Tuesday, November 9, 2010


MACAM

APA

NTAH

Friday, October 22, 2010

Friday, October 1, 2010

b to the u to the s to the y. busy!
ba wau sin ya.busi

ye2.saya nak cakap ni.saya bz.
benda yang orang duk cakap bz tu, ha yang ckp student life bz tu, so-called la.
this is the real deal kot. bile dah season finale ni akan teramatla bz.
tesis,esaimen,poster,proposal,jurnal,pembentanga2,esaimen2..esaimen2..
dan lain2 hal yg aku xkan dismiss senang2 sebab tu la yg bg balance dekat aku.
semoge semua berjalan lancar. amin

best nye kalo boleh share music progression yg driving back n forth dlm fikiran kn?
bile share benda ni rasenye lagi la ekspresif. die bole tau suasana dari bunyi2 tu.
so we dont have to sing songs and tell exaggerated stories about the way we feel today, in the night n in the morning.

sambung keje2

Wednesday, September 29, 2010

peranginan

apa yang kite boleh kate ye,
atau
ape hukumnye ye
kalau laga-laga kan dan mengadu dombakan dua orang dengan sengaja.
means sengaja cari modal nak bagi dua orang gaduh dan berkonflik.
mende yang takde diadekan.
mende yang biasa2 dijadikan sensasi.
then pegi cari orang ni, nak report.
nak bagi boleh buat dua orang mungkin untuk salah faham bile tau.
lalu gaduh.

motifnye:
konon nak tengok cmane diorang selesaikan masalah yg dicetuskan ni.
dan nak tengok kesefahaman dlm menghadapi.
cmane ye?


memang tengah lek2 dah banyakk2~
sabar je la

Monday, September 20, 2010

the mum

salam n selamat sejahtera

mule2 skali alhamdulillah.
aku demam.sakit tekak.selesema n batuk.pening kepale jd berat.
time sujud rase kepale berat kedepan.
bile bersin kepale rase bergegar like BOOM!

keje ade banyak. poster, exams, thesis, jurnal2, kertas cadangan penyelidikan, kueh raye dan bunga api semua tunggu ntok dikejekan. so bile kureng sihat camni memang challenge sikit la.
tp buleh je.





aku demam lek2 je kah3 XD








sekarang tekak cam rase lain macam. kerongkong kot.ke leher? ntah. tapi suare lain la. lain macam. macam lain. i doesn't hurt tapi lain. mcm baligh kuasa dua kot kah3.

biase la bile demam yg rase pening2 panas2 sejuk2 berat2 ringat2 penat2 tuh.nak kate x selesa memang dah. normal la. lek2 dahhh~

tapi nak habaq mai.
aku suke part suara jd mcm lain lagu ni ni.
makanye setiap kali jd camni pon, one thing for sure bile suare gini aku akan jadik lagi selalu nyanyi2. suke nyanyi2. rase suare aku memang dah macam Jules dah. khkhkhkhkhhkh XD




Julian Casablancas hEEearghhhhhhh!!!~~~~

Thursday, September 16, 2010

sobs2 isk2 huk2 T^T



ha tuudiaaaaaaaa~~~~

SOBS- Semoga Orang Beri Semangat...

ISK- InsyaAllah Saya Kuat,

HU- Hebatkan Usaha!!!

a happy raya, but not a happy cuti

well i have to say it.
raya is a happy time.and i think happy things did revolve around me.

but i'm not happy this holiday.
ada keresahan, kegelisahan, kerisauan,kesedihan, kekecewaan dan harapan, kebingungan,
penantian, keterpaksaan, percubaan..

semua tu bukan kat luar.oh tidak2 no no..i was so busy running my open house n going here n there.
the turbulence,
it was and is still inside.
it's constitutively accumulated.setiap masa rase..all the time.
and until now i am restless.setiap masa terfikir.dan nafas menjadi berat...

can't wait to see the silver lining behind this one...

Wednesday, September 15, 2010

selamat hari raye semua kawan2 dan kenalan dalam blogsphere nih! V(^_^)V

salam lebaran buat semua
minalaidil wal faizin mohon maaf zahor dan batin atas segala salah silap,
i'm overwhelmed by uolss kat dalam blog ni sebab still support blog yg lek2 nih.
even dah lame x ber entry tp ade jgk sudi nyinggah..n follower pon tambah2 even xde pape yg baru n best.

pape pon, i really appreciate uolss.
selamat hari raya!

Wednesday, September 1, 2010

53rd

Salam n selamat sejahtera

tak terlambat lagi nak ucap selamat menyambut kemerdekaan 53 kan.
heheh

semua orang tak kire la dekat mane2 pon, express perasaan dan ucapan tentang kemerdekaan ni
dengan mengharapkan yang negara kita kan kekal merdeka dan aman damai.
ramai orang mendoakan nih.
semoga tu . semoga ni. kat facebook n entry blog2..
semua mendoakan kesejahteraan.baguslah~ insyaAllah

aku pon berharap yang dengan doa2 seluruh warga ni akan dimakbulkan
dan Malaysia akan kekal aman.
sebab line tengah panas sekarang ni.

i mean, line panas giler kot sekarang ni kat Malaysia nih!
bukan cuaca..bukan line telepon..yang tu tak kisah sangat dah.
ni line perpaduan sekarang yang aku maksudkan.

sangat membimbangkan aku.
isu-isu yang timbul dalam negara tengah hot.dengan isu baru tengah ON lagi,
isu-isu baru pulak.politik ade isu dia.tak habis lagi.
tak cukup pade pimpinan, part2 rakyat pulak line panas sekali nih,
sentimen perkauman dah kena pasang sana sini.
isu-isu kaum dan agama memang isu panas nak dipolitikkan dengan kepentingan jugak.


harap kita semua tak ambil tindakan melulu dalam hal ni.
ni jadi sebab kita tak faham lagi antara satu sama lain..sama2 kita pon tak faham lagi.
memang kita tak boleh nak jadikan negara-negara liberal buat panduan dan acuan yang sama untuk negara kita.
tengoklah sebab apa.kembalilah pada definisi2 yang sesuai.jangan duk banding sangat dengan barat tentang internal affairs ni.


tak cukup dengan line panas dalam negara, line dengan negara jiran nak dipanaskan jugak.
ohhhh~
semua ni berlaku pada masa yang sama.
memang cabaran untuk menguji negara kita ni..

semoga Malaysia aman harmoni.
aman Malaysia..

Wednesday, August 18, 2010

everyone has got their own stand and reasons.and is just not worthy for a personal compare

Salam n selamat sejahtera everyone.
dan selamat menjalani ibadah puasa dan ibadah2 lain dalam bulan ramadhan ni.



so here I am.updating this dear blog finally.unfortunately not with something informative wow, funny haha, thoughtful hmm and blablablA
so what happens here is
I am driven to write because of the turbulence I am experiencing now.
Oh man.. one needs to keep a cool head in trying times,and most of the time I think I managed to did that well.
But this time it’s a new story,new environment..new situation new people gets involved.
Personally, I once thought about the so-called photographic memories that some of the geniuses have.

How they could recall exactly what they saw (well, they only had a moment,a short few sec glance) and then can approximately deliver back all that to the ridiculous det ails.
good stuff eh? Photographic memories. Macam tengok mende tu kan,lepas tu SNAP!scene tu simpan dalam kepala otak. Lepas tu boleh menengong2 dapat ingat2 balik exactly as the actual thing.

