Saturday, April 25, 2009

perkongsian itu baik ^_^



salam n slamat sejahtera,
dudes n dudettes
n adek2
peh cakap mcm dah tua sgt.

ok biarkn tajuk post yg skema itu.

hmm diri ni trase nak menulis atas dasar nasihat.

follower2 blog pon ade di kalangan adek2 junior.
almaklumlah sekarang ni adik2 kita lepasan spm 2008 dan yg dah nak habis matrikulasi tengah prepare ntok memasuki alam pengajian yang seterusnya.

alam varsiti.

insyaallah,rezeki Allah ada dimana-mana.
ada yang rase frust lepas SPM tak dapat masuk universiti terus,kena masuk matrikulasi dulu.
rase nak sangat join rakan2 sebaya mereka yg berpeluang masuk u terus, baik program asasi atau trek pantas.diploma pon.

sebenarnya tu bukan la sesuatu isu yang besar sangat.matrikulasi ni kan persediaan untuk ke U
jadi mulalah tanam keyakinan yang matrikulasi ni akan sedikit sebanyak membantu adik2 melangkah ke alam u.
mungkin itu yg lebih baik Allah dah tentukan untuk adik2. sebab alam U is different than your secondary schooling.peringkat menengah.
memang,mungkin adik2 memang membesar bawa diri,urus diri dan berdikari dgn sekolah asrama,tp sejauh mana pengalamn aku stakat ni U ni is totally different thing..nothing much to compare ngan asrama.
aku pon total MRSM dr f1 sampai f5 n memang terlibat dalam kepimpinan induk dan join macam2 sampai la peringkat kebangsaan so ade pengalaman sikit2..

tapi life dekat U ni never fails to make u surprised.
and sometimes it put u in a trying time.tambah pulak ngan variable2 sekeliling.
fitrah sbg manusia,remaja dan lain2.
still need preparation untuk life kat u ni.
and the short period dekat matrikulasi indeed bantu mengajar kita macam mana nak balance kan things..to keep our distance with things that is fun but can destroy us.
to PLAY SAFE.

bukan lah nak menakutkan atau mengecutkan semangat adik2 semua.

* hey jangan cuak*
sebab life kat u ni sangat2 seronok.seriyes sangat seronok woo!
dan tak rugi kalau habiskan dulu matrikulasi, kutip memori best2 kat matrikulasi dgn kawan2 semua tu dan melangkah masuk ke alam U with your head held high.
u deserve to be proud.
and you will have a better approach in seeing things around u.betol u can believe me.



jimat masa atau x?
itu x pernah menjamin kejayaan sebenarnya.

ada banyak jalan menuju kejayaan.
ada jalan shortcut yg menjimatkan masa adik2 macm terus ke U lepas SPM.
ada jalan yg jauh sikit mcm kena lalui matrikulasi dulu..(asasi pon matrikulasi jugak cume specific je)
jalan yg lagi jauh pon ada,ada orang yang ambik form6 dulu,kemudian sijil,masuk diploma dan kemudian degree pertama dekat U.
tp last, semua akan bersama2 kat U belajar bersama2 n hidup bersama2, regardless the age.
age should never be something that makes a fuss when it comes to getting higher education.

bersama-sama dgn jalan extra yang adik2 ambik untuk berjaya,package akan ade skali a whole lot of pengalaman2 manis dan rakan2 yang akan kekal title 'rakan' sampai bila2. dan tak lupa jugak pengalaman2 berguna.sume ni satu advantage, 1 kelebihan sebenarnya.


orang selalu cakap 'live life to the fullest'
the strokes cakap ' you only live once ' *peh sempat lagi !*


betol la tu..adik manfaatkan masa adik di mana-mana rezeki adik akan ada nanti.
tak kisah la program asasi,trek pantas,persediaan oversea,matrikulasi, form 6 atau lain2.
fill your teenagehood with sweet memories and new experiences.

then u will never regret your life when you started to realize how fast time passes by.
harap tulisan ni dapat kasi topup sket semangat korg.
harharharhar.

kalo nak tanye psl U bole je i'm happy to share with u.lols.















to my bro amri, tahniah n semoga berjaya ntok persediaan ke Jepun.
hope u read this.jom buat mak n ayah bangga.
harharharhar




25 comments:

d[E}j@vu said...

salam...
let say u get offer from matrix n asasi...
mane yg jd plhn?
n nape tu yg hd plhn..?
kongsi sikit..
otak ni dah kering ngan info2 camni..
btw...
gud post..huhu..

Anonymous said...

salam..
adik dapat spm bape?
msti straight a's kan?
die amik course ape nanti kat jepun.
sekian.
(.^_^.)
.. ..Y

lokman@keme said...

dejavu~

wslm
hmm generally matrix n asasi U ni same je.
tempoh pre-U,masa 'persediaan' sblom masuk U nnt.
lepas asasi pon akan masuk U intake yg same ngan lepasan matriks n f6 jugak.insyaallah.

bezanya asasi bole dikatakan lebih specific ikut pe yg akan diambik sbg ijazah pertama/1st degree,
contoh:
asasi perubatan untuk org2 yg insyaallah mmg akan jd doc.
asasi sains untuk org2 yg pasti akan ade dlm field sains.asasi fizik pon same.dan asasi2 lain.

tp x bermakna matriks x specific.
tp lebih byk sikit la future options ntok 1st degree,
yg sains hayat bole amek degree fizik.n vice versa.
tp kne catch up la.

