Tuesday, September 1, 2009

memori daun getah ♥


salam romadon
salam merdeka *1 malaysia
salam hormat
*tertakluk pd terma n syarat

mcm lagu dangdut dulu2 pulak tajuk memori daun pisang. hah persetan kan aja daun2 tu*tetibe emo haha*
ok
kawan2 aku green fingers blake . mmg ske berbudi kpd tanah dalam intenet. green fingers & amat mahir dlm bercucuk tanam dalam farmville lantas meningkatkan ekonomi dlm pesbuk. go green! hehehehehhhehh

ter recall pulak 1 kesah green fingers aku dulu . ye la sbb ayah aku tanak manje2kan sgt anak lakinye make nye setiap kali balik kg msti aku jadik kampung boy all out punye ah . mak pulak tanak kasi.
i'm talking about masok dlm bendang carik ikan, bawak lembu atok gi padang ragut (lembu kampung aku degil2), kejar2 ayam n blaja semelih ( take forever), kopek kelape gune kudrat sendiri (try that!), masuk sungai keluar sungai, naik pokok turun pokok...

...dan tak ketinggalan naik bukit steep baek nye 45° curam . tanam anak getah sebukit tok ayah punye.


cuti tahun tu xde keje nk buat . pe lg ayah aku lantas bagi aku 1 task lesson baek punye. follow tok ayah gi tanam anak2 pokok getah.
seriously sbb xpenah tengok anak pokok getah, anak pokok tuh mmg xde same lgsung ngan pokok getah yg besar. togel jek xde daun pastu mcm 1 batang kayu je. curious lak aku, pehal?

drpd xtau aku belajar. mcmane nak tanam anak pkok getah nih. die dah disemai kat tempat len dulu..dah dikawenkan siap2 dh, tggu pokok dah tinggi paha baru le punggah bwk naik tanam kat bukit.
DAH LE BUKIT CONDONG 45° BWK ALAT2 NK GALI2 BAWAK PULAK ANAK GETAH BANYAK2 SATU2 TINGGI PINGGANG AKU... saje je capital latters bukan whining ok.

sampai kt tmpat kejadian,nak tanam len pulak kaedahnye. kne gali lubang NEATLY MACAM SILINDER DALAM AGK2 30CM. tanam anak getah ni kene jgn biar tertimbus tunasnye. penat lelah gak la tp mmg fired up ,aku bersemangat gagah perkasa mcm palapes. tolong tok ayah le beliau dah tua..tp ape die makan eh kuat lg naik2 bukit bagai.tp aku lagi kuat le.

"blajar2 la tanam pokok ni, pokok getah ni dlm mase 7 tahun lg insyaallah dah boleh le diusahakan, dah boleh toreh amek lateks die..ha tok ayah xtau lg ade lg ke x nk tunggu waktu tu..kalau ade xpe..kalau dh xde cucu2 t.ayah ni la tok ayah nak bagi uruskan"

tok ayah cakap camtu kat aku sentap kejap. ok la kecuali perkataan lateks tu aku yg tulis,tok ayah sebut 'getah' je. sedih jugak harap2 sgt umor tok ayah panjang. tapi kalo aku uruskan terfikir gak, KAYA LA AKU WOH ADE 1 BUKIT PENUH LADANG GETAH YANG DAH BOLEH RUN PADA USIA AKU YANG MASIH HIJAU.khkhkhk semua nk hijau

settle2 tanam getah semua ok that's it. aku dah belajar 1 mnde berharge .tu cuti mase hujung form4.


