Thursday, February 25, 2010

cerite dulu2

" Pada suatu masa dulu, kat sebuah mrsm kat kelantan terdapat seorang student lelaki ni yang memang 'something'. Tambah2 lagi bile die dah naik upper form, biaselah, budak2 baru nak up.

Die memang macam2..susuk die dikalangan warga pelajar mrsm tu dah pun 1 kepelbagaian. a diversity bak kate orang putih. karekter die tu satu komponen yang lain macam orang-orang lain jugak la. perbezaan itu indah bukan?

Bile die naik ke upper form, die ade pilihan nak blajar biologi ke rekacipta ke..dia pilih biologi. mmg die ingat die enjoy biologi la mule2nye sebab kat rumah die mmg minat mende2 saintifik ni. Science and Education channel tu memang layan kat Astro kat umah.

Bukan nak cerite pasal die perform dlm Visual Arts atau jadi prs atau ade pengaruh tersendiri atau byk admirer atau lain2.pehal.

Sehinggelah ps satu masa dlm form 5 tu, die menggemparkan batch nye bile result exam kluar. Kelas die mase taun tu xde cikgu yang ngajar Biologi, sebab cikgu tu pindah..so xde la cikgu yg betul2 ngajar biologi. mase period Biologi x igt dh wtpe..tp die pon enjoy gak la hu ha hu ha.
tapi die ade simpan minat bile sorg2 bukak buku Bio n bace bile prep..minat membuak2.

mase exam die dapat markah ntok Biologi 91%..bilemane rakan2 sekelas lain mndpt markah yg munasabah dgn ketiadaan cikgu ngajar. Pelik sume pelik. salah tanda ke? tak, memang die target dah ..die expect lg tinggi sbnarnye..sbb mmg die minat walopon blajar sendiri. wat latihan cek sendiri.

lalu student lelaki ni yakin yang aliran Biologi ni sesuai ntok die. die rezeki dpt masuk matrik pon amek biologi dgn senang ati. dan masuk U pon amek Biologi.

tapi kenape skarang Biologi dah kurang die amek berat? Mase matrik dah nmpak dah malas2 kat Biologi.buat tak kisah je. result pon not at his best. padehal die minat sgt dulu..skarang ni pon minat sgt lg..tapi x de pon jenguk mcm yg patut."

dan bile die jenguk biology last minit nak exam die tersenyum sorg2 sbb sgt excited mengetahui benda2 ni..pick-up je laju2 penuh passion nak tau lagi dan lagi. lepas tu die x sempat nak buat mende yg die minat ni smpai abes, sbb mase x sempat.timing lari. so not at his best sbb timing x betol ..and after that he hoped to understand all these just like the old times.

Sory la biologi sebab dah agak mengabaikan kamu sejak setaun dua ni..x sengaja dowh.
die akan tnjuk minat (dan buat pe yg patut blek).


*biar post ni berade kat cni ntok mengingatkan die yang die sbnrnye dah pernah perform.so motivate la die balik..lek2 sangat niiiiii xp



8 comments:

Ery Farieha said...

ko ke budak itu?
:P

bedah said...

ini budak nak kene brainwash ni! panggil ini budak dtg jumpe aku bia aku bg nasihat sentap2 cket kat die. heee :)

maya said...

ahaha..
boROY boleh..chaiyok2! hehe

ika honey bunny said...

haha. mrsm mane dulu?
biasalah tu.

smakin banyak setadi subjek2 bio, smakin banyak benda yg kita tak tahu, smakin susah nak paham, justeru makin malas. haha. erk? betol ke?

lokman.keme said...

tapi the downfall of one thing marks the beginning of another thing. a new thing.

"it takes one to know one"
dan terbukti. memang perasan le mende ni.

same2 le fikirkan.

tapi permulaan sesuatu yg baru patutnye xperlu mengorbankan sesuatu untuk ditamatkan kn.

hoho ni cuma satu challenge untuk all my dreams and all my balance :)

tq2

*bleh jd entry dh ni xp

enairus enaile said...

keme2x... kdg2x.. sume ni mnimpa gk kt org... dlu2x in love gler3x ng stu bnde tuuu pastu ble lme2x kte trpkir, apela yg wat aku suke bnde ni dlu ek..?? ble dh dpt jwpnnye, kte trtnye plak, npela aku xleh jd cm dlu ek..??
masa mgubah segala2nya...


ps: aku pom xtaw pe aku mgarut kt post mu ni roy..

xAr said...

same thing goes wit me... dulu minat gak ar bio... n den.. lelame... ntala... kt mtrx amek fizikal...msuk mktb...bm plak... keh3... (mane taknye, bio pnah fail kt sekolh dlu.. keh3) keme's da best...!! ;)

Anonymous said...

macam ader unsur2 memuji diri jer mamat ni...siap nak mntion dier PRS la...haper la..yeker?niat?

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.