Geniuses and gifted people have this as far as I know, tapi potential otak boleh di gauge kan.mungkin boleh dapat dengan latihan2 berkaitan?Ape2pun, academic life boleh jadi kencang dengan such memories.boleh dngan effortlessly ingat sehelai2 mukasurat dari buku2 semua yang pernah di baca. Boleh recall sejibik2 graf itu equation ini mindmap atas blablabla.


Cuma horror kalau tengok scene yang ngeri. Eksiden dahsyat ke..(well, it’ll be helpful for the authorities..forensics..cops- sebab bole bagi detail yg KENCANG)..tapi memang akan teringat le kepale rabak tulang keluar mata penyek etc etc tu.

Lagi,kalau tengok porn pun memang lekat dalam otak. rosak2..


Agh, kalau dah menulis memang boleh carried away..nak cerita pasal turbulence yang aku alami sebenarnye,

Well, I did wish that I have a memory as powerful as photographic memories before..the thought came at times.but what I have now is not photographic..

But more to problematique videocam-like memories with a broken playback button!that will only playblack all probs.

And when I heard something disturbing, something intriguing or blablabla I will be reminded
constantly about those.should I put ‘!’? I think I should.constantly about those!ha seriyes ni series ni
And all the questions and thoughts that being thrown to me. Keeps revolving in my brain. Continuous playback.in a loop that makes my head tired..and relentless.nak demam tetibe lah.
Yes I am taking things one by one.mende boleh settle.


Well well who would guess?
I’m feeling better after I wrote all these.
Thanks for stopping by! You’re alright. Jangan ponteng puasa~

Monday, July 12, 2010

3rd

salam n selamat sejahtera

hari ini bermulalah lembaran baru
sesi baru
sebagai seorang mahasiswa tahun akhir

bismillahirrahmanirahim
dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang
..
aku menyambung perjalanan ini.

*kelas 1st kul 12 nanti :)

Saturday, June 19, 2010

in hiatus

in hiatus.


emm, it seems that i have forgot something.
what keep me posting?

Sunday, April 25, 2010

gene expression

haha gempar dunia blog ade entry tajuk GENE EXPRESSION. awwwhh truck!

a fast entry.flash of thought.

i came to a point of thought where i think one of the reason (could be subconsciously) for a person to choose his/her partner because of gene expression motive.
they want to increase the possibility for their child to inherit the character/trait/quality that their partner have (and bear its gene somewhere in the genome)

the quality of interest could be good looks,hidung mancung ke,pouty lips ke,fair skin ke.that's phenotypically.
kualiti2 lain mcm admirable athletic ability ke,suara merdu ke,pandai berkata2 ke..
dan mungkin jugak peribadi sama..baik hati ke,akhlak mulia ke,inteligence too.

wish these quality will also be in their child.so marry the partner who have these ciri-ciri,and ade la probability ntok these ciri-ciri will be expressed too in the hasil homologous recombination.iaitu anak.
by chance la.

everyone wants a good child.define good.

gene expression.hmm..plus feeling2 parental skali dlm kes ni.

this is just a thought.this might be true,just mungkin ade cara lain orang cakap pasal benda ni.
okay dah.bai

err..i think i should explain what gene expression is aite?







i wish i have made my point here :9

Saturday, April 24, 2010

asal jadi

what does it takes to be a blogger?

bunyi macam senang je nak jadi blogger..memang senang la sebab takde payah ape pon nak setup account.free je.

tapi bile dah ade blog.kena la run.jadi la blogger.

the idea of being a blogger is nice.to be a likeable blogger is nicer.to be a wiser blogger lagi lagi nice.

so what does it take?

aku highlight beberape point yang aku dapat sendiri2.

1)a blogger needs to have a consistent internet connection la so boleh la berblog dgn reasonable.maksudnye ade line internet available most of the time (kalo tak 24/7)..nak update ape2 senang. kalau tak, ade kekangan sikit lah kan.

2)blogger jugak kena ade motif nak menulis tuu.jangan plagiat2 takde originaliti.

3)motivation nak write the ideas out.baru la blog hidup...

eh ade 3 je rupanya.ni antara nye la kot..
yang nombor 3 ni die berkait dengan 1 ngan 2.kalo yang 1 ngan 2 tu ok, nombor 3 tu kire boleh ON la.menentukan keAKTIFAN

tapi tak jugak.

dah dekat sepuluh minit aku menghadap keyboard ni, monitor ni,
dah macam2 mende main2 kat fikiran, banyak dah idea2 lalu lalang.
tapi bila nak menulis, jari lepak je atas keyboard
tak habis lagi tulis dah rasa nak buat benda lain.
tak berape nak ade mood.

nanti la lepas semua ni settle.
hahaha

hmm pasal blog2 ni kan,
tak AKTIF tak bermakna tak KREATIF
AKTIF pulak tak semestinya bermakna KREATIF
boleh tengok sendiri tak percaya~
:9

Sunday, April 18, 2010

pov on THE formspring.me

ni kire rentetan dari entry baru2 ni tu la lebih kurang.
pov is point of view
means pendapat berhubung mende alah tersebut.
formstring.me tu
mende alah ni alah kat pape ke?

dah 2 hari merasai formspring lepas buat satu untuk diri sendiri.
kemarin dulu buat. experience

formspring guna quote default Ask Me Anything..yang bagi freedom untuk public menanye soalan kpd si pengguna ni. just ask me anything..i mean anything(freedom ni ditentukan oleh user pulak,nak tapis ke tak,nak jwb ke tak,seriyes ke main2)..dan nanti akan jawab le.

sebelum ni aku berpendapat formspring ni utilize the 'want to be heard' feeling in people.
want to be heard..ya,untuk didengari.bila diberi ruang untuk diambil perhatian.something like that..

sekarang, pendapat aku masih sama lagi.
so formspring ni jadi salah satu chance to be heard.apa yg kita utarakan akan dapat attention.
yang kita utarakan tu boleh jd macam2..mcm dalam blog contohnya,benda yg dikeluarkan tu boleh jadi banyak.
dan dalam formspring ni, yg dikeluarkan tu lebih kpd jawapan la..respon yang dikeluarkan.

soalan yg ditanya,dan jawapan diberikan. the idea is just as simple as that.ni kire motip nye.

'want to be heard'.based on this so the developer of formspring ni dapat idea untuk utilizekan feeling ni.the application serve as a chance to be heard.

kalau ikutkan kan, orang tanya soalan sebab tak tahu, dan nak tahu.dan soalan ni ditanya pada orang yang ada pengetahuan tu..dengan hajatnye berilah jawapan kepada persoalan ni sebab kamu lebih tahu..like enlighten us please!

we all have something inside.dan ape yang inside tu lain-lain setiap orang la.
bila want to be heard, kita rasa kita ni ought to be heard because of the something we have.sebab kita nak orang tau pasal kita ni la..senang cakap.

dan formspring ni jadi salurannye .
sebab nak share..in an intriguingly open and ______ way.lost for words kejap.macam yg kite nampak org2 lain buat kat social network la,despite all the good functions yg distatekan..tp banyak yg lebih kpd yg former tu.


macam sosial network len2 jugak, mende ni boleh jadi bermanfaat untuk semua,dan boleh jugak just another trendy useless crap to experience yg ___________.lost for words again heheh.


dan ianya jadi case 'want to be heard' bila kira beria2 nak suruh orang tanya sesuatu.which indicates kita nak jawab (bgtau) sesuatu.


oh oh this writing doesn't mean anything bad at all. no ill will meant.
xde nak fire2 pon.just a pov.


