Wednesday, March 30, 2016

Book ≥ movie adaptation

I'm not a truly harcore reader (like some person I know) but I advocate reading, and  I do read a respectable number of books..more that average people. To top that, I don't pursue what's on the latest screening list- in fact I rarely go to the movies.

This time around (and 2016 to be particular) there's a lot more movies coming out that were adaptations from book franchise, be it comic books or fictional series. The buzz it created amongst book follower and movie goer alike is acknowledged. And the reviews are mixed between

However I personally feel if there is a need to compare between books and the movie version, the former for sure trumps the latter.

Books are superior because it's a brain candy, it plays with imagination in so many ways. The crafty and witty wordplay will of course give your brain corpus some substance to process, to work with, and for your fuzzy imagination to materialize, visualize. To romanticize. It's both magical and mysterious how assembling meaning of phrases following with picturing event sequences- can be helplessly addictive! Be it Four Shades of Grey, or Robert Langdon Series, or 1984. Imagination - sky's the limit. It's the drug.

Well while movie adaptations, mostly it's eye candy. The first utmost important things is whether it stays true to source material or not. If yes, then the greatness is on par with the book form but if it violates and tainted the original franchise, then it's fucked up. Things like this happen very often in countless examples. It mess up the story. However I believe movies just go for the visual stimulations and dramatize stories, and nowadays..sexualize things. Boobies..boobies everywhere. Racks up money without correct sense of appreciation to the legacy.

So read books. If you wan't to experience and feel the story. And watch movies, for fun maybe.

Monday, March 28, 2016

Intervensi

"..Dan lagu-lagu di radio seolah-olah memerli aku."

Bait lirik nyanyian Yuna ni menggambarkan sedikit sebanyak maksud penulisan ni.

Satu perasaan yang ajaib bila anda sedang merungkai sebuah persoalan atau berasa ingin tahu akan sesuatu, dan secara tak disangka mengalami situasi yang berkaitan dengannya. Seolah menyampaikan suatu petunjuk untuk anda hubungkan antara titik titik...menawarkan sebuah jawapan.

Melalui bait lagu random di radio, pembacaan tak sengaja, terdengar di corong majlis ilmu, terselak mukasurat kitab suci..

Ianya serendipity, timely..

Masakan semua ini kebetulan? Terlalu kerap berlaku, pasti bukan kes terpencil?

Didalam waktu tika ini yang sering dirasakan sendiri, besar ertinya semua kejadian sebegini. Terasa dijaga dan diperhati..

Divine intervensi

Sunday, March 27, 2016

One world

I always get the impression that I'm a little bit different from my peers in terms of persona and of how we appear to socialize & interact & process things around us. But that's normal -just like how every person is unique and different from one another. Well that's what I thought.

Until just recently I repeatedly get spontaneous honest-natured remarks on several completely unpeculiar occasions.. that somehow made me alarmed about something. A friend said "..we are happy too when we see u happy now in your own world." and another just lightly joked with our new acquitance "You don't know him (me) yet but once you do you'll get it why I'm saying he's on different level..higher. Normal if you can't understand him- he's a philosopher..another world. Ha-ha "

All these stuffs made me review life. In my own world? In another level? What's that supposed to mean?
I was oblivious about being seen as anything that...alien. When people openly declare something like that it kinda implies that they've somewhat find your life unrelatable with theirs..so they 'deserted', 'abandoned' and 'disconnected' you and your world because they can't relate with it. That's...too horrifying to imagine.

All this time I believe any differences were just common, things to embrace. To each their own. And I would like to continue believing so.

I don't want to be in another world or level from everyone.

It's is lonely there.

Saturday, March 26, 2016

Guider bueno

I am somewhat the 'outdoor guy' in my circle of friends- I hike & climb here and there, photos of me camping in the jungle or posing on some mountains pretty much made my fb profile..so yeah. Occasionally friends come to me to ask for a favour. "I want to go hiking/camping somewhere too. Can you bring me?"

