular mendadak, semalam umum akan menghadkan pengunjung sebab mengakui trafik pengunjung yang tinggi turut mencemari kawasan dengan sampah sarap. Kalau ramai serbu memang la pihak2 terlibat masyuk, tapi apa maknanya kalau rosak tempat2 ni.

Pengunjung yang takde attitude akan membawa kerosakan, meninggalkan sampah, mencemarkan air, mengganggu ekosistem. Takde rasa menghargai alam, sebab diingat 'harga' yang dibayar dengan duit tu lah seadanya & bagi entitlement untuk buat/guna sukahati. Apatah lagi kalau tempat yang masuk free. Sepanjang pemerhatian aku meneroka wisata alam, kerap jumpa pesen camni..datang  lebih kepada cari stok gambar IG & profile picture. Lepas seronok2 sampah tak dilupuskan sebetulnya & tak pungut habis, jadi aku & rakan-rakan yang uruskan sebab tak sampai hati biarkan.

Aku cuma rasa protective & bimbang sebab sayangkan tempat-tempat ni yang aku dah berpeluang pergi sebelum dari kekecohan ini. Aku ada bonding dengannya. Sekarang ni Sungai Bangan dekat Gunung Chemerong-Berembun-Lansir pulak dah under the spotlight, harap tak jahanam dek pelancong gunung. Kalau aku pergi tengok sekali lagi dah rosak memang rageeee.

Sayangilah khazanah wisata alam kita.

Hai air terjun, cantiknya awak

Saturday, September 12, 2015

Booo

Musim Jerebu kembali melanda Malaysia & Singapura..thanks a lot la Indonesia. Tiap tahun benda sama ni.

Seriously musim jerebu ni tak patut ada pun..dia bukannya musim yang legit macam four seasons, apatah lagi musim kahwin atau musim buah. Dia dah lah bukan semulajadi, langsung takde manfaat lagi. Sebabnya: alleged forest fire, tapi sebenarnya banyak pembakaran terancang tanah pertanian lepas menuai. Haihh rage betul aku. Rageeee. *fliptablesomersault

Frustrating betul sebab bila jerebu bermakna susah nak spend masa outdoor- bagi komuniti rekreasi itu memang big deal. Terpaksa back-off sebab risiko beraktiviti dalam kualiti udara tercemar memang ternyata, lagi-lagi bila berlari atau kayuh basikal pernafasan memang rapid. Level oksigen yang dapat dari setiap nafas udara jerebu dah rendah, jadi jantung dipaksa kerja lebih keras pam darah, plus partikel pollutant dalam udara buat mata pedih & tekak perit. Macam-macam bahaya boleh jadi kalau nasib tak baik. Makanya, yilleeeek la para penggiat rekreasi. Training plan yang dah dirancang habis kacau, lalu mood pon jadi cranky & tak best. Chain effect.

Tadi lepas subuh aku dah siap2 dengan attire lari, menu hari cuti ni long run la macam yang dah dirancang. Nyam2. Excited dia ni dari semalam lagi, ternanti-nanti tazabarnyeww. Check kejap IPU update kat internet, pukul 6am tunjuk 127..whattt tapi takpe sabar jap tunggu tengok sejam lagi, ada harapan improve turun bawah seratus ni. Check 7am- IPU 138.

Asap jerebu nampak kat luar, asap dalam hati siapa yang tahu.
Booo jerebu booo.

*minum banyak-banyak air masak, ianya penting untuk production mukus di rongga pernafasan & pelembap di mata- dua ciri yang memerangkap habuk jerebu yang memasuki badan.

Thursday, September 10, 2015

Ayah

Masih aku ingat dulu dah pernah buat satu blog post pasal subjek Ayah ni, masa tu cerita pasal Selamat Hari Bapa..plus share sekali lagu-lagu pasal bapa yang ade as opposed to lagu-lagu pasal ibu yang lebih selalu kita dengar.

