Sunday, October 1, 2017

sedar diri sedar ruang



Mami (choreographer) selalu pesan ayat ni  kat aku & kawan2 masa menari bawah tunjuk ajar dia time study dulu2. Throughout semua steps memang penting alert positioning diri dengan rakan2 kalau tak memang nampak sumbang, floor pattern yang rancang tak menjadi, silap-silap berlaga satu sama lain.  Dah banyak tahun berlalu sejak zaman tu, tapi this must be one of the most profound advice in my life. Time and time again aku adopt quote ni apply kat higher level hidup. Senada dengan refleksi diri & muhasabah. Cuba jadikan one of life pillars.

Terutamanya untuk protect dari disappointment. I learn to debate myself over any prospects just to stretch persepsi terhadap situasi, proses untuk sedar diri dan sedar ruang sebenarnya macam mana, then recalibrate expectation sewajarnya. Sebab mismatch antara expectation dengan situasi jadi kat realiti ni boleh kata root of all disappointment. Tak best kecewa, tapi kalau kena kecewa jugak at least dah try fikir panjang bukan syok sendiri. Jangan rasa entitled sangat.

Cuma kadang-kadang bila scrutinize idea untuk produce realistic expectation ni, rasa macam ketepikan elemen harapan dalam situasi pun ada. Sedangkan ‘hope’ ni sumber kekuatan yang maha-power bilamana semua odds tak berpihak kepada kita. Lihat sajalah macam mana rakyat Palestina yang oppressed tetap solid dengan resistance mereka tahun demi tahun berdepan regim zionis & sekutunya yang lagi canggih serba serbi. Sebab mereka percaya dan berpegang pada ‘hope’ satu hari bumi yang dirampas pasti kembali kepada mereka. Lawan teruss.

Expectation kena realistic, tapi kena percaya ada harapan juga. Ah, to strike the balance.

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.