Which is perfectly cool..felt great to be able (and trusted) to give them experience in the wilderness. Whenever this happen I got psyched up as well..I'll  put great deal of effort to plan a perfect trip to somewhere reasonable, and the meals..I'm willing to haul up the loads to introduce good camping food to them. And I also think about what insights and stories that I'm going to share with them while trekking..Ah I just want friends to see and feel why this activities become such a big part of my life.

I rarely inquire too much on who's my friends are bringing in to the trips. They said they have some other people might tag along, and i was like cool..the more the merrier! I just need to know the number of pax to prepare the rations and for the equipments arrangement. My friend's friends are my friends too right?

Then my friend brings his girlfriend who also brings her friend with her boyfriend and yada yada..then I realize everybody in the formed group brings along their partner..but me. They all have minimal equipments and preparations whatsoever because I'm the one taking care of those stuffs. So things get awkward when every pair just minding their own bussiness, taking full care of their partners, happily jeering and chatting in twos, all the time from trekking (I led the way alone infront with the giggles and chatters behind me) preparing the meals (mostly done by me) and other things. I got very little social time. All my dreams plans to lift the atmosphere with whatever..are busted.

Extremely awkward times. My heart and minds just got severely confused every second during the experience.
I just can silently think
"Ohhh shiat"

Then the same thing happens again. Oh well here we go again..

"...shiatt"

Thursday, March 24, 2016

Kerja remote

Bekerja dalam bidang IT, line project-based ni banyak margin untuk disalah erti oleh jiran tetangga sahabat handai. Bergantung kepada style workplace, kerjaya ni boleh bagi fleksibiliti yang tinggi dari segi pengurusan masa. Dia tak strictly require pekerja untuk 9 to 5, boleh carry task yang dah diassign ikut masa yang dirasa selesa within dateline. Jadi dengan hanya ada reasonable symmetric internet connection, takde halangan untuk memilih bekerja dari rumah/kafe/mana2 pun. Boleh remotely control workstation di office.

Dan kerjaya ni tidak "in-your-face" physical...hanya jari2 menari atas keyboard. Menghadap monitor berjam-jam lamanya..sehinggalah kena pergi meeting dengan client. Waktu tu adalah expressive presentation. Selain itu, mostly mental power.

So seringkali jugak aku buat kerja dari rumah je. Sama kerap kot dengan pergi office. Jadi rakan-rakan & jiran tetangga seakan develop suatu curiosity (atau suspicion?) yang menghasilkan satu persepsi. Aku ni kerja ke tak? Buat apa dalam rumah, nampak selalu je kenderaan ada? Melalui beberapa interaksi dengan mereka...aku dapat sense kekeliruan. Even aku sebenarnya takde kat rumah sepanjang hari kerja pun, bila aku balik petang2 dan terjumpa jiran-jiran, diorang tegur lama tak nampak aku. Aku baru nak reply diorang reply dulu "Yelah kan, siang-siang panas kat luar duduk dalam rumah je."

Rakan serumah juga sama. Bila semua siap awal2 pagi nak keluar kerja, aku still rilek tak bergegas mandi..siap take time prepare breakfast ataupun basuh baju. Aku rasa mereka tak tahu pun aku kerja atau tak sebenarnya. Sebab ada jugak dengar mereka cakap macam ingat aku takde komitmen goyang kaki je.

Apapun, aku chill. Validation dari orang sekeliling adalah aksesori. Yang paling penting, dalam apa aspek sekalipun..adalah yakin & firm dengan apa pada diri sendiri. Carry on & steady.

Wednesday, March 23, 2016

on my watch


Jadi, isu ni keluar muka depan paper semalam. Daripada sedikit background reading yang dibuat, aku faham yang peraturan ini baru nak dikuatkuasakan bermula tahun ni untuk beberapa peperiksaan utama. Basis larangan ini bagi Lembaga Peperiksaan ialah kerana concern jam yang semakin 'pintar' boleh disalahguna untuk menipu dalam exam, dan basis sesetengah pihak yang persoalkan pulak adalah...mostly meh.

Which brings us to a question- ada apa dengan jam?