papepon take ur time.solat istikharah insyaallah akan ditunjukkn rezeki kamu dimana.
n hey rakan2,kalo ade pe yg dirasakn perlu bole la tolong adek2 ni skali.
goodluck dejavu.

lokman@keme said...

anonymous~

alhamdulillah dpt stret seblas..
insyaallah gi engineering kat jepun.

sharamli said...

c0ngret0 t0 amri...

lokman@keme said...

kak sharamli~

saye cakap 'terime kasehh' bagi pihak die..heh.

aini said...

nice post~


da leh jd kaunselor separuh mase nih~
hehe~
ko btol2 bwk watak ank sulung weh~


nway~
congrats tok amri~
mari mencipta kejayaan!
oyeah!


jgn pernah puas dlm memberi kebanggaan tok mak ayah~

Asyraf said...

my dream country.JAPAN!!
btw aku pown nak try harder so aku boleh gi jepon gak..
just nak cakap,best la abang lokman ni,pandai beri nasihat.no tel baper? dah ader awek ker belom?abang mesti bakal MPP and pasaran orgnyer kan.tangok gambar pown cute.hehehe

lokman@keme said...

aini~

thanx aini :b


asyraf~

haa yg ni mmg nak kne nganjing2 ak ni.
ko nak e-sekeh ke e-ketuk ke e-penampor JAPAN?
cewah harhar.
ehey kalo ko ade pape nk tambah advice ke story je.

...sarah n... said...

*shock!shock!*

omaigod!omaigod!

kamu sudah dewasa.

mesti junior junior memanggil kamu ABANG LOKMAN,@ROY@KEME kottt....!!!

tak terkata membaca entri yg satu ni.

oke,tak sanggup nak komen lebih2.

lokman@keme said...

sarah~

haha sarah shocked.
tak pe lah sarah.
kamu tak tahu ape aku jadi dlu mase dulu2.n i never leave that side pon.can be my old self anytime.^_^

the other sides of me.
**peh cam misteri la pulak**.

sarah ko pon ade pape advice kat adek2 sila lah share ye.

...sarah n... said...

owh..??

nak nasehat..??

boleh2.

memetik kata kata NIKE

"just do it".

do what..??

aaa...yang tu kita taktahu.

*sounds familiar..??

Asyraf said...

saper farah ni?boleh plak dier guner kater tema kiter lokman.camner dier tahu?yang tu yang kiter tak taw.btw....nak aku tambah,dah cakap pasaran,mpp,ensem pown tak cukop?????urm,lokman juga pandai masak char kuew teow.tu jer aku nak tambah.wahahhahahha

lokman@keme said...

sarah~

tq sarah tq.
hoo sarahh hooo...bole tahannn
harharhar**


asyraf~

mmg carik pasal ko eh.

...sarah n... said...

en. asyraf

bukan farah, sarah kottt...huhu..

yg psl ayat tema tu, silalah tanya kepada lokman sendiri oke? bukan salah ibu mengandung..huhu..


lokman.

kau tq psl ape?
ko ckp boleh tahan psl apa?
kau gelak psl apa..??

kau sila jgn merujuk kepada entry dan komen si joe tu haa...sungguh 18sx!

lokman@keme said...

sarah~

bullseye!harharhar

...sarah n... said...

hampeh ahh...!!

xpe2..

ada lori ada bas!

Mun'im said...

cayalah roy...

entri yg cukup matured....

semoga menjadi senior yg berjaya....

muahahahahahaha....=D

Anonymous said...

hihi bro thanx bro..~
ini r presiden PRS mrsm k.krai~(^_^)
terime kasehh very mucchh 100x
sbb tolong saya & kawan2 lain mase form 2 dlu~
hihi doakan kejayaan kami ek bro.

...sarah n... said...

wahahaha...

cayalah!

presiden prs tuuuuuu....

*shock!shock! lagi sekali*

lokman@keme said...

mun'im~
tengkiu mun.tengkiu.
matured tu dr segi pemikiran dan buat keputusan kn.
aku matured dlm acuan ak sndri.
dalam acuan lek-lek.heh3
idop lek-lek!


anonymous~
eh junior mrsm ke ni?
thanx3..insyaallah kamu sentiasa bjaye.senior2 sume doakan.
jgn lupa parents n guru2.
p/s: ni sape?


sarah~
shock pon shock lah.
nnt kne heat shock cam lab mikrob baru tau.
*wah dr. kalai lihatlah ayat saya!*
harharhar

...sarah n... said...

kau jangan nak hamik dr kalai kesayangan ku!

saja kan nak bodek bodek beliau..??

Asyraf said...

wah!!!kawan aku presiden PEMBIMBING RAKAn SEBAYA dowh!!!
aku bangger lak ader kawn camni.tp dier tak bimbing aku pown,sbb aku tak sebayer dier.tp dari perangai yang pasaran,ruper yang marketing,post yang matured...aku tak sangkal..someday...en.lokman akan jadi.....jadi aper? tu yang kiter tak taw.wahahhaha.lekat la PRS lepas ni.wahahahha

aini said...

jadi owg PMUKM la pasni~
ape g~
hahhaha~



peh~
gler gempak ah!

lokman@keme said...

rase dah lari topik ni.
mcm entry self-centered je nih.bukan psl aku ni sbnanye.



n sape2 nk tros share nasihat bole ajaa ^_^
ok thanx.

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.