Sekarang, 5 tahun kemudian, aku menulis pasal Ayah lagi. Ada beberapa perkara berkaitan subjek yang terkumpul dalam tempoh masa ni, jadi kali ni aku cuma nak piece them together dalam satu penulisan.

Baru-baru ni Altimet buat lagu baru featuring Tomok tajuk dia Aku Tahu. Kalau belum tau pergi Youtube la sana. Lagu ni pasal sentimental ayah & anak, macam biasa kekuatan karya Altimet kat lirik dia.. pehh memang padu ngatt. Ada rasa pedih2 jugak hidung bila tarik nafas masa dengar..tanda2 nak berkaca la tu. Kudos & kipidap Altimet, sadly masih kurang lagu2 bermakna macam ni dalam industri seni Malaysia. Lirik lagu ni trigger banyak alarm dalam diri aku.

Bila fikir2kan pasal ayah aku, memang mengelamun juga jadinya. Agaknya semakin kita berusia (dan melihat dia jugak berusia) semakin macam-macam akan timbul dalam kotak fikiran. Terutama bagi anak lelaki sebab ayah lah sumber dia belajar jadi lelaki.
Ayah aku memang role model yang aku kagumi & banyak attribute yang aku berazam nak contohi.

Paling top adalah sifat family man dia, ayah aku memang mendepani isu silaturahim sesama kaum kerabat dekat & jauh ni..like seriously seriousss. Dia akan zahirkan tanda ingatan melalui ziarah, bantu membantu, dan macam2 effort lagi. Cakna, pesan dia kepada kami adik beradik. Part ni memang mencabar sikit sebab aku socially awkward..tapi ni legasi ayah aku yang aku perlu makmurkan.

Ayah aku banyak membaca & selalu beli buku2. Ada beratus buku memenuhi rak, kat meja sebelah katil dia pun bersusun bahan bacaan sebelum tidur dia. Part suka membaca ni memang influence sampai kat aku. Walaupun preference genre mungkin berbeza tapi penghargaan kepada buku sama.

Ayah aku jugak aktif bersukan, dia main dart & sebahagian dari team jabatan peringkat negeri sampai kebangsaan. Dan dia memang galakkan minat aku hiking, lari marathon & travel2 ni. Open minded betul walaupun anak-anak orang lain yang dikenalnya takde yang sama pun, pendek kata perkara ni boleh dikira agak asing/dagang dalam masyarakat kat environment kampung sana. Agaknya bila banyak membaca ni perspektif akan meluas & tranverse merentasi generasi.

Ayah aku adalah watak yang selalu buat kelakar bila berkumpul saudara mara, tak kering gusi orang-orang tua disakatnya. Tapi satu side yang aku admire adalah side beremosi dia. Walaupun karekter ayah aku sangat solid, ada kalanya dia termenangis didepan anak-anak & aku takkan dapat lupa saat2 tu.
Seingat aku ada 3 kali; sewaktu ziarah kubur Aidilfitri tahun pertama selepas TokMek meninggal, bila melihat Amri solat di lorong belakang convenience store semasa kami melawat dia di Jepun, &  dalam telefon masa aku call bertanya khabar sewaktu banjir besar Kelantan 2014. Setiap kali melihat air mata ayah gugur, bercampur baur perasaan aku. It hit me hard. Sebab aku tak boleh nak menangis aku merasa ianya seakan suatu sumpahan.

 Ayah sememangnya insan power, adiwira yang dunia sebenar ada. Aku tak tahu lah aku akan jadi seorang ayah ke tak suatu hari nanti, tak pasti jumpa jodoh atau ajal dulu. Tapi aku dah envision ayah macam mana aku nak jadi. Sporting, kelakar, aktif, berilmu luas, dan tak boroi ekeke. 