Sir Ken Robinson dalam satu syarahan TED pernah gunakan 'jam tangan' sebagai contoh untuk membuktikan macam mana sesuatu amalan boleh berterusan tanpa basis functionality atau practicality pun. Dalam survey yang dia buat kepada audiens ketika itu, pemakai jam tangan rata-rata berusia 30 keatas, golongan audiens yang lebih muda tak memakai jam tangan pun. Menurutnya, generasi muda tak lagi menganggap kena ada jam tangan semata-mata untuk tahu masa, mereka boleh check masa dimana-mana saja sekarang. Golongan yang lebih senior, membesar dalam zaman pre-gadget dan terbiasa dengan pemakaian jam tangan, dan habit tu diteruskan sehingga kini. Mereka 'enthralled with wrist watch idea' -bak kata Sir Ken Robinson.

Aku dulu pun tak pernah pakai tangan. Sebab yang sama macam Sir Ken Robinson kata. Masa/waktu ada dimana-mana boleh check sekarang- gadget, phone, jam dinding atau display led ada merata-rata. So concern untuk larang pakai jam tangan sewaktu exam tu completely acceptable bagi aku sebab dewan exam pun mesti ada jam dinding ke apa.

Sekarang, jam tangan adopt makna-makna baru sebab fungsi dia bertambah macam-macam (lebih dari tunjuk waktu). Ia sekarang turut jadi simbol status sosial, fashion statement. Jam tangan sekarang decorated dengan premium material, leather, expensive stones bla-bla dan craftmanship ni diemphasize, and people are buying the idea.

 Ada juga penambahan makna yang jadikan jam technical piece, satu unit alatan serbaguna. Adafungsi navigasi, ABC (alti-baro-compass), sensor suhu & heartbeat, GPS dan boleh simpan data, macam-macam lagi lah. So jam dah tak limited untuk tengok masa, tapi gadget pintar. Dan sebab makna ini, aku pun dah pakai jam sekarang. GPS watch sebab dia fit dengan lifestyle.




My 1st watch in maybe 15+years- a Suunto.
One day I forgot & left it in a public restroom, when I got back
shortly after it's gone. RIP Sun wherever you are๐Ÿ˜”

Now a Garmin. 

Monday, March 14, 2016

Meowning

There was a time when I felt lonely I long for friends to talk to. It's a humane things to feel I believe. However given how my conversations tend to (eventually) take shape: serious-ish & profound-ish, social attention has become a privilege to me & never an entitlement. I don't expect anything but I do have few favorite people that I see as a caring, understanding bunch. I feel they get me & accepted me
but it's amazing how things unfold & can surprise us. Turned out these people, don't have the same idea about it as I assumed. They just want to be nice that's all, "ain't nobody got time for profound thoughts".  And it's not their fault at all either. I just misunderstood.

But I couldn't help feeling bit upset. Because it took a lot for me to disclose things like what I've shared..to me it's very personal, maybe because of my reserved nature. Which led to a state of sadness and frustation when I realized the honest contents I've poured out has gone to waste at the other end. I remember feeling dejected when a friend texted asking how I was doing & stuffs- and as I was very happy & ready to connect further - the friend pulled the plug & bye-bye shortly after. Felt like being teased then ditched as things got real.lol.

But then one day I went to a cafe, and a stray cat was walking around. As I was dining alone I called the cat to come & play . It wasn't easy, the cat seemed uptight & sceptic at first but after a few pat & stroke (maybe some fried chicken bits too) she loosened up & turned snuggly purry friendly. In fact she remained happily tucked to my feet. Finally after I'm done with my meal I stood up to leave the table & there- the cat seemed alarmed & confused by me leaving her.
Then it hit me, I was doing the same tease then leave thing! to the cat!
Poor cat it must be terrible to be 'teased' by countless people that went eating there then losing them all shortly after, one by one right when she started to feel wanted.

Thanks cat for showing me this meowning. Of how life goes.
So, proceed with caution when wanting to get excited or happy or emotionally attached too much on any experience or reach ins'..because eventually these things can just tease you then leave, and end.
Unless you can handle it.

Sunday, March 13, 2016

Hold back

"Clear conscience, reasoning & willpower can only do so much, before the hormones regain control & take charge"
I used to blog about this phrase, now I'm gonna again.