ape dah jadi ngan 'tanye depan2'?
untuk feed renungan bersama,bukan nak persoalkan.

thanks for stopping by! you're alright.

this entry got some weight.tak mengapa


Saturday, April 17, 2010

EPL stars self-portrait! :D

salam n selamat sejahtera yaw..
good day everyone :)

aha korg layan bola x?team pe fevret? ah tu lain kire le janji a good game.
most people thought the footballer artistry are confined to the football pitch je..memang lbih kurang camtu la kan. when they play beautiful fluid football memang kite pon macam excited skali..

tapi bukan tu je artistry football nih..:))
awal tahun ni kn, sekumpulan 40 star2 EPL dari macam2 kelab ni terlibat dlm 1 charity work nak raise fund. and guess what?

dorg kena lukis self-portrait n mende ni akan dilelonglelong!
memang dpt harge beribu la tp lukisannye camne?
macamane football maestro ni lukis ha...

keme membawakan khas ntok anda..heheheh






(good job rooney, looks just like you)























(wallcott portrays himself (speedtrap view))

























































(eh drogba memang pandai la lukis muka sendiri)





































































(err gerrard...ok x?)





















































(deco, brape size pinggang?)






























































































haish~~ memang dorg2 ni perform pakai kaki je kot..skali lukis..hahaha XD.
try bg goalkeeper lukis lak..tgk cmane ;D
takpon bg sume2 ni lukis pulak pakai kaki .mesti perform.kot..

nak kena torres jugak ajar.




Friday, April 16, 2010

this is a fast writing.crash entry..post express

skarang ni ade satu fenomena baru..xla baru sgt pon, lame dah tau.
iaitu FORMSPRING.
formspring tu tagline die kan 'Ask Me Anything'

kreatif pulak buat mende ni.
kira kita boleh ditanya mcm2, n kita nak bg jawapan.

nape org nak buat formspring ni?
ramai yg kate sbb nak ikut org..tgk kawan buat,so buat jugak..

tapi aku berpendapat salah satu motif..sebab

want to be heard.
banyak nak cakap pasal phrase ni.nanti update

ak buat formspring baru td.nak cuba.rasa

Monday, April 12, 2010

hey, i may have actually found you!

or not

So happy to have found you!

or not

now playing: The Clashes of Alter Egos

post ni perlukan cakap pelbagai nada yg betul.
ade antonasi yg sepatutnya.

Tuesday, April 6, 2010

ehm!



ape2 pun, peluang masih ada.lain-lain belakang kira! yang penting prepare dulu.ye dak? haippp!!
nanti same2 buat muka macam nih!ehm!

*buat keputusan untuk dapat keputusan*

Friday, April 2, 2010

random , not papadom

salam dan selamat sejahtera.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
hari ni dah 2 april..semalam 1 april heheh.
ape2 pun alhamdulillah sebab masih dikurnia nikmat ni.
dan terima kasih banyak2 kpd semua.

so what's up? sekarang dah nak exam. ade 13 hari lagi sebelum 1st paper.
all the best untuk kawan2 sume n sape2 yang nak exam.
maka berIstiqamahlah! hoho..ni je ayat aku untuk masa ni.
mmg payah nak maintain konsisten tapi kena belajar la istiqamah nih..
istiqamah dalam berIstiqamah..yeaaaaahh~~~~

hidup ni satu test jugak.
bila berlaku sesuatu yang letakkan diri dalam suasana yg kena pandai2 manage, itula test nye.
sekarang ni sebelum test exam tu, dah start dah test nye sebenarnye,
sekarang ni aku rase macam2 le..oh oh oh~
mmg kena manage dengan elok2 sangat kalau tak , nanti,
bak lagu muse,
"challenge all my dreams and all my balance~"
mmg cabar le impian aku n balance diri aku nie...

semua perkara sebenarnya self-explanatory, boleh dijelaskan pasal ade sebab dan akibat.
tp of course, to an extent la, sebab kita hamba Allah, dan Allah Maha Berkuasa.
tapi dalam self-explanatory pon, kena pandai amek source lah.
sekarang ramai pakai definition2 n kata2 dari manusia jugak (yang memang manusia yang cipta),
habis tu panduan yang holistik2 n yang lebih divine dah jatuh 2nd place..mgkn 3rd ke 4th ke,ntah la.

aku rasa sekarang ni aku dalam test.
satu test, yang tak pernah la sampai level macam ni.
motip tahap tinggi sangat.
risau gak test diri yang satu ni nih.
tapi in the end it'll be beneficial.
inilah yang aku cari2 kot.yang aku perlu.bukan nye sia-sia.
name lagi test, ape2 bentuk pun,
ianya menguji kualiti diri.
kaw2 baek punya.
and i have the qualities, i believe in myself.

oh oh oh
before or since, tak pernah la ini macam.
macam2.
gerak2 tak kena duduk diam pun tak kena bukak tak kena tutup tak kena
bangun tak kena duduk tak kena baring tak kena celik tak kena pejam tetido.
memang nak kena la.

ha sekarang aku rasa nak letak lagu tema la.
lagu nye , "Random Awesome" by Yuna.



"It all began at a show one weekend.. ha ni starting lagu dia.
i like~


"let's see something random turned to something awesome :) "

lalalalalalala prepare yourself.

*~~~~~~~~ ni aku rase bunyi nyanyi2 dalam hati, mcm "hmmMm,mmhHm.." humming2 gitu.haha

Thursday, April 1, 2010

Wednesday, March 31, 2010




Well I saw your face then I heard that song
It was so inviting it hurt my bones
Well it looks like you but your eyes are teary
And your voice is gone but your mind's okay
Yes I like your smile but your forehead's cold
I don't want you to be afraid and go

Saturday, March 27, 2010



motivation
tell me about it

amazing what it could be.and how it drives the will.
it can be anything!
in any way! :)

memang kagum2,
pasal ape yang boleh mendorong seseorang utk buat sesuatu.

ape2 pon, macam2 pon boleh jadi.dalam ape2 cara fikir.

^______________________________________________^


oh man, entry ni nampak gaya lama kat sini nih.

Monday, March 22, 2010

l♥ve

salam n selamat sejahtera,

people always use (and fuse), "i'm in lve".
"i'm in love with u!"

if oneself is in love, what happen(?)
and how about if love is in oneself.what happen(?)
surely,there are differences.

the love, is in me.
not me, in love.

now read between the lines.
that should explains all ;)

thanks for stopping by! are alright.

*another heavy entry

***********************

UPDATE ON THIS on 24th

the love IS IN ME and i AM IN LOVE shows the difference from the most fundamental basis.
which is the control.

the first thing that people say reflects the insight of the dominant part within,
the innermost feeling; and if it is something like ...

...Love IS IN ME, ME is the dominant part, and in ME there's love inside.it means that the love feeling IS IN oneself control.as how every human is blessed with Love by The Creator. ME is oneself, and whatever Love is within the person, it is under watch and deliberate because Love is a power, and just like anything 'powerful', it can be destructive without control.

...'I AM IN LOVE', often first-mouthed by the person IN love. IN LOVE here carries the meaning that oneself is IN LOVE..and LOVE is dominant over him/her. overpowered by LOVE as the LOVE is the one that having him/her within.when oneself is OVERpowered by Love, anything..yes, anything can happen.

sama seperti kenderaan.kenderaan merupakan satu kuasa diatas jalanraya, yang akan membawa kita dalam perjalanan menuju ke destinasi. Tetapi, perjalanan kenderaan banyak peraturan2 dan undang2 jalanraya ditetapkan yang perlu dipatuhi..Kerana apa? supaya perjalanan kita sampai dengan selamat.

begitu juga dengan Cinta.Cinta merupakan satu kuasa dalam kehidupan, yang bila ianya Benar, akan membawa kita menuju kebahagiaan dalam kehidupan.Tetapi, banyak benar pula peraturan2 dan batas2 ditetapkan yg perlu dipatuhi. Kerana apa? supaya 'perjalanan' kita sampai dengan selamat :)

just as simple as that.
because everything is a catch.
thanks for stopping by ! you're alright.