2 tahun lepas tu...

aku ade la cuti lagi..n again aku xde keje lagi..n again ayah aku ajak follow pegi tengok bukit tuh..( deja vu betol) this timenak clearkan segale pokok liar n semak samun yg interframe kat scene pokok getah tu. I'M ON
kali ni tok ayah tak ikut naik sbb die pegi attend majlis pe ntah x ingat..die tok imam balasoh (tau x ni ape?) kwsn tu.

perghh sesampainye kat atas tuh mmg x kenal dah tempat tu. dgn semak2 nye dgn pokok2 liar nye yg dh develop batang berkayu abes..mcm ladang semak2 pulak. ape lagi TRANSFORM N ROLL OUT !
lepas aku mesin2 rumput lalang semak2 ,aku pass kat ayah aku plak. aku pakai pulak parang yg ade batang pemegang tuh mcm ni rupenye-->





ini bukan berus cat ini senjata tajam...





rasa berkuasa bila gear mcm ni ade dalam genggaman tangan aku. ye lah sbb tadinye semak samun n pokok liar penuh, slashh slashh slash abes terang pemandangan.
aku ngan ayah aku split up in separate ways buat keje menebas tu..sbb nk cover kawasan luas.

at the end of the day misi selesai.
tetibe ayah aku mengeluarkan isyarat SOS " ABEEEEEEE~!" lantas bergegas aku gi kat ayah aku.

dengan semangat GREEN FINGERS aku yg overwhelmingly fired up melihat pokok getah yg aku tanam di kacau oleh semak samun dan pokok2 liar besar,

aku telah mengclearkan invasion semak samun dan pokok2 liar itu.
well done! good job!



..malang sekali, aku tertebas pakej dengan anak pokok2 getah.

sebanyak 6 pokok getah berusia 2 tahun telah terkorban ditangan aku dalam insiden hari itu.


" TAU X ANAK2 POKOK GETAH NI DAH SURVIVE DRPD KENE PIJAK GAJAH, DRPD KENA KOREK DENGAN VAVI HUTAN, DRPD MATI X SUBUR SEPANJANG 2 TAHUN NI BARU LA DAH BOLEH TUMBUH BESAR DARI TINGGI PINGGANG KE TINGGI BAHU MCM SKARANG ?? "

aghh penat2 aku tanam aku pulak cantas dgn tenang !
yep aku tau yang tu.
tapi ak xnmpak pulak beza pokok getah (yg dah tumbuh berdaun) tu dgn pokok2 liar yg pon berdaun n same2 batang berkayu..

ayah aku cakap ni la sbb x kenal pokok2. sbb xkenal bentuk pokok ni daun mcmane..pokok tu daun mcmane..

heh3..tp mmg xnmpak beza le daun2 tuh semua same jek nmpak..semua daun hijau jek.
ye ziela, daun hijau je semua tuh :D

at the end of the day, TOK AYAH TAK MARAH AKU PON, LANGSUNG TAK :) silalah percaya


8 comments:

saya_arief said...

name ape ek snjata tajam kat lam gmbar 2..?

sharamli said...

sian p0k0k getah tu....

...sarah n... said...

aku bersemangat gagah perkasa mcm palapes.


haze mesti bangga baca ni.

~ i K i N ~ said...

lame aku x tolong ayah aku tebas-menebas nih...
wahahaha~!

itik~ said...

hmm~
ini serius
ko x kenal daun ye
meh aku ajo camne nak kenal daun
sem depan
register kursus
anatomi &morfologi tumbuhan
sure
ko knel t
daun pe
ha~

Alinotnot :) said...

i love this entry;) go green! hahaha.pas ni jgn cantas sewenang wenangnye. hahaha

fatimah raihan said...

ABEEEEE!!!! hahahhahha...

FYI, i cant grow nething to save my life.....!!

timah hanya mampu pungut pucuk ubi sahaja.... mantap!!!

lokman@keme said...

arief~
'batang kayu-yg ade parang tajam sambung kat hujung' heh

kak sHA~
ahhaa mmg!!

haze~
mmg puan haze gagah perrkasa aumm2

ikin~
aku pon agak lame dah x..isk

ziela~
nape itik?haha

alin~
cantas dan tebas is in every man's blood.cant help it perghh kuang3

timah~
aiyo timahh...ubi pon ubi lahh:)

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.