Tempohari aku terbaca di laman sosial ada orang share yang semua anak lelaki sepatutnya interview ayah masing-masing, at least sekali.  Dapatkan semua pengalaman & wisdom dia tentang hal-hal dunia dan tentang perkara-perkara mencabar dalam hidup sebagai lelaki. Sebelum sampai masa dia pergi. Pemergian ayah bermakna kehilangan lelaki pertama dalam hidup, mesti teruk rasanya kalau tak habis belajar dengannya. Apapun, menelusuri usia 20-an ni aku lebih selalu ingat hakikat yang ibu ayah juga makin tua dan semakin lemah...walaupun tak nak, kena terima & bersedia.
Dan aku rasa aku akan interview ayah aku lepas ni. Tengah prepare list soalan.

Masa zaman Universiti, aku ada sekumpulan kawan yang akrab seperti keluarga & masing-masing ada panggilan macam Kak Ngah, Mak Lang, dan lain-lain gelaran ahli keluarga. Nama-nama ni mungkin agak kurang aku guna sebab rasa kekok, tapi ianya sangat popular dalam kalangan geng perempuan. Sekarang masing-masing dah berjauhan, hidup berkeluarga dan beranak pinak. Tempohari aku & kawan2 ada singgah di rumah salah seorang rakan perempuan ni yang dah kahwin & ada anak, dah lama aku tak jumpa dia sejak 2 3 tahun kot. Bila masuk rumah, aku pun duduk bersila tepi pintu dia pun panggil
"Duduk atas tikar ni la sejuk lantai tu Ayah!"

and I was like

Tuesday, September 8, 2015

Talk show

Ntv7 have the bestest talk show imho. They used to air The Breakfast Show every morning, and my day will only start after the show ends at 9am. But for reasons I'm not aware of they discontinued that show in 2015 and breakfast has not been the same ever since. Such a loss.

But then come Bella@ntv7 on weekdays 11am-12pm. This talk show might appear to be slightly slanted toward women audience, but they varied the contents to appeal mens as well. I'm loving this show I watch it everyday.

Talk show certainly is a good way to get to know things. To watch articulated hosts discuss good contents can give you gains in a lot of ways.
For me to watch these two talk show is a serendipituous experience- always somehow come up with the topics that I can identify with. I mean really, they talk about epigenetics, marathons , eat clean nutritions, joints health, travelling and stuffs-just to point out out a few.
Kudos ntv7 team. Kipidap.
Written while watching Bella.

Friday, September 4, 2015

15 perkara dari aku pasal travelling solo

1) Mula2 ticket hunting. Ramai kata masa terbaik nak book online adalah hari isnin & selasa sebab harga lebih rendah, ada juga kata 6 minggu sebelum travel date, pergi Matta Fair , book guna web proxy, book guna apps & macam2 lagi. Bagi aku rajin2 lah check web airlines untuk dapat harga promo.

2) Plan ahead & plan rigorously. Study sumber2 internet pasal tempat yang nak pergi tu & senaraikan tempat/aktiviti yang dihajati kemudian susun jadi itinerary. Masuk tu ade bayaran berapa atau free ke? Waktu operasi dia macam mana? Dan macam2 info lagi. Rujuk itinerary traveller lain pun membantu dapat maklumat. Sentiasa check tarikh sumber tu bila. Dapatkan info terkini sebab benda2 ni selalu berubah. Peringkat plan personalized itinerary ni boleh jadi agak meletihkan tapi ni la satu proses travel yang true & ada kepuasan tersendiri.. pasal berdikarinya seorang musafir.

3) Stay di hostel backpackers yang lebih murah berbanding hotel, motel, guesthouse dll. Selalunya ia dorm simple & minimalis, tapi engkau travel sepatutnya bukan spend banyak masa dalam bilik pun. Compare pilihan2 yang ada untuk dapat best deal. Tips: selain lokasinya & usha review2 pelanggan, lihat juga usia hostel tu, ade free wifi? AC atau kipas? Ada free water dispenser tak? free breakfast pagi2? Self-service dobi & pantry ade ke etc. Buat tempahan online awal untuk dapat harga murah. Cuba cari kalau hostel tu ada sistem tempahan sendiri, very likely harga dia lebih murah berbanding proxy seperti Agoda, Booking.com, Trivago, etc. Tapi kalau booking guna proxy pun, contact direct hostel tersebut untuk cross check tempahan yang dibuat, just to be sure.