Sunday, March 21, 2010

it is

salam n selamat sejahtera

no matter what_____________,
no matter how _____________,
a girl
is a girl






oh,no ill will meant here.
masing-masing.

jangan main-main

bismillahirrahmanirrahim
salam, salam sejahtera.

apabila kita dah semakin terlepas aturan dalam hidup kita,
apabila kita dah semakin kurang terurus dan semakin lemah jasmani dan rohani,
apabila kita dah perlahan-lahan semakin menjauh dari Yang Maha Esa,
benda lain akan datang mendampingi kita.




Saturday, March 20, 2010

kali ni gam bar

salam dan selamat sejahtera:)

mari2 tengok gambar heheh
kali ni gambar sket.. :)











gambar2 ni sekitar2 ukm bangi nie je.
jalan jalan snap
jalan jalan lagi snap
on the way nak ke kuliah.
perjalanan 10 menet jadi 40 minit.ngahaha


kalau Tuan bijak bestari,
tekalah dimana lokasi gambar ini?
*mode pantun*
heheh xD

























terima kasih :)
sila tunjuk ajar

lain kali share lagi

Wednesday, March 17, 2010


behold the power of decision.keputusan.
keputusan yang kite buat ni memang sangat le power.

tiap2 hari kite berdepan dengan decision making.
maka kite dah familiar dengan decision making.
cumanya mungkin kita tak familiar dengan makin a good decision.
tapi,
memang kite dah biase memutuskan benda2 (mean membuat keputusan la)

kite selalu buat keputusan keatas perkara-perkara.

tapi nanti keputusan akan dibuat jugak keatas kita nanti.

kite bercakaplah pasal keputusan exam.
keputusan yang diputuskan atas kita lepas kita buat keputusan2 sebelum tu.

masa tu raselah bagaimane rasanya jadi subjek kepada keputusan.

oleh itu, jom la kita prepare semua nak exam dah ni. jangan le malas2.
usaha tangga kejayaan. cliche tapi benar.

all the best untuk semua.
"Kita tolong diri kita dulu, prepare je semua siap2, lepas tu biar Dia tolong pulak" (KakSu et.al)

semoga usaha beroleh ganjaran, semua kawan2 yang exam.
ISTIQAMAH dalam jihad menuntut ilmu.
sebab kita semua ni tengah membina masa depan kita sendiri di persada kehidupan.







menarik sungguh kebelakangan ni.
segala-gala nya memang menarik.
interesting..
hari-hari menarik sungguh...best2.
tak boleh nak cakap banyak..
menarik2.. ;3

perkara2 yang berlaku tu yang buat menarik2 ni :)


entry dengan rasa monotonous?


Monday, March 8, 2010

bicara cinta

salam dan selamat sejahtera,moga kita semua berada dalam perlidunganNya sentiasa.

hoho lama jugak entry ni nak jadi ditulis, sehinggakan entry2 lain sempat naik dulu..tapi kini, aku mulakan jugak apa yang aku nak share sekian lama,

kalau kita yang berada di UKM ni perasan, wujud satu fenomena baru-baru ini yang mempersoalkan dan membangkitkan hal kerohanian dan perhubungan. Di mana satu trend telah melanda dan aku nampak pattern nya.iaitu kebanyakan forum2 agama dan islamik semuanya berkisarkan hal-hal perasaan, perhubungan, dan CINTA.
err..motif asal CINTA je PINK terus tulisan??Ok2 la fine ;p

lihatlah kolej2 kediaman dan karnival2 dengan tajuk forum seperti 'Aku Sayang Padamu','Aku Terima Nikahnya..' dan 'Siapakah Yang Bertakhta DiHatimu?' dan lain-lain lagi lah.

ada yang berpandangan trend ini tak patut sebegini, dengan menggunakan modal CINTA sebagai tarikan untuk warga2 kampus hadir. seolah-olah tiada topik lain yang menarik minat orang-orang muda sekarang untuk pergi ke forum perdana..macam tiada benda lain yang mampu menarik minat remaja melainkan CINTA...seperti terdesak untuk membawa orang muda memenuhkan saf2 dalam forum2 perdana hal ehwal islam.

ye lah..tapi belum cuba belum tau.
aku pon try la pegi nak test tengok ape sebenarnye keadaannye ni.

Sebenarnya forum-forum ini semuanya kena pada tempatnya, bilamana nampak sekarang apa masalah utama yang dialami oleh remaja adelah berkenaan CINTA. sekarang adelah musim2 orang-orang muda tetiba rasa itu dan ini berkenaan dengan CINTA, mencari-cari makna dalam diri sendiri.

not to mention, gejala sosial yang menyedihkan macam kes2 buang anak ngan kes2 pergaulan bebas ni semuanya berakar umbi dari pemahaman yang salah terhadap CINTA.

ni serba sikit berkenaan apa yang dikatakan dalam forum yg aku pegi tu.

1) kamu semua dekat Universiti ni memang biaselah, semua kamu semua ni dalam pencarian. Sedang mancari erti CINTA, kamu sedang reaserch mende tu..kamu ni seorang RESEARCHER la sebenarnya. (erk!?)

2)manusia memang akan tunduk kepada nafsu jika diberi pilihan berbanding dengan kebaikan..memang itulah yang akan manusia lakukan..kerana inilah ISLAM diturunkan, sebagai panduan kpd manusia!

3) bukan potong, tp REPAIR (yg ni..heh)

4)kisah Jabir yang memilih pasangan janda berbanding anak dara sebagai isterinya..lihat disebalik itu..(ni 1 hadis)



banyak lagi yang diperkatakan dalam forum-forum sebegini..
memang melihatkan dalam blog2 teman dan rakan sendiri, yang mana kebanyakannye semua mengenai isu2 CINTA..dan dalam facebook pon melambak duk main pasal ni je.maka terbukti la topik2 sebegini harus dengan keadaan remaja sekarang, yang perlukan bimbingan dalam ertikata CINTA yang seharusnya dan selayaknya sebagai seorang hamba Allah.

kebanyakan menggunakan dan menerima definisi yang pelbagai..dan menusia sendiri jugak yang menafsirkan hal2 CINTA ni..habis tu bimbingan oleh islam siape nak pakai??


remaja memang dalam proses rasa inginkan seseorang untuk menyayangi mereka secara 'special' sikit. sebab persekitaran mendidik sebegitu. namun sepatutnya begitukah?

ianya terpulang pada apa pendapat masing-masing mengenai apa maksud sebuah perhubungan itu.

Jatuh cinta dengan seikhlasnya bukanlah mengenai diri kita, dengan kita memperoleh apa yang kita idamkan semata-mata. Cinta seikhlasnya bukanlah sekadar rasa ingin bersama. Rasa secure dengan pasangan ,dengan berbahagia bila mendapat perhatian daripada si dia bilamana kita belum berhak kerana seorang wanita itu adalah satu kehormatan..

