Tuesday, January 26, 2010

urusan seri paduka baginda

semalam, ade hal
kemarin pon ade something
kemarin dulu nye pun, ade hal jugak.
dan sebelum2 ni pun ade urusan yg dah disetelkan sblom yg lain menyusul.
padehal lepas baru je setelkan hal-hal miggu sebelumnye.

hari ni ade hal
esok pon dah tau ade something nak usahakan
hal lusa pun dah tau
tulat pon ade urusan yang dah maklum untuk tunggu disetelkan
tuling same jugak dengan hal-hal nye
sehingga 1 date yg dh kite maklum tu, smpai tu la ade hal yg dh diketahui.

xtermasuk hal-hal lain lg.personal+akademik+matlamat sndiri etc etc


sentiasa ade hal dan 'something' tu.

maka semua tu kena urus dengan bebaik.
kena urus dengan bijaksana dan tak mengabaikan sume tu.
urus jgn x urus.

bukan hanye bile jadi urusetia baru dpt banyak urusan.
bukan hanye urusetia kena pandai urus2 ni.
bukan hanye org yg amek couse pengurusan (management cm biotek pgurusan) je jugak
tapi sume xleh escape, dari menjadi seorang pengurus.
uruskan hal2 dan something2 ni.

silap gaye dalam mengurus, boleh jadi kurus.
kene pandai main jurus dan cara urus setiap something tu,
biar perform la.
sebab bile banyak hal n something, dan tak urus dengan baik,
akan ade la urusan2 yang lost from possession.terlepas dari tangan kite.
Contoh;
nanti solat tertinggal2, stadi x sempat catchup, tak sempat dptkan mase kualiti untuk diri, tk sempat nk hidup dalam komuniti, dan jadi jauh dlm mende2 yg terlepas dari tangan nak urus.

pulangannye bile pandai urus2 ni adelah,
kite akan jd seorang yg bleh laksanakan sume tanggungjawab tnpe 'lost' diri & papepn.
so, nak kawen 4 pon rase ok la,sbb boleh uruskan keluarge (ke keluarge2?)
dah pandai urus insyaallah bahagia le.
ini contoh je.

ntah la
kalau xpandai urus2,
xpayah la cepat gelabah nak walimatul urus,
naye kat anak dara org nnt.
silap urus kang, due2 kurus.

pandai urus,
bahagia le.

skarang ni nak berpersatuan pun dah ditekankan kepentingan urus2 ni.
mcamane nak uruskan persatuan tu diajar.
name subjek tu- pengurusan persatuan.

satu lagi yg kite perlu la belajar adelah
pengurusan hidup.

iaitu mcmane untuk menguruskan kehidupan. menguruskan semua ini. supaye kite benar2 'hidup'


*kat envelope surat ade tules 'urusan seri paduka baginda', tp setau aku tu title 1 track from butterfingers...

urusan dengan Allah jgn memain.
sekian :)
...

oh dan ingat ye, urusan tu, bukan masalah ;)

1 comment:

muhammad arrabe' said...

macam2... manage ur time well. =)

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.