4) Lagi pilihan penginapan backpackers adalah tumpang rumah orang local. Ada portal yang boleh matchkan guest dengan host ni seperti Couchsurfing. Traveller boleh search hosts yang ada di destinasi & send request untuk tumpang duduk di ruang yang ditawarkan , pending host approval. Generally ianya free takde bayaran berbentuk wang, tapi suatu bentuk penghargaan material kepada host adalah wajar sebab budaya couchsurfing  berteraskan persahabatan & perkongsian cerita. Ada unspoken ethics yang perlu dihormati juga semuanya berkaitan common courtesy. Nak travel kena la berkawan & jaga adab sopan.

5) Consider banyakkan berjalan kaki untuk cover tempat2 yang dituju. Kelompokkan target2 yang berdekatan dengan mengambilkira pit stop untuk rest, makan,toilet break, solat dll. Selain boleh save duit, banyak pengalaman boleh dapat dengan explore by foot. Sesat2 sikit tu biasa la.

6) Untuk meminimumkan kesesatan bila jalan kaki, install apps navigasi offline yang boleh membantu pergerakan jalan kaki kesana kesini. Apps ni takde internet/data pun still boleh guna, provided that anda dah download map area tu sebelumnya (ni guna internet). Aku guna apps MAPS.ME dalam travel2 sebelum ni.

7) Aku gabungkan apps MAPS.ME dengan Google Maps untuk buat ultimate guide meronda2. Caranya mula2 bukak Google Maps di komputer & di peta destinasi tu tandakan tempat2 yang nak pergi kemudian export  sebagai .kmz file. Selain pinpoint lokasi, Google Maps juga boleh digunakan untuk annotate supplementary notes macam waktu operasi, alamat, etc. kat tempat2 ni. File .kmz yang dah export tadi boleh diload masuk dalam apps MAPS.ME di smartphone anda dan taraaa, anda dapat peta offline yang personalized.

8) Boleh juga sewa pocket wifi jika dirasakan perlu. Jadi anda stay connected semasa bergerak. Semua gadget2 kena prepare untuk berfungsi setiap masa. Powerbank, Universal charger, spare batt, standby semua.

9) Jelas sekali yang badan kena sihat untuk explore2 ni. Sama ada dalam cuaca panas atau sejuk, tekak mesti akan haus perut akan lapar. Jika meronda2 jalan kaki,  bawa bersama botol minuman sendiri sebab kena pastikan badan dihydrate dengan cukup. Pasal tu lagi cun kalau ada water dispenser kat hostel, boleh refill free je air minuman tiap kali keluar jalan2. Pasal makanan pulak kena berbelanja la takde free food dispenser kat mana2 pun. Tapi sentiasa ada pilihan ekonomik (masak sendiri kat pantry hostel/bawak bekal bila keluar). Apapun jangan abaikan bab makan walaupun nak saving duit. Bagi aku wajar untuk ada budget yang selesa untuk makan2 sebab selain bagi kau tenaga, merasai makanan lokal ditempat asing tu pengalaman travel yang penting. Kalau kau nak travel tapi takde tenaga memang yilleeekk je la semua plan tu.

11) Pemakaian pun penting untuk jaga kesihatan kau. Contoh kalau kasut tak sesuai, jalan sikit melecet la kaki. Kalau kau bawa barang, biar ada beg yang selesa tak mengganggu pergerakan kau. Oleh itu berpakaianlah sesuai ikut aktiviti & cuaca, dan juga sensitif terhadap keadaan setempat. Prepare juga lipbalm, sunblock, atau apa2 ubat yang kau rasa perlu kalau kau senang sakit. Bunyi macam no-brainer tapi ada juga aku kenal rakan yang sakit bahu pakai sling bag isi barang berat, dan rakan yang pakai heels/converse menapak lama2 sakitlah kaki. Yilleek.

