Monday, February 8, 2010

dimanekah heel anda?

hari tu,
aku singgah bilik shasha rilek2 . tengok la collection j-movie yg mmg die update ikut broadcast kat tv sane tuh. cerite Samurai Highschool tu memang menarik jugak..sebab pasal fighting2 ngan klakar ngahaha

tapi ade satu part bile si starring tu dah menurun jadi samurai dalam past life die tuh, die kena la tegur ngan mak dia sebab berperangai mcm orang pelik (samurai jepun dulu2 mane taknye). Mak die kate something pasal ' kepala kau ni terhantuk ke ape ni?'

pastu translation, starring tu die reply cakap (sambil pegang dahi)
" Oh, my Achilles Heel's is okay. This is the strength of a real samurai etc etc blabla.."

that's the catch.
pegang kepala, tapi refer sebagai heel? tumit? tumit Achilles???sape Achilles? mana achilles?? aku pun tak tahuuu (stail lagu shakila nih mmg tak pernah gagal buatkan aku gelak)

benda ni main2 dalam fikiran. ape tu Achilles Heel? nama macam Greek Sotirios Kyrgiakos.
sebenarnye,
Achilles adalah nama seseorang dalam kisah2 Greek. Achilles ni dikatakan kebal dan immortal..tak lut dek senjata2 bila perang..sebab dia ni macam ada divine power something like that aaa. Dalam perang2 dia ni hero yang tak akan tumbang walau kena apa sekalipun kat dia.

Tapi akhirnya Achilles ni maut jugak, bila anak panah jatuh kat tumit die. Kekebalan Achilles ni dalam mitos Greek cakap adelah disebabkan mase die ni baby, mak dia celupkan die dalam air suci Sungai Styx dengan memegang kaki baby Achilles ni dan celupkan macam tu je, so air tu bagi kesaktian la kat permukaan yg dibasahi ni. Minus part hujung area kaki.

So segagah2 Achilles, tumit tu la yang jadi weakness. kena anak panah situ mati jugak akhirnyaa.

Fyi, nama Achilles ni diambil dan diabadikan pulak dalam sains. ada nama tendon yang dinamakan Achilles tendon.kat kaki jugak.

Jadi Achilles heel ni dah digunakan jadi satu perumpamaan untuk express ' the weak vulnerable spot' untuk sesuatu. Kelemahan kita adalah weak spot kita, Achilles Heel kita. kalau heel kita tu memang lah heel kita.

Barulah semua dalam cerite Samurai Highschool tadi make sense. apehal pulak cakap kat kepala tu tumit kn? (Achilles Heel).ok skarang dah tau.

tergerak hati nak menulis ni bila ada seorang kawan, nora (bukan nama samaran) injured kat kaki bile kaki dah muscle cramp tapi push kayuh beskal jgk sampai sakit nangis2. bahaye tuu.
kalau injured muscle or Achilles Tendon susah (mintak jauh2kan la, just mention je). Achilles tendon tu tak diberi name mcm tu saje2 je..tp memang die ade kaitan ngan kisah Achilles Heel tu..kat situ tendon nye yang kena anak panah tu.
kalo tengok bola, nampak la macam2 injury kaki ni yang bahaya2.


ok skrg fikir2
dimanakah Achilles Heel anda dalam kehidupan?

2 comments:

fatimah raihan said...

my family.... they r my 'heel'...... nething happens to me, its okay..... insyaALLAH i'll get thru... but, if nething happen to.......... i cudnt even think about it... dun get me wrong, i dun cry every night thinking about them (yelah umah pun dekat jer) but still.... i guess people have different way to express their feelings.....

enairus enaile said...

thumbs up for dis artikel...

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.