Apa yang mampu kita berikan sekarang hanyalah kebahagiaan yang sementara, bila kita rasa secure dan ada orang ambik berat,itulah perkara2 yang buat kita rasa 'bahagia' so to speak. melihatkan ada yang mesej setiap masa tanda caring, dan menemani kita pergi ke mana-mana, itulah rasa bahagia.

Namun perasaan sahaja tidak mungkin mampu menjaga seorang wanita, jatuh cinta dengan seikhlasnya akan membawa rasa sayang sehingga inginkan yang terbaik untuknya. dan kamu akan berusaha untuk bersedia untuk pasangan kamu tanpa menaruh harapan menggunung akan sesebuah hubungan yang masih belum halal.

dan kamu akan ada perancangan untuk masa depan bersama pasangan kamu, tanpa mengetahui siapapun dia yang telah ditakdirkan itu. Siapapun dia yang ditakdirkan untuk kamu, kamu akan bersama-sama dengannya sebagai pasnagan yang halal dan memberikan kehidupan yang terbaik untuknya, yang senang dan selesa, yang bahagia dan terjaga, kerana kamu SAYANG dan CINTA sehingga kamu inginkan yang terbaik untuknya.

bukan rasa bahagia kini yang tak membawa kemana-mana.

bagaimana dengan kecintaan kamu pada ibu-bapa? pada keilmuan (yang amat kamu perlukan?) pada ahli keluarga dan pada agama? pada Allah?

namun kita masih lagi mencari kecintaan lain dan mengharapka pula kecintaan yang lain.

sedarilah bahawa apa yang kita cuba senangkan adalah perasaan kita sendiri bila mencari cinta kini.bila rasa frust dan dilema dengan pasangan. kehendak kita semata-mata. namun keperluan kita??

Andai kamu benar2 CINTA dan sayang, janganlah menjatuhkan kehormatannya dengan merebut CINTAnya sebelum tiba masanya..dan bersedialah untuk sediakan yang terbaik untuk kamu pada masa depan jika dia yang Allah takdirkan untukmu..dan jangan berharap tak kena pada tempatnya..halalkanlah hubungan kamu jika kamu betul-betul bersedia bila tiba suatu masa..kerana seorang wanita itu layak dihormati sebegitu.

Buat masa ini, sediakanlah 'template' kehidupan yang berjaya dan senang untuk kamu bersama-sama dalam hubungan yang halal dengan siapapun yang akan menjadi jodoh kamu.Kerana kamu tidak ingin mensia-siakan dan ingin membahagiakan pasangan kamu dengan memberikan yang terbaik untuk kehidupannya.

dan kekasih halalmu akan mengisi 'template' itu dan melengkapi kamu..dan bersama-sama hidup dengan bahagia dan senang sehingga bukan ke anak cucu, tapi ke akhirat insyaallah.

pendek kata, Memang pandangan orang mengenai sesebuah perhubungan tu lain-lain.that explains all.

wallahualam..



















trip to sg. tekala, 7hb Mac 2010

Sunday, March 7, 2010

code & decode

finish your words

finish what you were saying. like u really mean it.
make it crystal clear.
dont't say it and stop en route, or you might left people having the different (read:wrong) impression.

because you can't expect people to be able to read between the lines all the time,

once the damage has been done, it's mutual..
and you are left to suffer from knowing that people got you wrong..

because it's all about how you code and how people decode.


being thought-full and thoughtful at the same time is the biggest challenge for the time being

thanks for stopping by! you're alright.

Saturday, March 6, 2010

mencari konklusi (bukan lagu Hujan)

salam dan selamat sejahtera.

jadi challenge jugak, bila kita ni ada banyak interest.
kita memang ada banyak minat dan perkara yang menjadi tarikan bagi kita.
bila menarik minat, sangat la senang untuk jadi satu addiction.

Crisis Of Interest

bila ada banyak addiction, disebalik enthuasiasm keatas semua tu,
kita akan di challenge secara fizikal dan fizik.
sebab minat-minat ni bukanlah semuanya sifatnya selari.

sebab fizikal kita boleh jadi limit. bukan semua addiction boleh berada dalam kemampuan kita.
sebab fizik, ruang keterbatasan masa boleh jadi limit. bukan semua addiction boleh berada dalam continuum masa.

semua orang ada interest dan challenge sendiri.
dan juga limitasi.

tapi jangan lupa semua ada balance masing-masing.

where does this all intercept?

cari konklusi,cari solusi


perhaps bukan semua interest2 tu kena pada haknya?

Friday, March 5, 2010

read by yourself please

dalam sistem sosial (sepatutnya) terdiri daripada komponen2 yang lain-lain .
jadi kepelbagaian yang sihat lah hasilnya. interaksi antara komponen2 ni.
ada yang tidur.ada yang sedar.ada yang kompleks.ada yang simple.
ada yang emo, ada yang rasional.
ada yang sabar, ada yang kurang sabar, ada yang hot temper short fused.
ada yang mature, ada yang childish..ada yang serius ,ada yang main-main.
ada yang malas, ada yang rajin. ada yang ada, ada yang tak ada.

macam-macam ada.
selalunya yang komponen dengan karekter yang senang-senang lebih well-accepted.

kalau semua faham akan logik wujudnya komponen2 ini kan senang.
tapi secara semulajadinya tak la,
sebab ada yang faham, ada yang tak faham.
ada yang menerima, ada yang tak boleh menerima, ada yang menolak

daripada komponen ini kepada komponen ini.

Sunday, February 28, 2010

jangan biarkan ia mengalir


buat apa-apa pun kalau tak kena gaya, salah caranya,
akan jadi benda lain

memang betul sangat lah. kite buat la papepun, even mende yang rase fine je, tapi kalau tak kena caranya boleh jadi macam-macam benda lain..silap-silap memang out le.

terdetik nak menulis ni sebab ade kisah sket.

baru-baru ni aku pergi derma darah. ade orang bank darah dtg so aku pon pegi le. sebenarnye derma darah ni skarang bukan big deal dah..elok la tu kan. derma darah ni xsepatutnye benda pelik dah.

mungkin sebab rase lek2 je, aku ngan darah aku pon tenang je la.kami memang perform aritu, dengan mengalahkan penderma2 lain yg dah dicucuk lebih awal..darah aku memang darah muda laju je dah penuh 1 pain.adekah sebab aku x genggam baton mcm yg disuruh tp pegang nset taip2 mesej? heh3..

bile dah settle tu mcm biase la..die cabut jarum yang tak berape kecik tu n suruh tekan ngan cotton wool tempat yang dah dicucuk tu...dan die bagi kite masa baring2 jap lepas siap untuk ni.
lepas tu tampal plaster kat tempat cucuk tu dan next is?? kluar minum2..:D


dan aku ingat dah cukup aku buat mende2 ni..

aku dah kluar dan duduk luar dah..dan nak minum2 dh tu..tetibe akak buat air tu cakap.."Tu dik,"

tempat plaster ditampal tu keluar darah..tangkap leleh punya dia keluar.

aku pon berdiri la nak masuk dalam bilik derma darah balik,skali bila bangun darah pon syruuuuu kat lengan nih.mengalir kluar dari celah2 plaster tuh..nitik2. aku tengok boleh tahan jugak tangkap leleh darah ni kluar...dramatik sungguh.

oh membazir..membazir..fikir aku.

aku pon masuk la dalam bilik tu balik.akak kat dalam tu pon lekas2 pegi kat aku n wat mende2 die.bersih2kan sambil berborak nasihat dengan suara berbaur bebelan dan geram.
"...ni mesti tadi tak tekan betul2 ni.."
"...kan dah kate td tekan kuat.."

