Monday, April 24, 2017

Screw

Baru ni kecoh kes sorang penumpang United Airlines literally kena seret keluar dari cabin. Kisahnya- walaupun tiket dia tu legit, flight dah overbooked (tiket jual > jumlah seat), airlines offered compensation supaya seat dia dibagi kat passenger lain, dia refuse, lalu polis airport datang kutip, jadilah drama sebabak. Sadis sungguh nengok videonya tu. Viral satu dunia & banyak la ulasan netizen.

Dari kes ni aku dapat tau airlines ada sistem 'calculated misery' & sebenarnya semua airlines pun overbook flight diorang all the time. 'Calculated misery' ni salah satunya algorithm untuk forecast chances penumpang no-show, supaya tau nak allow overbooking banyak mana. Calculation ni ambik kira events setempat & cuaca kat departing airport , history of no-show cases & model human behavior. Airlines buat overbooking sebab expect akan ada penumpang no-show & diorang nak semua seat berisi baru fly tak rugi. Actually nak max kan profit, sebab penumpang no-show pun bukan bagi refund pon...capitalist. Selalunya okay, sampai la tetibe takde passanger yang no-show & semua pun taknak forfeit seat legit mereka..jadilah drama United Airlines.

Actually aku rasa benda ni bijak (at least dari bussiness pov). Dan very likely something macam 'calculated misery' ni kita dh buat & kena all the time pon. Generally 'calculated misery' ni strategi melayan orang/sesuatu..sejenis pendekatan untuk membokehkan kita screw around dengan sesuatu pihak supaya kita untung, tapi doing it just enough jangan sampai buat dia lari. Check and balance. Boleh nampak benda ni berlaku dalam relationship, dalam dinamika majikan-pekerja, supervisor-student, macam-macam lagi lah.

On one level, sama macam cara kita jaga badan ni jugak la. Tubuh manusia ni vessel yang maha majestic & bijak gila sebab macam adaptability dia dengan stimulus. Kita boleh je makan benda2 merepek, abuse diri dengan unhealthy habits tapi still badan boleh carry on & kita tak right away turn into a vegetable pun. Sampailah masa kita tak beragak push benda2 tu melepasi 'misery threshold' body, irreversibly screwed up, melingkup.



Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.