It's true.
Humans are complex creatures, but through advances in health sciences we are able to understand more on how the body works- physiologically & cognitive/emotionally.
And hormones is one of the means of coordination & response in our body. It brings about changes in our physique & behaviour. There's hormones linked with metabolic processes & for perceived senses, and humane desires. Leptin & ghrelin, testosteron & oestrogen, adrenalin, etc.

When factored in, hormones dictates how we respond to stimulis..pretty much.
But often humans seem to defy the obvious influence of hormones. Like during the display of tenacity & perseverance. During holding back & self-control. During the moment when reasoning intercepts emotions or desires. Is there a molecular mechanism or pathway for this counter-effect upon hormonal factors? I'm still trying to figure out & find references about this...

Because hormonal secretions are physiological elements. They are carried via blood streams to subsequent target organs, where the receptors pick them to induce signalling cascade & some changes downstream. Suppressions ( acts of consciously halting/stalling) of the respond that should entail a hormone will eventually affect the chemical balance..which is not very healthy innit? (I think).

It's challenging to dissolve desires that hormones brought about, but it seemed to be possible (to an extent). So it's interesting to understand how.
Ah, just some random thinking during this strange times I'm having. Strange timesss.
Holding back.

Thursday, March 10, 2016

Travel philosophy

Bila musim tiket promo (allegedly) low cost airline, there's always a noticable buzz in the air. Meriah di media sosial & group2 travel-oriented, semua ticket hunting. Travelling makin boom sekarang, trending bak kata orang. Dan lahirlah berbagai2 jenis traveller.
Aku bukanlah traveller hardcore sangat apatah lagi selebriti, tapi experience adalah sikit, appreciation aku percaya ada banyak. Satu takeaways yg ia ajar aku adalah supaya sentiasa open minded, suspend sebarang judgment sebelum betul2 faham, dan judgment tu pula untuk kegunaan peribadi bukan jadi assertive keatas cara orang lain pulak. Jadi aku acknowledge berbagai-bagai jenis traveller yang ada ni, respect semua. To each their own.
Aku jenis apa? -Solo traveller, budget backpackers. Dulu-dulu bila travel kemana-mana, fokus aku set kepada nak cover ground sebanyak mungkin dalam sesuatu masa so end up 'kejar' POIs (points of interest) yang ada dalam target list. Masa tu aku lihat POIs ni lah yang define tempat aku travel tu. Macam kawasan tumpuan pelancong (pantai, landmark2, shopping street & local market), tarikan nature (viewpoint, observation deck, landskap cantik etc.) dan rumah ibadat (shrine, temple, etc.) Bila  travel solo ni memang aku boleh bergerak laju kesana kemari. Tapi bila ulang-ulang, aku mula rasa kosong. Tak ada keterujaan lagi bila on the road masa travel. 
Timbul persoalan dalam diri- "Apa sebenarnya makna travel2 ni?" 
"Dimana makna tu berada kalau bukan di semua yang aku lihat ni?"

Pencarian makna tu membawa kepada bentuk traveller yang aku jadi sekarang.  Tidak lagi rushing & terkejar2, sekarang bila travel aku cuba settle down dan jalani hidup seperti pace orang setempat menghabiskan hari-hari mereka. Rileks, buat apa mereka buat. Dan mata aku berpeluang tengok lebih 'dalam', keterujaan mengembara tu kembali & rasa saat2 makin bernilai. Sebab aku kembali belajar perkara2 baru dari setiap pengalaman. Kini bila travel solo ke luar, aku tak fokus kepada melawat POIs yang famous dan tinggi reviewnya, semua tu sampingan sangat dalam list. Apa yang aku aim ialah spend masa dengan manusia yang tinggal disitu- orang tempatan. Kewujudan platform macam Couchsurfing, Airbnb & lain-lain media sosial yang buka peluang connect dengan locals sangat membantu. Bahkan bila aku tinggal dengan locals,  tak kisah dah pasal nak kejar apa-apa POIs. Contohnya baru-baru ni; I've made an clear effort untuk berada di Kawaguchiko pada 23/2 untuk catch up sambutan Hari Gunung Fuji, tapi bila dah jumpa Mona (a local) kami sembang2 dinner & bunyi bunga api dah kedengaran diluar, aku tak begitu berminat lagi untuk tengok. Justifikasi shifted. Dan masa yang kami luang bersama begitu berisi & lebih bermakna!