aku khusyuk tengok tangan aku ha..ade 1 lubang darah keluar je.die bagi cotton lain aku pon tekan lagi la.kali ni betul2 tekan. aku agak2 memang tertekan perasaan tangan aku hari tu.

bile aku keluar balik..akak yg buat air tu pon bukak la kisah lain pulak.yang aku sebenarnye bahaye td buat tangkap leleh gitu tadi.

sebab aku tak tekan elok2 dan cukup lame, lubang penetration jarum kat salur darah aku tu tak tertutup pon.dan bile aku keluar tadi tu..darah yang lalu kat salur darah tu memang meluncur keluar la..through kat lubang tu n kluar dari badan..blood circulation aku kat point ni tak lagi jadi closed n continuous..sebab ade opening dah vessels tu.

dan itu la yang sama dialami oleh orang2 yang bunuh diri dengan mengelar urat mereka..yang men potong nadi tu..sama je, bagi drain itu darah..pengsan n then out.

dah la aku baru derma darah td,bru je kehilangan a reasonable amount of blood..lepas tu salur darah still open pulak dan darah pon still kluar lagi (tapi kali nih membazir la jatuh mcm tu je)...

aku sebenarnye tengah mengalami ape yang orang nak bunuh diri tengah tunggu. tunggu darah flow out je...

dan kalau biar2 sket lagi..it's about time for me to just pass out and go blank. tunggu mase je la.
jeng3...perghhhhh

aku cakap "aaehh?"

and for that, i had a taste of a conduct of suicidal.jangan biarkan ia mengalir...ianya suicidal la weh. jangan sekali2 pikir tu dose besarrr tu kalo memang nak escape realiti camtu.

eh mari2 derma darah kalo ade peluang dan keadaan mengizinkan :)

pesanan: buat ape2 pun sile la berhati2 dan buat dengan cara yang betulllll


Friday, February 26, 2010

fly over thoughts

salam

ade satu cerita ni, cerita masa kat Perak baru-baru ni.

mase tu aku dlm 4wd Ford Everest tu tengah on the way ke Medan Gopeng, berpandukan dgn peta ringkas2 n tanye2 orang sebab xtau jalan. ye la kan, mane biase.

dlm perjalanan highway tu ade melalui 1 flyover ni..ni bukan la satu2nye flyover yg kami lalui spanjang perjalanan, tapi flyover ni...'something'.

hm..semua tau flyover tu pe die kan?
mcm ni la flyover..

sepanjang flyover ni, dia gunakan indirect lighting untuk menerangi flyover tu.bukan pakai lighting lampu jalan sepanjang flyover macam biase..bukan. ni simple je..tapi sangat la senang aku melihatnye. orang lain pun mungkin gitu kalau tengok dengan lebih dalam lagi.

indirect lighting ni pencahayaan yang tak direct terus kpd sesuatu. dia guna lampu jugak, tapi lampu tu menyinari satu struktur/objek, dan objek yang dah disinari ni pun kelihatan lah pada pandangan. ni lah yang mencerahkan suasana gelap tu.

objek2 ni lah yang kita nampak.bukan lampu, lampu tu disorok drpd pandangan, tapi sinaran lampu tu melimpah kepada objek yg dikhaskan yang membuatkan kita nampak objek tu visible sepanjang jalan. mata ni senang dengan cahaya yang kita nampak tu. objek yang disinari tu tak memantulkan 100% cahaya lampu tu...tak, sebab nanti silau la..sakit mate, bukan mcm tu.


dan time ni merupakan satu lagi peristiwa yg mane aku nyesal sebab tak bawak skali dslr xp..kalau tak bleh snap dan share

tapi inilah mechanism indirect lighting kat flyover tu. i managed to find it through google.

ade satu lampu kat pangkal pole (tiang) tu yg membelakangi pandangan, lampu menghadap panel metal petak tu. ni la yang akan 'menyuluh' panel metal yang bentuk board petak.dan waktu malam, akan nampak board petak putih sepanjang jalan yg bukan je menandakan edge of the flyover, tp turut same menerangi kawasan sekitarnye just nice. baik-baik je.

dan bayangkan sepanjang flyover tu nampak square putih line up along the road. a nice sight and catch to feed my my eyes (and thought :)

bukan stakat nk share satu contoh cool engineering.
share satu manifestasi yang membuktikan bahawa

the warmth and affection of a beaming light can be felt and valued more, and better shown ..indirectly.

kadang2,
sesuatu dengan jelas2 dan direct mungkin bukan yang terbaik.
boleh jadi akan nmpk cliche, boleh jadi tak elok jugak (macam silau pada mata yang memandang)
indirect boleh jadi sesuatu yg 'something'.
indirect lighting bagi cahaya dgn cara dia.
jadi tak silau mata nk memandang lama2.

tak perlu la tunjuk sesuatu tu direct, kalau indirect lebih elok dan mesra pada hemat semua.
kadang2 benda yang indirect ni,
jadikan sesuatu tu lebih lebih lebih menarik

:)

terima kasih.
salam maulidur rasul semua.. selawat dan salam ke atas Rasul junjungan Nabi Muhammad s.a.w..same2lah menghayatinya.

salam

thanks for stopping by! you're alright.

Thursday, February 25, 2010

cerite dulu2

" Pada suatu masa dulu, kat sebuah mrsm kat kelantan terdapat seorang student lelaki ni yang memang 'something'. Tambah2 lagi bile die dah naik upper form, biaselah, budak2 baru nak up.

Die memang macam2..susuk die dikalangan warga pelajar mrsm tu dah pun 1 kepelbagaian. a diversity bak kate orang putih. karekter die tu satu komponen yang lain macam orang-orang lain jugak la. perbezaan itu indah bukan?

Bile die naik ke upper form, die ade pilihan nak blajar biologi ke rekacipta ke..dia pilih biologi. mmg die ingat die enjoy biologi la mule2nye sebab kat rumah die mmg minat mende2 saintifik ni. Science and Education channel tu memang layan kat Astro kat umah.

Bukan nak cerite pasal die perform dlm Visual Arts atau jadi prs atau ade pengaruh tersendiri atau byk admirer atau lain2.pehal.

Sehinggelah ps satu masa dlm form 5 tu, die menggemparkan batch nye bile result exam kluar. Kelas die mase taun tu xde cikgu yang ngajar Biologi, sebab cikgu tu pindah..so xde la cikgu yg betul2 ngajar biologi. mase period Biologi x igt dh wtpe..tp die pon enjoy gak la hu ha hu ha.
tapi die ade simpan minat bile sorg2 bukak buku Bio n bace bile prep..minat membuak2.

mase exam die dapat markah ntok Biologi 91%..bilemane rakan2 sekelas lain mndpt markah yg munasabah dgn ketiadaan cikgu ngajar. Pelik sume pelik. salah tanda ke? tak, memang die target dah ..die expect lg tinggi sbnarnye..sbb mmg die minat walopon blajar sendiri. wat latihan cek sendiri.

lalu student lelaki ni yakin yang aliran Biologi ni sesuai ntok die. die rezeki dpt masuk matrik pon amek biologi dgn senang ati. dan masuk U pon amek Biologi.

tapi kenape skarang Biologi dah kurang die amek berat? Mase matrik dah nmpak dah malas2 kat Biologi.buat tak kisah je. result pon not at his best. padehal die minat sgt dulu..skarang ni pon minat sgt lg..tapi x de pon jenguk mcm yg patut."

dan bile die jenguk biology last minit nak exam die tersenyum sorg2 sbb sgt excited mengetahui benda2 ni..pick-up je laju2 penuh passion nak tau lagi dan lagi. lepas tu die x sempat nak buat mende yg die minat ni smpai abes, sbb mase x sempat.timing lari. so not at his best sbb timing x betol ..and after that he hoped to understand all these just like the old times.