12) Kalau perlu gerak naik bas/tren untuk ke daerah lain, ambik tiket belah malam yang sampai keesokan hari. Jadi jimat duit penginapan malam tu rest je dalam bas/tren. Bila sampai boleh guna waktu siang sepenuhnya untuk aktiviti yang dirancang. Sama juga la dengan beli tiket flight, elok ambik flight malam tido je bangun2 start hari baru. Dan jangan kekok tido kat airport.

13) Gunakan pengangkutan awam sesuatu tempat tu macam orang local, dengan knowledge ye jangan sampai kena tipu pulak. Kat situ ada pelajaran power juga, kalau ambik tour guide yang drive kau sana sini terlepas la part ni. Dia punya subway, train, bas, teksi, songtheaw, angkut2, ojek, tuktuk, macam2 lah apa yang tempat tu ada. Kalau rail & highway system tu kena study network laluan dia, pening pun pening la tapi berbaloi merasa. Part ni bab salah turun stesen la salah naik tren la, macam2 memang awesome.

14) Asingkan sejumlah duit sebagai emergency fund yang letak dekat tempat tersorok sikit yang selamat. Bawa bersama juga salinan passport+IC+ lesen dalam hardcopy & softcopy. Catat nombor telefon kedutaan & tempat anda menginap letak dalam poket incase anda ditemui tak sedarkan diri.

15) Ini terpulang kepada individu, tapi aku rasa elok ada buku jurnal buat catatan cerita2 perjalanan. Buku ni feel dia lain sikit, kalau gabung dengan gambar2 yang kau snap tambah pula video2 tu memang umph..material travelog yang padu. Harta paling bernilai kan pengalaman, jadi kau kena la simpan setiap titik cerita tu dengan kemas baru ia tak hilang. Kalau guna memori je lama2 makin terlupa.

Sewaktu study route tren & revise destinasi dalam permusafiran solo 15hari di Nihon. (sumber: album sendiri)

A photo of Hans Solo here seems relevant 
(Sumber: Google Image)

Just some humming

Da ram da ram da daa
Da rararam da ram da ram da raa

Du du du duu
Du du du

Hm hm mm hmmm
Hmm hm mmm

Tuesday, September 1, 2015

I went to the movies & I'm gonna write about it

I went to the movies couple of days ago to watch Inside Out and boy that was my second time going in five years maybe? I'm not a cinema person tbh. But I want to write about Inside Out that inspired the rare visit.

This animation is about Riley and the 'feelings' inside her head literally five of them characterized rightfully so- Joy, Sadness, Fear, Disgust, and Anger. The mind of Riley is depicted as a realm where there's place called Headquarters tower where the five feelings reside & work their thing, a vast distant land with life experience libraries, personality islands, etc and all these places have 'workers' keeping things in order. So the viewers will be taken through the events in Riley's physical life and how her memories & moods are brought about by the actions (or rather, reactions) of these 5 feelings in the aforementioned mental places. In short; it's about what happens inside when Riley feels something.

There were few bits in the story that I found particularly extra-interesting. The concepts of control pad in the Headquarters, the core memories that shape Personality Islands, the Imagination Park & forgotten imaginary friend, the Thought Train, the libraries of permanent subconscious memories and how they were curated. For me the whole premise of this story goes beyond entertainment, it has some serious knowledge content. There's psychological & biological feeling to it which compounds the appeal. This movie has got some depth.

I can talk so much about what this movie means to me, it's just a matter of pick and choose. Right after the trailer clip came to my attention weeks ago I've immediately identifed myself to the theme of the movie & set my eyes to watch it. It rang all the bells in me since the subject about  emotions-chemistry connection caught my interest for quite some time already & I've also blogged my thoughts about this recently.

The animation is smooth & Riley's adorable & the feelings quintet are fun to watch & the plot is good. Plus I've gained some perspective from this movie. I like it :)

4/5 star.

"Whether we realize it or not, all of our feelings actually take care of us"

Sunday, August 30, 2015

High

There's something magical about pushing your body to the edge.