In the hindsight, aku berpendapat berada di POIs boleh jadi sangat superficial dari segi pengalaman yang diperoleh kalau kita hanya value segi luaran semata-mata, fikir lawa ambik gambar atau ikut review cakap saje (langsung tak ambik tahu nilai sentimental kepada masyarakat setempat & sejarah disebaliknya). Sudahnya, persoalan yang tinggal: apa gain kita dapat selain gambar kenangan cantik dan souvenir yang dibeli? Apa yang... kita betul-betul belajar?

Rasa kekosongan ini eventually menemukan aku dengan keyakinan yang essence atau soul bagi sesuatu tempat itu, ada pada jiwa-jiwa yang menghuninya. Benda ni berbentuk kisah & pengalaman & perasaan. Ianya transferable, melalui perkongsian cerita & masa yang luang bersama. Kini bila meninggalkan sesuatu tempat, banyak benda baru belajar, kenangan kekal kerana aku punya sahabat baru yang jadi tanda ingatan, dan terus berhubung. Salah seorang host merujuk perwatakan aku ni sebagai seorang 'intimate traveller' yang mencari sisi yang lebih 'deep'. Well I guess he's got a point.

Oleh itu, solo travel, budget backpacking, dengan adopt frame of mind sebegini pastinya bukan mudah. Ya, ia mencabar mental pada part merancang itinerary yang strategic & cost effective, dan menuntut fizikal yang sihat sebab tulang empat kerat ialah transporter utama anda.  Hence, by all means ia menyangkal stereotype & stigma umum bahawa travelling ini 'semua mudah, cuti-cuti santai, rileks abadi' dll.  And I'm a firm believer that through adversities & challenge we will grow as human. Not to mention that's true fun ๐Ÿ˜‰

Dari sini juga bagi idea bahawa travelling adalah suatu medan pencarian yang bersifat peribadi.  Refleksi diri sendiri apa yang dah cari sebenarnya? Orang mengembara keluar untuk cari macam-macam yang berbeza (rekreasi, bisnes, spiritual, shopping, sejarah, fotografi, budaya, etc) mengikut kecenderungan individu & corak masing-masing. 
 This is why cara spoonfeed, totally nak ikut itinerary orang lain, dan nganga je minta diberi semua idea & panduan apa perlu dibuat bila sendiri dah decide nak travel --- aku kurang faham. Ada sesuatu yang dinamakan Google yang patut dicuba dulu. Malas bukan trait traveller yang bagus. Might as well dapatkan service travel agency & tourguide je. Dan tubuh anda akan dibawa/diberikan sekian-sekian benda tanpa perlu risau apa-apa.

Itulah falsafah aku sebagai traveller.
Yang terus berevolusi.
Go.
Hikhik

Monday, March 7, 2016

Masak: Chicken wrap

Chicken wrap ni memang antara makanan yang tinggi skor dia dalam ilmu memasak aku yang limited ni. Dia sedap (Imma simple man..), sihat (almost tak berminyak low carb high protein), mudah disediakan (tak perlu macam-macam perkakas & bahan), cepat masak (sap sap soi) & reasonably satisfying (tak heavy tak light, just nice kenyang). Sesuai sangat untuk grab & go.

In it's simplicity, inilah bahan-bahannya:
-Ayam & perapan.
1) daging ayam (bahagian dada, buang tulang)
2) sos tiram
3) lada hitam (bukan seasoned)
4) additional: serbuk rempah lain (jintan manis, rosemary, etc.)
*tak perlu seasoning lagi, sos tiram sudah memadai.
-bawang besar.
-tortilla wrap wholemeal.
-tomato, salad, baby spinach.