Sory la biologi sebab dah agak mengabaikan kamu sejak setaun dua ni..x sengaja dowh.
die akan tnjuk minat (dan buat pe yg patut blek).


*biar post ni berade kat cni ntok mengingatkan die yang die sbnrnye dah pernah perform.so motivate la die balik..lek2 sangat niiiiii xp



Tuesday, February 23, 2010

heh3...(not a big deal, just another thing for me to be happy with:)

hye sume :) salam

dulu2 aku pernah jd prs. so mmg ngam le profesion prs ni *cewah* ngan brainwave aku.
kenape ngam?
ade la beberape attributes diri aku yg matching heh3..

dlm mrsm tu,ramai org cerite masalah2 dan rahsia mereka kat aku.
dan aku pon akan sembang la ape yg patut.
ade masalah2 yg mmg private tahap blushing..tp mereka2 ni (terutamanya yg prmpuan la) share ngan aku.
tq sume, aku kira ni satu kepercayaan ni.
bile dgr masalah2 ni sume aku siyes x terbeban, ak sonok sgt..hepy..sengih sorg2 dlm hati.
sbb aku kira org percayakan aku ntok simpan rahsia2 ni.
aku suke bile ade org percaye kn aku ^__^.

**retire dah kan**


retire pon brainwave n attributes still mcm dulu..malahan alive and kicking (mcm baby kick2 aktif dlm kandungan..peh anologi!)
yeah think too much,occasionally..
don't rule out any assumptions..
relate2..
testing2..check2 rock2 sikit..

tadaa
i am gifted
i can read the minds of people close to me.
my close friends.

i can predict body languages n behaviour..

it's a long time since i have any chance of practicing this gift seriously..
mmg dh ade bende2 yg dlm radar aku selama ni.
tp ni aku kire spesel sket laaa.lain sket aaa
but now i have.
skarang ni ade.

aku dah tau sesuatu.
secret.
aku seronok heh3...
mmg 'something' laa..
heh3...

heh3...


k salam

^______^

Monday, February 15, 2010

menyembuhkan jiwa yang sakit

salam n selamat sejahtera.
slamat taun baru cina kpd sume org cina.hoyye2 :)

tajuk entry ni xde kaitan ngan karya penulisan Amien Rais; Menyembuhkan Bangsa Yang Sakit tu okeh.
Baru balik dari berprogram di Perak ni, baru sampai. sorg2 dulu. tapi sekarang rase berat; bukan berat sebab belum puas berprogram tapi memang kondisi hati sebenarnya kurang sihat akhir2 ni. dan di Perak pon hati memang...oh oh.

Hati yang sakit ni semenangnya perlu dirawat, perlu disembuhkan, sebab hati yang sakit akan menganggu jiwa dan meresahkan suasana..jadi gundah gulana setiap masa tak dapat nak lek2 dah macam biasa. Dan dalam tempoh yang singkat di Perak dengan izin Allah, aku diperlihatkan oleh Allah sedikit penglihatan akan ubat untuk
menyembuhkan jiwa yang sakit ini..

Jiwa aku agak kurang sihat kebelakangan ini, dan hanya menunggu masa untuk jatuh sakit teruk. Sabar dan Tenang tak cukup untuk menampung retak2 susulan dari kejadian2 yang aku sendiri biarkan.

Begini,
Sebagai individu yang bertanggungjawab atas hal ehwal pengangkutan dan keselamatan dalam program ni aku terlepas beberapa perkara. Tugas ni best, tapi backfire diri sendiri sebab tak boleh nak elak dari terasa jauh dan risau.
Kebanyakan masa duduk dalam Ford Everest sebelah Pak Jamaan, sepanjang perjalanan borak2 dan dgr radio Klasik FM dan bila dah habis topik, dua2 diam. dan mulalah aku teringat dan risau tak tentu pasal.

Perjalanan ke Medan Gopeng pada hari ke-2 telah ditakdirkan untuk aku mengetahui ubat kepada jiwa yang sakit ini. Seperti biasa aku dan Pak Jamaan , dan kali ni kami memang main taram je masuk jalan sebab tak tau Medan Gopeng tu kat celah Perak mane. sepanjang perjalanan tu, jiwa mula mengaduh tak sihat, dan tak nak berada di atas kenderaan tu.
Akhirnya selamat sampai di Medan Gopeng, tunggu kak Shiera dan Abg Hasan sampai dari tempat kerja masing2 untuk ke program ni. Sebab ade mase lagi sebelum mereka sampai, aku dan Pak Hasan keluar ke sekitar untuk makan.

Di kedai makan, aku melepaskan kempunan makan sate dgn order XX cucuk sate.Pak Jamaan terkesima je.haha..tapi die blasah skali jugak.Sambil makan, tengok TV, tapi jiwa ni tak pernah tengok ke lain. oh oh..

tengah2 duk makan sambil tunggu tu, datang sorg kanak2 lelaki berpakaian uniform sekolah agama..dgn beg silang dengan songkok lusuh atas kepala, die memperkenalkan diri dari rumah anak2 yatim kat Kedah, datang nak mintak sumbangan dan derma sambil2 jual satu ubat ni.
Aku tengok2 sekeliling, nampak 3 org kanak2 yang sedang mendekati pelanggan2 kedai makan tu.

Muka kanak2 tu sangatla mencerminkan kepenatan yang tak mampu ditunjukkan. Dia cakap je. aku pun tanya dia dari mana dan umur berapa dan lain2 lg. Dia masih muda, yatim, baru 10 tahun..dan ketika kanak2 seusianya sedang bercuti sempena Tahun Baru Cina di rumah, dia berada di luar dgn kawan2 berusaha meminta sumbangan demi kebajikan mereka.

Malangnya aku tak mempunyai wang ringgit untuk dibelanjakan lagi. untuk disumbangkan.
Tak kisahlah ini satu lagi sindiket penipuan atau tidak. yang penting mereka masih kanak2.
Aku bertanya " Adik ni dah makan?"
adik tu tengok je aku. dia diam. dia jawab "ah?" dan diam lagi tengah barfikir nak jawab apa,mungkin dia hanya diajar untuk memperkenalkan diri dan meminta sumbangan.

"ambik lah ni, abg tak dapat nak bagi sumbangan duit dik.adik ambik ni pegi makan dulu ok?"
lalu aku pon hulurkan XX cucuk sate kat adik tu. adik tu diam je hulur tangan sambut, dia cakap "terima kasih" sepatah,
lalu dia melangkah pegi dari meja aku dan Pak Jamaan.

Adik tu hanya melangkah ke meja sebelah, lalu dia terus duduk atas kerusi dan terus menyuapkan sate ke mulut sambil matanya merenung kehadapan tv..pandangan yang kosong yang tak dapat aku teka. tak tertahan kelaparannya...tak hiraukan aku yang disebelahnya,dia terus makan.aku tak dapat nak tahu jika tak alaminya.



Lepas tu aku sedar, sejak kanak2 td datang jiwa aku tak lagi sakit. aku terlupa akan ke'sakit'an dan kecederaan hati tadi .timbul rasa bersyukur dan sedih menggantikan semua tu. aku bersyukur. dan nampak perkara yang lebih penting dari kekacauan jiwa ni.

