Thursday, January 28, 2010

incredible thoughts :)


i
just
watched
Incredible Hulk..again.

and fyi i've tried the official game version back then..the new (not so new but newest laa) one released together with the Hulk sequel.
it's amazing how anger and rage could turn into actions.
yes i know that the movie was a total sci-fi surreal, mountains were made from molehills most of the time.
but there's a catch,like always
memang menakjubkan macamane kemarahan dan rage (berontak?) bole mengubah tindakan manusia ni..

brader hijau kite tuh bile marah, mule la badan jadi giant yg muscular kaler hijau..dan sebab baju die sumenye slim fit kot..xleh nak watpe la mmg koyak la tetiap kali transform.


bile dah jadi hijau, power pon mencanak2 up skali same up ngan badan yg sihat dan kuat tu. then die boleh buat macam2 yg biasenye tak boleh buat, sebab kemarahan dan rasa berontak die tu buat die jadi incredible..biase2 x incredible macam tu skali la.

well,perlu diingat bahawa
bukan la kemarahan dan rasa nak berontak semata-mata yang perlu dihighlight ntok kickstart transform brader prof n kepade brader hulk, it's not sheer rage,rebel and anger.u should be able to see the message..

it's something more to an overwhelming desire to act. an urgency, a strong need.
satu keinginan nak buat sesuatu, semangat meluap-meluap nak bertindak.
dalam movie tu 'semangat state' ni di addressed sebagai kemarahan etc etc, tapi sume tu tak penting..sebab sumenye tu (semangat, kemarahan, rasa nak gegas buat sesuatu) sume tu sama-sama merupakan condition mindset.

point nye adelah,
bile mindset dah jadi mcm tu,body bg response la untuk membolehkan tindakan tu dilakukan. bile marah n cemas, otak detect the urgency , dan bg feedback direct kpd glands2 dan sistem badan yg berkenaan untuk metabolise faster untuk bg lebih instant tenaga, adrenalin peaks dan lain2 la..ni sume respon badan. sume ni supaye kite boleh lakukan ape yg nak buat sangaatttt tu!

mcm brader hijau jugak yg body die jadi mcm tu tu pasal ni la.dalam otak die tu dah meluap-luap 'rasa ingin bertindak!' pastu xleh tahann pastu body responla (lebih2 la effect tapi..)

masalah pon boleh nampak jugak, bile takbleh control.memule brader hijau tu pon memang banyak buat problem laa...dinding pecah tu 1 hobi...vandalisme dan kemusnahan harta-harta kerajaan pon jadi tabiat buruk je mcm slalu makan x bace doa.mcm keluar bilik x tutup lampu kipas. tapi hulk version the damage is way BIGGER pecah2 jahanam tu biase.

tapi brader hijau kite ni cuba sungguh-sungguh nak kontrol kan, nak kontroll perasaan 'over-semangat state' yg bagi power yang best, tapi jadi xbest bile xbleh kontrol. struggle tu nak regain control over his own strength. DENGAN APE DIE TRY CONTROL KEKUATAN YG LUARBIASE TU? YES DENGAN KEAZAMAN MINDA YG SUNGGUH2..minda jugak..

tengok sungguh2 punye try taknak jadi hijau out of control nnt xsedar..kluar abes aurat..eh urat.


same la jugak mcm kite manusia ni.
full control ke atas 'emotional state' kite sendiri akan buat kite sangaaat la ade advantage.
bile jd macam ni, kite bleh semangatkan diri kite dari 'dalam' terus ke otak.
fully motivated..xperlu nak marah2 emo baru nak terbakar.
ni terbakar secare positif..xde pape masalah.
bile kite perlukan tindakan yg luarbiase, kite bleh arahkan badan kite TRANSFORM dengan minda yg full semangat ...then buat.
perform2..

bile dah capai keadaan mcmni..mcm hulk la kite.
bleh kontrol suke hati nak hijau ke nak kaler ape..bile keadaan memerlukan, TRANSFORM!
xde wat useless and hasty damage yang takde point pon.
kite pon macam tu.
tolak kite tak hijau...n kite x hulk..hukhuk


enough said here.i think i have made my point here. ye dak?

bile dah leh kontrol, leh guna strength yg kita acquire tu untuk BERTINDAK dan CAPAI MATLAMAT!



brader tennis ni dah bleh kontrol 'over-semangat die..x payah nak tunggu kalah dulu baru nak sungguh2 balas dendam(menang!)
























the thought just came..just as random as its counterparts that are still in unpublished drafts hhaha
watching movies,and thought gushes.

'thought too much + why so serious?'
but i take this as 'seeing things more than it meets the eye'..
tq up :)




incredible hulk

3 comments:

Alynn Notnot said...

haaaaaa. blom tgk abg lokman jd hulk lagi kan ? :D

iylia said...

abg keme xpernah dilihat org jadi hulk??
oho,,please dont let that happen bang..

enairus enaile said...

fuyooo.. cm taw je mkne trsirat.. ahahahaha... roy mmg suke tulis sumthng yg ble dpkirkn 2 kali akn mmpunyai mkne yg trsirat... hahahaha... aku sje je view blog ko ni mne ler taw kot2 ko tulis sal cat banner... pernah x..?? hahahhaa...

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.