Cara penyediaan:
1) Campur bahan-bahan perapan dengan ayam. Tak perlu banyak sampai 'tenggelam lemas' ayam, sekadar menyaluti rata daging dah okay. Personally, aku prefer lada hitam coarsely ground (kasar) instead of fine powder, ia bagi nice hit of flavor di setiap gigitan. *dada ayam tak perlu dipotong kecil awal2, lepas grill nanti baru potong kalau nak. Begini akan mengekalkan kelembapan daging.
2) Panaskan pan & cairkan sikitt mentega. Aku dapati kalau pakai minyak, nanti crackling kuat melompat2. Then letak ayam & grill kedua belah sampai isi tampak putih. Letak bawang besar yang dah dipotong jugak time ni, caramelize (ewah caramelize..tumis le) sekali.
*Kita letak sikit mentega even guna non-stick pan sebab boleh dapat sikit sauce yang reduced afterwards.
3) Selesai part ayam. Sekarang atas sekeping tortilla wrap, organize salad spinach tomato yang dah basuh & potong, diikuti ayam yang dah grill+onion tadi. Saki baki mentega tadi boleh drip masuk sekali. Nak arrange macam mana ikut suka atas tortilla. Asalkan workable & boleh lipat jadi wrap. Tortilla agak lembut jadi, gasak with caution.
4) Lepas wrap dengan kemas, panaskan pan bersih yang lain untuk just quick grill tortilla wrap yang dah siap. Berhati-hati grill setiap side termasuk bottom wrap anda jangan sampai terburai pulak. Dengan grill dia lebih sturdy & boleh bagi tekstur crisp. Nampak pengaruh banyak tengok AFC disitu.
5) Siap! Enjoy.

Modify lah ikut citarasa. Tambah sayur ke apa.Aku tak letak sebarang sos atau dressing sebab rasa nice dah. Letak lebih2 perasa pun boleh defeat the purpose sebagai healthy food.

Kadang2 aku letak sekali scrambled eggs atau baked beans yang leftover. Kalau ada corn chips nachos tu aku selit dalam wrap jugak. Pehhh baek.

This one is unworkable. End up pakai dua tortilla jadilah...
monsterrr wrap๐Ÿ‘น

Saturday, March 5, 2016

Petualangan Nihon

Ah, dah masuk hampir seminggu aku kembali ke tanahair selepas 15 hari berpetualang ke negara matahari terbit buat ke-4 kalinya. Baru setengah bulan, tapi transisi nak kembali ke environment sediakala selepas tukar kejap terasa semacam heavy. Setiap kali bermusafir kenegara asing pun begini. Heavy secara nurani (fizikal ada la sikit kali ni, jari2 terasa funny-kebas2. Dingin hawa disana mengelirukan saraf, barangkali). Benarlah bak kata pujangga, "With great moments, comes great withdrawals." (Kemekamen 2016)

Apapun, petualangan kali ni terus menjadi  pengalaman istimewa dalam kisah penerokaan aku. Mengembara solo ke bahagian yang belum dicover sewaktu lawatan2 sebelumnya- Kansai. Kali ni aku berjaya maintain catatan jurnal harian sepanjang 15 hari aku disana. Segalanya rapi dicatat dalam notebook dengan iringan foto dan video sebagai mengabdi kenangan. Nak cerita panjang lebar sini pula, memang meleret lah jadinya. Aku bukan pandai menulis kemas2. Kalau cerita mulut best, tapi boleh naik syeikh terbawa-bawa seronok dia.

Maka ringkasannya, sedikit highlights:

1) Unless ianya terlalu jauh, aku menyewa basikal sebagai mode pengangkutan pusing2 di setiap bandar yang disinggahi (dengan siri sesat2 yang epik). Disini berbasikal adalah normal, jadi blend in dengan semua orang. Aku bersaksi bahawa dalam tempoh 15 hari ni aku mengayuh melebihi mileage sepanjang hayat 26 tahun. Keluar pagi balik malam mengayuh. Sejuk so takdehal, syukur fitness mengizinkan.

2) Kali ni aku tidak melanggan pocket wifi seperti dulu jadi tidak ada internet 24/7. Bergantung pada free wifi di convenience stores dan public wifi yang ada. Betul adventure mencari2 convenience store sambil mengayuh untuk check validate arah, bila takde wifi disekitar sungguh mencabar skill navigasi aku. Banyak kesesatan yang indah berlaku. Apapun, god bless Lawson store & Famima & 7spot. Banyak misadventure mungkin berpunca dari limitasi connectivity ni (park basikal kat parking canggih Jepun lepastu tak reti ambik balik, sesat barat entah kemana hala, terlepas bas ekspres kena beli tiket lain , dll) But i like it.