Alhamdulillah aku dah merasa penawar jiwa yang sakit..kita haruslah bersyukur dengan apa yang ada. jangan lebih2 melayan jiwa yang sakit nanti akan bertambah sakit. Pandanglah ke luar dan tengok mereka2 yang jiwanya lebih besar daripada kita, walhal mereka kekurangan jika nak dibandingkan dengan kita.

Besyukurlah dengan nikmat yang Allah berikan. Banyak lagi perkara yang lebih penting untuk kamu fikirkan dan usahakan..dan mensyukurinya..

bersyukur..inilah ubat untuk menyembuhkan jiwa yang sakit.

wallahualam.

p/s: bile la nak betul2 bace buku 'Nota Hati Seorang Lelaki' yang abg. rabe' rekemenkan tu..hmm

hello lokman, this is your heart speaking ,

dear lokman,
hello lokman, this is your heart speaking,


yeah yeah i know we haven't talk much for quite some time.

it feels different lately. i feel strange
documentation shows that the start was 17/12
and now i have multiple cracks and crevices.

and i'm tired of this 'strange' turbulence so to speak.

hey man what happen
are you
nuts?

always remember to be patient, and syukur

yours truly,
Lokman's Heart

Thursday, February 11, 2010






bersyukurlah...

Wednesday, February 10, 2010

tee hee

macam mane

macam mane nak gelak "tee hee" ?

mcm "kahkahkah","harharhar","khkhkhkhkh" etc etc ok la



"tee hee"??

bunyi real-life mcmane? literal punye sound ke?

*cricket sound*


kalau penjahat gelak jahat tee hee?
kalau video funny wat org gelak2 tee hee?

kalo pontianak mengilai tee hee tee hee???


p/s : macam2, asal jgn ta hee sudeh

teeheeteeheeteeheeteeheete*lalu tergigit lidah dgn full force*

*diam*

Monday, February 8, 2010

dimanekah heel anda?

hari tu,
aku singgah bilik shasha rilek2 . tengok la collection j-movie yg mmg die update ikut broadcast kat tv sane tuh. cerite Samurai Highschool tu memang menarik jugak..sebab pasal fighting2 ngan klakar ngahaha

tapi ade satu part bile si starring tu dah menurun jadi samurai dalam past life die tuh, die kena la tegur ngan mak dia sebab berperangai mcm orang pelik (samurai jepun dulu2 mane taknye). Mak die kate something pasal ' kepala kau ni terhantuk ke ape ni?'

pastu translation, starring tu die reply cakap (sambil pegang dahi)
" Oh, my Achilles Heel's is okay. This is the strength of a real samurai etc etc blabla.."

that's the catch.
pegang kepala, tapi refer sebagai heel? tumit? tumit Achilles???sape Achilles? mana achilles?? aku pun tak tahuuu (stail lagu shakila nih mmg tak pernah gagal buatkan aku gelak)

benda ni main2 dalam fikiran. ape tu Achilles Heel? nama macam Greek Sotirios Kyrgiakos.
sebenarnye,
Achilles adalah nama seseorang dalam kisah2 Greek. Achilles ni dikatakan kebal dan immortal..tak lut dek senjata2 bila perang..sebab dia ni macam ada divine power something like that aaa. Dalam perang2 dia ni hero yang tak akan tumbang walau kena apa sekalipun kat dia.

Tapi akhirnya Achilles ni maut jugak, bila anak panah jatuh kat tumit die. Kekebalan Achilles ni dalam mitos Greek cakap adelah disebabkan mase die ni baby, mak dia celupkan die dalam air suci Sungai Styx dengan memegang kaki baby Achilles ni dan celupkan macam tu je, so air tu bagi kesaktian la kat permukaan yg dibasahi ni. Minus part hujung area kaki.

So segagah2 Achilles, tumit tu la yang jadi weakness. kena anak panah situ mati jugak akhirnyaa.

Fyi, nama Achilles ni diambil dan diabadikan pulak dalam sains. ada nama tendon yang dinamakan Achilles tendon.kat kaki jugak.

Jadi Achilles heel ni dah digunakan jadi satu perumpamaan untuk express ' the weak vulnerable spot' untuk sesuatu. Kelemahan kita adalah weak spot kita, Achilles Heel kita. kalau heel kita tu memang lah heel kita.

Barulah semua dalam cerite Samurai Highschool tadi make sense. apehal pulak cakap kat kepala tu tumit kn? (Achilles Heel).ok skarang dah tau.

tergerak hati nak menulis ni bila ada seorang kawan, nora (bukan nama samaran) injured kat kaki bile kaki dah muscle cramp tapi push kayuh beskal jgk sampai sakit nangis2. bahaye tuu.
kalau injured muscle or Achilles Tendon susah (mintak jauh2kan la, just mention je). Achilles tendon tu tak diberi name mcm tu saje2 je..tp memang die ade kaitan ngan kisah Achilles Heel tu..kat situ tendon nye yang kena anak panah tu.
kalo tengok bola, nampak la macam2 injury kaki ni yang bahaya2.


ok skrg fikir2
dimanakah Achilles Heel anda dalam kehidupan?

Sunday, February 7, 2010


bila kita tiba-tiba rasa tak tenang,
mula fikir perkara-perkara sedih yang kita rasa kita sedang lalui.
bilamana kita rasa inginkan jawapan,
tapi yang kita dapat hanyalah persoalan demi persoalan,
yang kita tanyakan dari diri sendiri
yang akhirnya buatkan kita tertekan dan buntu kerana tidak menemui penyelesaian.

bila kita bangun dari tidur dan rasa hari kita kosong
bila kita rasa masa kita berlalu sangat pantas sehingga kita tak puas,
dan kita rasa kita hilang dan tiada sesiapa.
bilamana kita rasa ingin kembali kepada masa-masa yang lalu,
dan melihat kita serba kekurangan apabila dibandingkan dengan orang lain,
dan akhirnya kita merasa lemah dan tak berdaya.


jangan la sedih2.lek2 luuuuu

mesti ada something wrong niiii...
mesti ko dah lame tak buat dekat ngan Allah kaannn?

tu maknanya something wrong ngan diri kita sebab dah mula pikir ke arah tu tuh.
dekatkan diri dengan Allah.
mesti ko dah jarang ingat kat Dia ,pasal tu la yang jadi macam lost tak tentu pasal ni.
berubatlah..cari la ubat.
kembalikan aturan dalam hidup dengan mendekati Allah semula. pahamkan ayat KEMBALIKAN ATURAN.

insyallah kamu akan lebih tenang.


















" Hidup kalau sedih pun mati, happy pun mati jugak. Baik HAPPY :) "




























this will be further updated.

Friday, February 5, 2010





maka
bermulalah (lagi) pentas tari untukku buat ruang masa ini.
mencuba (lagi) di gelanggang seni tari.

dah rest for quite some time, now abes kongkang kengkang kene polish kaw2 ah.





Wednesday, February 3, 2010

click click hahaha




salam

just want to share
ni testing2 mukadimah.
semester ni ade ambik PB photography, n now that i get my hands on this big bulky thing, i can't wait to start doing magic :D
mainan buat sem ni ni
oh dslr hahaha :)
saje2 je. nak acquire new skills. tgh belajar2 la ni pon. prospek menarik ni.

"a picture says a 1000 words" right?
depends.

nanti aku letak lg gambar2 okay.
eh nak jadi photoblog plak ke?
hm why not?hahaha

harap tunjuk ajar~

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.