Monday, November 9, 2009

reason for THIS season


selalu aku tulis, this IS the season.sekarang, tiba masa .akan aku jelaskan.

setahun lepas, kita semua tahun satu, dan dalam tempoh setahun tu, aku dah pon mula nilai kehidupan kat u ni.

dan aku dah jangka musim ni akan berulang.

musim ni tak ada nama . tapi ada waktu ketikanya.
waktunya adelah time2 exam ; time2 semua student dah set dalam otak ntok study study dan study.
study dan peperiksaan jadi 1st priority, dan membuatkan continuum ruang masa tiba-tiba macam sempit dan jadi terarah ke satu vektor. iaitu peperiksaan. dan sekelip mata, semua orang merasakan bahana ke'busy'an yang lebih daripada biasa..walhal tidak sebegitupun lagi realitinya. belum begitu.

dan kenapa aku nilaikan musim ni lain?this IS the season?
sebab kesannya kepada kawan-kawan dan orang sekeliling aku yang aku perhatikan dan lihat.

pada masa musim peperiksaan inilah,
  • ada yang tiba-tiba merasakan kerinduan yang teramat2 kepada si idaman, dan time ni la bibit2 perhubungan baru akan terbentuk.start angau dan kasih tak tertahan2.
  • yang memang dalam perhubungan, akan mula teruji dengan bermacam2 masalah dalam percintaan.gundah gulana asyik masalah je dengan pasangan.
  • yang banyak komitmen (oh,yg xbyk pon same), akan berada dlm situasi dilema sebab ke'busy'an exam akan membuatkan tanggungjawab2 yang ada kelihatan sebagai satu beban yang perlu dipunggah dan ditinggal untuk meneruskan perjalanan.
  • yang bersahabat akan mengalami masalah2 persahabatan yang selalu buat hati dan perasaan kawan itu dan kawan ini kecik dan kecut.susah hati fikir2 kan tak hilang2.
  • yang merantau untuk menuntut ilmu,akan tiba-tiba jadi homesick tahap gaban sangat2 nak balik rumah sampai study fikiran melayang2 tak dapat nak tumpu untuk exam.
macam dah jadi trend, mende2 ni akan jadi mase time nak exam. heheh
patterned season.
i am not againts these feeling2 ke ape2 dendam ke takde lahh.jgn anggap camtu plak.
senang cakap, akan rasa susah sangat dalam musim ni.masalah sangat.emo memantul-mantul. hormon mcm selalu nak kasi rase yang tak best je.
the feeling2 part is nice :)
fell apart because of feeling2 is cam harrr :(

benda2 ni sume silap2 mmg membuatkan study tercampak ntah kemane. iyelah, nak study mcamane kalau dan angau tunggang terbalik + susah hati gaduh2 ngan couple..danlain2.

dan aku dah lihat kesannya kepada kawan-kawan sekeliling aku. past tense and present tense.
pernah tak terfikir, semua ni kenapa datang time2 exam ni ha? xboleh ke mende2 ni ikut proses dan biarkan aku tenang nak exam ni?

ada yang dah ketentuan.ada yang tak.
semua ni datang sebab kita sendiri yang buat. we made it. all these. subconscious.
this IS the season anyway..

rasa 'desakan untuk habis study' tak cukup untuk buat sume orang bz to the core.
masalah2 akan datang macam pakej, dan kacau line untuk buat semua orang tak tenang dan jiwa kacau.

and then, all this kekacauan reflect on personal behaviour dan status2 time online.

lepas musim exam habis. keadaan jadi lapang dan tenang macam biasa kepada emosi2 semua orang. malang sekali, kalau dalam musim exam ni ada yang telah teralih tumpuan dalam memikirkan banyak2 hal yang datang pada musim ni je ni.

time ni la lek2 dah comes handy. lek2 dah boleh jadi something yang buat kite lek2 dah je..
lek2 dah macam namenye..akan maintain kite rilek2 je tumpuan hold je..sebab core lek2 dan adalah tarikan yang kita anggap antara kita ngan perkara2 sekeliling. it's the law of attraction.
ade kadang2 aku pesan kat kawan2 pasal law of attraction ni.

"The Law of Attraction simply says that you attract into your life whatever you think about. Your dominant thoughts will find a way to manifest."


lek2 dah@Law of Attraction ni always applicable untuk mende2 yang bertitik tolak daripada kita. kita yang tentukan.

walaubagaimanapun, macam yang pernah jugak aku sebutkan sebelum ni, hati2 la.check n balance.
sebab lek2 dah is curse-like.boleh jadi makan diri.


well, this IS the season anyway...


ingat2 lah tanggungjawab kite.
macam mak ayah kita kat rumah tu tengah bekerja, sebab dah tanggungjawab mak ayah untuk bekerja untuk keluarga dan anak2.untuk sape? kiteeee jugak.

kita pon macam tu la. macam kerja jugak, tanggungjawab kita belajar skarang ni.so mak ayah kita dah usaha jalankan tanggungjawab dengan sedaya upaya sampai kita macam ni sekarang.
kita pon sepatutnya macam tu lah.

belajar is a subjective word:)



aku pon tengah lek2 dah ni. aku ingat aku boleh tlepas dengan THIS season tapi skarang i'm damaged pulek.beyond my imagination..wounded mentally.ya Allah enlighten me please~

p/s:
i've wrote this entry quite some time ago, and now i published it to remind myself about something that seems to deplete slowly from my mind..

7 comments:

Anonymous said...

kau sepatutnye gtau pasal ni awal2 exam dulu..

opahcute('',) said...

hmm...

Anonymous said...

OO..ok

Privacy_Resident said...

erk!
:(

safri@chaie said...

hati xpenah bohong.
akal rasionalisasikannya..
(perkataan baru tuh..)
hhaha..

maya.sumaiyah said...

huhu..
tetibe terpk pasal tanggungjwb..
hoho..

lokman.keme said...

anon~
apesal?

opah~
hmmm..

anon~
orait?

topex~
lek2 pex..hehh
ingat-mengingati tu amalan mulia.tq anyway

chaie~
org tetua(tua2) kate,
ikut hati mati,ikut rasa binasa.
kene ikut rasional plg baik.
dipilot oleh iman

maya~
pon boleh gak..hoho

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.