Sunday, December 20, 2009

recent updates

Operasi Khidmat Masyarakat (OPKIM) UPSM Perlis 2009
salam dan selamat sejahtera.
ha
time ni pegi perlis seminggu- kampung banat,arau. dapat keluarga angkat bagai *dh name pon program keluarge angkat*. ni kali ke-3 aku involve dengan mende2 keluarga angkat2 , dan ak mcm dah ade pengalaman le sikit..nak handle2 n nak blend in tu.

walaubagaimanapun, kali ni aku bukan sekadar seorang peserta tp gak urusetia..so mcm tu lah. best2..ape yg best nye? bersama kawan2 mengusahakan sesuatu jadi kenyataan n bersama masyarakat buat macam2 la..kg banat ni landskapnye hijau chantek je..kwsn sawah padi..dengan denai2 n tali air yg tenang je mengalir sepanjang jalan.

Satu mende yg aku perasan, kenduri2 die *kebetulan banyak kenduri* sume grand2 walawehh..kenduri khatan same besarR ngan kenduri kawen..satu kampung turun, dan 1 peluang gak kitorg gotong royong sesame kenduri nih.makanan mmg x abes lahh mase opkim ni..kenduri khatan budak2 pon dah tumbang sekor lembu & yg speselnye, ikan keli pon masuk menu.
Kg banat ni ade projek besar ternakan ikan keli, so bile kenduri mmg laa ikan keli pon ade masak pulak best2..so kitorg pon makan puas2 ah :) bajet2 nilai ikan keli mau berpuluh2 ringgit hahaha dh. buktinye sume org naik berat sepanjang opkim nih..sikit punya bahagia hahaha.

macam2manepon 1 insiden yg aku xbleh lupe adelah insiden berZIP. apekah?? haha..
alkisahnye,
zip satu2nye seluar slack aku buat pailang dipagi majlis perasmian program tu...dah la pagi tu attire pakaian formal..aku dah le skuad awal n function penting le pagi tu..skali mmg zip sluar rosak terus disaat2 nak gerak dan meninggalkan aku xleh pegi la...
Then mak mas ayu came the rescue woh..die plunged in action, grab seluar problemo itu dan jumps into action pegi ke tmpat tailor kampung banat(seblah umah jek)..xsampai 10 menet, hari aku diselamatkan dari kegagalan mekanisma zip yang pasti menyulitkan aku...trimas sgt2 makcik. touching2..

biaselah, kadang2 ade ketikanya zip ni akan mengkhianati kita sebagai seorang lelaki. situasinye boleh jadi "OUCH!" dan 1001 pengkhianatan lg.sedar le kepentingan entiti kecik bename zip tu..sayangi zip anda setiap hari.
opkim perlis upsm 2009,kg banat ,arau perlis










klakakaka :D xbleh tahan aku tengok gamba ni..patutle si azie ckp aku berdiri jauh sangat padehal dah plan side by side, nak communicate susah..time tu ak x ngaku, tp tgok gamba ni baru ak sedar..haha..apehal la

masyarakat kampung mmg baik dan peramah..dan mereka ade banyak ilmu yg kita sbg org muda ni boleh sangat nk belajar..nilai2,ilmu,dan pengalaman kehidupan ni la yg bile kite apply dalam hidup sbg seorg mahasiswa, akan jd added value kite..


kakak Razman kawen yay kakak Razman kawen yay

kali ni kite ke jengka 23, pahang pulak
uwaah~ cantik je perkahwinan..cantik je majlis nye. dah lame x pegi kenduri kahwin..tp bukan bermakne xde org kahwin sbb tu la ak lame x pegi..bukann bukann..tp sbb ak x balik.

time ni aku percaye kawan2 aku mst ade fikir psl kahwin 1 hari nanti..mungkin x lame dh tp ni sume rezeki dan Allah dah tetapkan pasangan time masing2 kn..tp its something nice to think about.

ade 1 cerite menarik gak time kat rumah razman ni. mase sambil2 tunggu sume ready n makan tu aku layan le duduk atas buaian kat pokok rambutan..lek2 je la..then aku perasan rupenye kat belakang aku sikit ade budak perempuan kecik 3 org tgh 'berbalas2 cakap' ngan sorg budak perempuan kecik lain kat berande rumah.

adik comel 1: "cotcet cot cet nnt papa kite kate kn nanti die kan nanti die dende die balik"
adik berande : " alah mcm budak kecik ngadu kat ayah mcm budak kecik ngadu kat ayah"
adik comel 2: " eh x baik taw ejek orang lain berdose nnt x baik taww huu"
adik berande: " aah dah mmg die mcm budak kecik ni..menangis pulak tu mcm budak kecik mcm budak kecikk *ulang2*"
adik comel 1 :"terdiam..die ni plg kecik antare 2 adik2 ni so mgkn ni 1 culture shock buat beliau*
adik comel 2:" sape budak kecik? kate kite org budak kecik x baik tau! die pon budak kecik jugak"
adik berande:"(taknak kalah) die la budak kecik nangis mcm budak2 wuwuwu"
adik comel 2: "sape lg kecik? ha ape sisir (aku rse sikat maksud die) dalam english? ha ape? ape? ha awak la lagi kecik!"

adik berande pon aku rase mengalami culture shock dah time ni..

aku buai2 sambil gelak adoiyaiii budak2 ni...tige2 kecik lebeh kurang je padehal..tadika/ darjah 1 je ak rase ni..last2 sisir dalam b.i jugak tentukn kecik x kecik..hak3 :D


kat rumah man..xnk nek atas pelamin nnt aku nak simpan naik ngan bakal isteri jek..simpan mood kaw2 hahaha :)

4 comments:

maya.sumaiyah said...

haha..man aku tetarik ngan ayat ko..

'xnk nek atas pelamin nnt aku nak simpan naik ngan bakal isteri jek..simpan mood kaw2'

motippp sgt ayat ni..haha
pasal zip 2..better cr bakl istri ko y pandai jahit..
x pasal2 time ko kawen t kang terjd centu lg..hahah..

sharamli said...

pakai pin je gantikan zip laen kali...
hu3

...sarah n... said...

aku rasa memang trend kot skrg kenduri masuk jawi tu buat grand livina. kat rumah aku pun kenduri masuk jawi ni dah macam kenduri kawin! org ramai mcm sureheboh pastu siap ada booth ais kacang+cendol. nak lawan kenduri kawin kot. ce amik masa 2minit kejap, bayang, macam mana kenduri kawin budak yg bersunat tu akan jadi lg 20tahun..? pergh! makcik. saya sayang anak makcik!

eh. terbuat esei secara separa sedar.

reb@rn said...

kakak rasmAn tu kakak loqo ea?

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.