3) Secara total aku berpeluang connect dengan 6 orang tempatan (tinggal bermalam dirumah mereka dan meluangkan masa bersama). Semua ada moment masing2:
-Toshi: aku lebih memahami tentang ritual & simbolism agama Shintoism. Berbual panjang lebar tentang banyak perkara.
-Pu & Aikemi: berjalan di Shijo St. yang besar sampai malam sampai seret kaki lah penatnya. Cuba yatsuhashi & lain2 Japanese sweets tester disemua gerai. Berbual sampai tidor lewat walaupun besoknya marathon.
-Mona: a nice dinner, tengok bunga api sempena Mt. Fuji Day, kemudian moment intimate aku dengan Mt.Fuji dihening malam di pinggir Tasik Saiko. Antara detik paling indah syahdu hidup aku. Overhelmed.
-Terry: di apartmentnya, turut sama mengajar dua wanita Korea yang datang untuk kelas Bahasa Inggeris. Terry private tutor. Bagi aku, telah belajar lebih banyak dari English yang aku share.
-Shomon: hiking gunung di Banjaran Rokko. Dan di apartmentnya, aku masak nasik lemak buat pertama kali dalam hidup- di Jepun pula tu, dan ianya menjadi omg sedap gila walaweii ajaibb.
* selain tu ada juga berinteraksi dengan rakan2 baru fellow traveller ketika di hostel backpackers. Dapat kawan US (Tom), Germany (Marty), Israel (Yono), Korea (Maki), Thailand (Tania). 

4) Menyertai Kyoto Marathon 2016. Dah lama tak lari 42km, training pun agak culas menuju ke acara ini. Walaupun cuaca agak brutal (strong wind+chilly) dengan condition aku yang tidak pada tahap optimum (masih amatur urus diri sewajarnya untuk marathon ketika travelling), syukur berjaya menamatkannya dan menikmati setiap detik dan kilometer. Orang-orang Kyoto & pihak penganjur memang steady! Best in the world.

5) Pergi Masjid Osaka & Masjid Kobe untuk lapor diri kepada Tuhan, dan connect dengan saudara seagama disana. Menjejak masjid di negara bukan Islam sentiasa bukan mudah (sesat jalan kaki pusing2 di Chibune cari masjid Osaka. Sesat berbasikal pusing2 di area berbukit cari masjid Kobe) namun secara peribadi aku merasakan ianya satu keperluan ketika bermusafir. "Pergi merata tempat boleh, takkan masjid tak boleh?". Dimasjid lah semuanya mengalu-alukan mu sebagai Muslim, brothers all the way bila bercakap dengan semua orang. Tak ramai orang Jepun yang revert Islam, kebanyakan komuniti Muslim adalah imigran baik Malaysia, Indonesia, Pakistan, Turki, Sri Lanka dll lagi jadi jika ada restoran halal majoriti diusahakan menyediakan makanan budaya2 ini. Restoran menu Jepun yang officially endorsed muslim-friendly masih limited. Aku sempat try satu- Monokichi di Kyoto. Memang authentic. Eh apesal makin fokus bab makanan puleeee ni.

6) Beroleh pengalaman naik tren ekspres Haruka yang tergendala tengah jalan dari Shin-Osaka ke Airport KIX. Satu jam lebih tren tu tiba-tiba stop in the middle if nowhere, sedangkan flight aku dah semakin hampir. Buffer time yang aku plan tiba awal untuk urusan2 di airport bukan banyak, jadinya dramatik jugak lah nyaris terlepas flight. Walaupun Jepun sinonim dengan kecekapan & ketepatan masa dalam segenap segi, masalah teknikal berlaku sekali sekala dan jatuh time aku ada hal urgent. Namun mereka betul-betul mengambil serius hal ni kerana dalam budaya kerja & memberi perkhidmatan, 'Pelanggan adalah tuan'. Bila tren pulih dan beroperasi semula, aku tak banyak masa lagi lalu terus meluru keluar menuju ruang pelepasan sebaik tren sampai di terminal KIX. Dari pintu tren terbuka di platform,  sepanjang laluan sehingga ke gate tiket keluar, staf2 Haruka Ekspres beratur dan memohon maaf sambil bow down kepada penumpang. a rare experience. 