During a hard run or workout it comes to a phase past the anticipated suffering, where your legs and body just keep going. You feel like your body is not yours anymore. It moves on its own and you just need to ride the rhythm. Some call it second wind. Well if you abuse your body it might as well just shut down and that's another side of the coin.

To tap that place full of highs. A feeling money can't buy.

Saturday, August 29, 2015

500!

Jadi ni yang ke-500! setengah ribu. Dalam tempoh ~6 tahun walawei.

Sebenarnya 500 post adalah jumlah total entry yang pernah dicreate (published + drafts; kira sekali). Dah Blogger™ ni kira macam tu kat dashboard acknowledge je la.  Yang betul published ada 300 lebih macam tu je kot. Selebihnya tu draft.

 Aku nak anggap ini milestone yang noteworthy jugak. Firstly sebab tulisan yang dalam draft section tu pun sama truth value macam yang published cuma tak up atas sebab2 tertentu (belum siap, too personal, etc). Lagi satu belum tentu lagi aku sempat sampai 500 published posts, kot mati ke lepas2 ni. Selebret je la yang ni sekarang :P

Menarik bila tengok balik perjalanan blog ni. Bila baca post lepas2 pehh timetravel rasanya. Tengok diri versi dulu. Macam diari. macam tu macam ni. Dulu meriah kawan2 blogging, sekarang semua dah abandon blog. Aku pun pernah stop lama. Hiatus.

Apapun revival blog ni boleh diattributekan kepada dua faktor. Pertama apps blogger. Blog ni start hidup balik bila aku install apps ni dalam smartphone. Senang, mana2 boleh tulis bila waktu free. sap sap soi dah siap. Semua entry sejak 2 tahun ni dari phone je kot. Faktor kedua, begitu banyak cerita tapi tak ada sesiapa untuk berkongsi. 

Menarik juga la blogging ni. Harap dapat simpan ia sampai tua2, macam arkib. Boleh baca balik macam suratkhabar, tengok bagaimana development seorang aku. Bila aku tiada lagi, blog ni dapat jadi catatan memorabilia untuk sesiapa mengingati.

Walaupun mustahil untuk kenal seseorang tanpa jumpa & spend time bersama di dunia realiti, tapi melalui baca penulisan kita dapat ketahui sesuatu jugak. Semua yang dah dicorak dalam blog ni, satu portion diri yang jujur.

Friday, August 28, 2015

Refleksi: Konservatif

Fleksibiliti masa dalam bidang research ni bagi aku space untuk adjust2 timeout. Setiap hari minggu, masuk je 12 tengahari aku start rehat dah. Buat apa rehat awal? Tengok drama korea ntv7 la. Slot Kimchi ntv7 12-1pm Isnin-Jumaat.

Time-slip Dr.Jin, Sungkyunkwan Scandal,  Kang-chi The Beginning, Arang & The Magistrate. Ni judul drama bersiri Korea yang dah ditayang bulan2 kebelakangan ni. Semua aku follow dengan tekunnya sehari-hari..lepas habis satu satu hebatkan wakakak. Boleh je nak download perabis & tengok sekali harung tapi tak feel la, lagipun tak la minat level sampai segigih tu. Amboi

Ada sebab kenapa aku sangkut drama2 ni walaupun aku bukannya kaki K-drama. Semua drama siri ni berkongsi persamaan tema dia iaitu korea zaman dinasti dulu2..timeline dia zaman feudal. Ada elemen sejarah & budaya tradisi.Walaupun genre drama macam-macam tapi bila pakai latar masa macam ni aku memang suka betul. Moden2 tak minat, biasa sangat. 

Layan wo. Perhati pemakaian2 kelas sosial yang ada, adat istiadat, makanan & permainan, pendek kata macam mana cara kehidupan orang korea waktu zaman tu lah. Secara tak langsung feeling macam tengok dokumentari juga. Walaupun accuracy tu mungkin tak serealistik yang sebenar, tapi close enough kot. Aku ada question jugak betul ada ke lelaki clean-shaven muka bersih macam hero2 drama ni..bukan ke kena ada jambang janggut misai baru lelaki zaman2 Joseon tu. Contohh.