Kyoto-ed!

Osprey 68l & Lafuma 25l. My trusty companions. 
Since 2011

Takde kacang goreng je. Close enough. 


Cool rides ๐Ÿ˜š 

Keindahan pengalaman dan segala gambar akan aku abadikan dalam photobook, seperti kisah pertualanganku yang lainnya juga.  Untuk masa akan datang, hala ke destinasi berbeza mungkin? Tapi Jepun dan diriku ada hubungan sentimental istimewa, aku tak akan pernah jemu dengannya. Level seterusnya juga bakal melepasi tempoh 2 minggu.

Pertualanganku untuk meneroka erti hidup dan untuk pemurnian diri.
Malaysia tetap tanah air ku.

Friday, March 4, 2016

ID

Manusia, makhluk yang istimewa berbanding makhluk-makhluk lain yang ada di dunia ini. Daya upaya & kekuatan yang dimilikinya bukan terhad tertakluk pada jisim otot, kelincahan, kecerdasan atau ketajaman pancaindera seperti binatang dan haiwan lain. Tunjang kekuatan manusia, datang daripada identitinya..sebagai seorang insan.

Mungkin kedengaran trivial, namun perkara ini bukan superficial. Terdapat lebih lagi disebaliknya. Malahan ada  bidang-bidang ilmu yang mengkaji dan cuba memahami perihal identiti dan pengaruhnya kepada individu. Salah satunya, ialah authoritative psychology.

Dalam case study Stanford Prison Experiment yang secara amnya menggambarkan amalan di semua institusi pembetulan(corrective institution) seperti pusat pemulihan atau penjara; pelatih atau banduan diletakkan dalam persekitaran dengan faktor-faktor yang mencairkan sebarang identiti & nilai individu mereka. Mereka diberikan nombor siri sebagai ganti nama, diharuskan memakai pakaian yang seragam & tidak gender-specific, dan mereka dilucutkan/dihadkan hak-hak asas. Tiada ruang untuk ekspresikan identiti diri. Lambat laun, semua nilai individualistik (identiti unik) yang dinafikan ini akan melemahkan mental semua banduan, dan mereka boleh dikawal & diubahsuai dengan mudah.

Dalam gambaran yang lebih besar, semua insan punyai nilai individualistik unik sebagai identiti diri seterusnya menjadi sumber kekuatan mereka sebagai insan. Hobi, prinsip hidup, vocation, peranan, kepercayaan, orientasi, mahupun insan tersayang. Aspek-aspek ini boleh memiliki nilai sentimental yang sangat besar bergantung kepada penghargaan individu tersebut dalam situasi masing-masing. Dan aspek yang sama boleh menjadi tiada sebarang makna istimewa kepada individu lain.

Tragedi yang merenggut aspek ini boleh menyebabkan trauma pada peringkat dalaman..kehilangan identiti, dan kesannya berantai, kompleks bila diterjemah dalam kehidupan.

Jadi takeaway yang paling mudah disini barangkali ialah, jangan ambil mudah. Jangan ambil mudah tentang suatu aspek hidup yang membentuk identiti seseorang individu itu..apatah lagi menafikan atau meremehkan , atau langsung memusnahkannya- kerana ia merupakan inti diri mereka. Bukalah ruang dalam diri kita untuk menerima kepelbagaian nilai individu, semuanya unik dalam cara masing-masing dan elakkan prejudis serta judgmental. Hargailah perbezaan. Selektif untuk kegunaan peribadi, bukan assertive untuk mengubah identiti orang sekeliling secara paksa.

Andaikata ada tindakan kita yang secara tak sedar mengesankan identiti orang sekeliling secara destruktif, bantulah ia pulih. Kerana manusia lemah dan tak berdaya jika tiada identiti..
macam tunggul!

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.