Bila difikir2kan, korea tradisional ni lagi unik berbanding korea moden yang bersungguh2 ditonjolkan industri k-pop sekarang ni. Sebab elemen budaya asli ni la yang membezakan korea dengan lain-lain bahagian dunia. Yang takde tempat lain.

Masalah modenisasi (baca: pembaratan) budaya ni dialami semua budaya bukan Korea je. Tapi ramai tak sedar. Bollywood, Jepun, Nusantara, Timur tengah, semua dah kena asimilasi dengan cara hidup barat kaw-kaw. Budaya tradisi masing-masing dah sayup-sayup je, dah jadi pilihan keberapa entah sebab versi moden dah mendominasi semua spektrum. Contoh jelas tengok je lah cerita2 Bollywood sekarang, heroin seksi kemain hero pun sama naik, pemakaian influence barat habis. Lagu hindustan pulak kuat betul remix dengan muzik moden selang seli lirik English, siap autotune lagi. Joget-joget pulak, memang takde yang India tentangnya.

Benda sama jadi kat K-pop, Japan idol group, dan macam2 lagi kat industri media mana2 tempat sekarang. Sebab semuanya ikut acuan barat maka semua jadi sama takde beza. Muka je lain2; pemakaian, dance moves, isi dalam lagu & cerita, are all alike. Tapi semua ni takkan boleh thrive kalau market takde, jadi maknanya memang ada demand untuk ni dalam masyarakat. Whatever sells mann. It's all about monayhh.

Bukan kata tak boleh progesif, tapi kita kena konservatif jugak sebab situ macam-macam nilai murni ada- situ juga la asal usul bangsa. Selalu nilai2 murni macam decency & malu2 ni la yang terhakis bila progresif. Engkau tanya la golongan tua Korea Jepun India semua tu, pening kepala juga diorang tengok cara cucu berpakaian.  

Tradisional ni adalah original. Pasal tu juga kalau pergi travel ke negara luar, side tradisional ni yang aku cari dulu sebab dia bagi pengalaman lebih intim dengan sesuatu tempat yang dilawati. Takde aku nak obses dengan shopping & leisure spot bila travel, tempat2 camni kat mana2 ada serupa je. Lagi utama, tradisi ni lah yang membezakan setiap budaya atas bumi; kalau semua cara hidup sama ape guna kita diseru belajar & hargai perbezaan antara puak2 macam disebut dalam kalam suci.

Hmm aku rasa budaya tradisi aku sendiri (Nusantara) pun patut ditonjolkan lebih dalam filem/drama. Sekarang ni dah takde langsung macam idea Tun P.Ramlee dulu-dulu, banyak arwah Tun buat cerita drama zaman kesultanan.  Banyak sangat yang ilmiah boleh generasi muda hargai, pasal suasana dalam istana, pemerintahan pembesar, hierarki sosial, adat resam, laras bahasa..ah banyak lah. Genre buat je macam-macam boleh, percintaan 8-segi  anak pembesar dengan anak nelayan ke, kisah anak gadis kampung menyamar lelaki sebab nak masuk silat ke, kisah tukang masak diraja yang power cipta menu2 & menang championship memasak istana ke..kreatif la. Macam Korea buat tu. Zaman dulu pun ada orang bercinta, ade kes jenayah, ada pengembaraan. Material drama semua tu!

Apa pun episod Arang & The Magistrate harini tension sorang2 aku tengok. Emosi aku macam kena roller-coaster dek perangai sekor2. Arang ni pun satu keras kepala, Ji-Wool ni aku geram betul boleh main jauh2 tak, Si Magistrate pun simpan sikit ego la nanti lari Arang tu. Haihhh sekor2. drama2.

Aku memang seorang konservatif.

Aumm

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.