Saturday, August 29, 2009

.instead of fasting , its HUNTING .

pernah dgr x pasal perut yg kenyang buat otak x jalan? cenggitu la mksudnye lbeh kurang anyhow.
aku kate tu sbb tenage yg ade time tuh sume TERchannel ke digestive system for all the works, make less la ke otak ntok otak jalan.ntah.
ade banyak hikmah puase ni, antarenye kite boleh dapat fokus n kosentret lebih la gitu lebih kurang .
even tokoh2 pemikir Greek purba yg bukan Islam pon ade dicatat amalkn pose bile diorang kne brainstorm n really squeeze every single drop of ideas in their brains. they were great think tankers n they practice puasa also u know...
that could be a better way.Islam is the best way.


kite berfikir ke sblom berfikir?
ke x perlu?
ni bukan refleks k..tu lain. ni berfikir/tak , prior to the act of thinking ,
macam dalam gelap kita otomatikli switch on torchlight.
mata nmpak gelap lalu fikir nak cerah tak fikir pasal nak tekan torchlight.
tapi kite tekan jugak.dan cerah
mcm one step ahead n skip from performing 1 act of thinking. tros thinking yg target2 je.
nak tau the advantages of think without thinking?
banyak kat luar tuh..great names with great achievements.
n it makes things go smoother n faster.


jadi mcm ni once again
nape organic dikatekan organic eh?
why organic is termed with meaning as such? greenies no-chems ori blabla..
sebab,
macam metallic - sbb ade mcm kaler metal2 sket sket.
demonic pulak kalo ade macam setan2.
bionic pulak kalo mcam bio-nik tv3 tuh-ade part2 iras2 electronic kat living things..
organic plak?
sayur la sawi la kangkung fresh la bayam popeye la..mknn fresh n healthy2 tadak men kimia2..
tp mereka2 ni ade part2 iras2 organ ke ehhh??
kot celah mane.
ke lain mcamne...


contoh golongan professional nih mcm doktor,pilot,architect..kan
cikgu pon dah masuk term professional jugak rasenye.
bagi aku ni sume sebab diorang sbnrnye ultimate risk-taker , sbb bukan risiko die je tp risiko2 ramai orang lain skali die responsible. pasal tu name professional.
pesakit2 , org2 yg duk dlm bangunan , ekonomi negara..penumpang2 kpl terbang..
bukan just same ngan keje2 len yg x dipanggil professional. risk tu mgkn skala kecil sket..
tapi slalu orang kata
"be professional , jgn campur personal ngan keje.." etc
adekah ni bermaksud kite pulun jugak risiko2 orang lain eehhhh
suseh le cenggitu sbb bukan sume org tros leh bawak..
kene review balek..


pasal h1n1, aku rase kite kene tau lebih pasal tahap virulence n prevalence die.
biar kite lagi tau pe nak buat sepatutnye.
bagi kite boleh terime ape yg dirancangkn.
bagi kite tak takut yg buat letih je.
tapi aku gi bazar ramadan tengok bnyak je lg yg x pakai mask?
aku pakai le sebab dah ade kn..seram gak sesak2 ramai
tetibe ade la sorg adik kecik ni anak peniaga jual apam balik.
aku tengok le die , die tengok aku..bile sampai dekat..
seraya die tetibe cakap kuat2 sambik jari menunjuk tepat kat aku,
" TENGOK TU TENGOK TU H1N1 H1N1 blablaprongpreng.. !! "
terkamjat aku beberape detik. org tengok pulak tuh.
razman dh pegang aku dah takut aku lastik halkum budak tu.
______ punya budak aaumm2!
seb bek aku tau die budak2 lagi.kensel beli apam balik teros.
memang more than meets the eye.
heh3


kite boleh dapat mcm2 dari berpuasa nih.
tp bagi aku instead of just fasting, its HUNTING also.
memang hunting.
aku nak hunt balik
  • keberkatan
sebab kalau xdpt berkat sume yg kita ade xkan penah cukup.duit ade cair je ngalir keluar..dulu x penah pulak rase mcm ni..pdehal xde ingat berboros2 mcm ompompuan.
nak hidup kne dapat keberkatan Allah , baru hidup x sempit . improvise baby!

  • nur
yg i susah nak eksplen.

  • the Guilt
bile kite langgar perintah Allah..buat dosa, memang kene rase guilt tu. rasa bersalah ya rabbi nyesal2 dalam hati tu mmg takut n resah kesal sbb dah buat dosa. jangan sampai lek2 xbersalah lgsung men bantai wat dosa je xde trase pape langsung walau terdetik sekelumit.

sbb aku rasa aku dah makin kurang 3 mende ni...
astaghfirullah KNE CARIK BALIK NIH
same2 la
hunt! hunt!




panjang gak nules kali ni.
jangan marah aku k,
kalau x paham ape yg ade kat atas ni. slalu jadik gitu :D
sebab gelombang otak jadi cherita..
heh3


HIDUP PROGEN uuuuyeaahhhh!!

6 comments:

sharamli said...

nak carik nur balik?

nur kasih kan ada...heee..

nak jmpa 3 benda tu semua bergantung pada diri kita kn..niat yg penting...

kal0 p0sa sbb da mas0k ramdan..0rg p0sa..ku p0n kena p0sa la..nnt malu kal0 xp0sa..erm..mcm mna nk dpt berkat kn...

ntah la..0rg p0n masih mencari...

Asyraf said...

ape ko cakap ni,mcm tukar2 tajok jer kejap.aku pown dah muler tak paham ngan blog ko sbb dah start complicated sangat

Suhaimi Muaz Yaid (Jutawan Muda) said...

mule-mule 2 aku faham...lepas tu da x faham..lepas tu faham balik..last2 aku pun x faham ape yang aku faham..

banyak sangat ko nak sampaikan ni..

nisa said...

awk ni mmg xb0le brenti tetanye2 eh?
huu banyak bt0l idea

sy p0wn prasan blog awk dh start k0mpleks,tp sy suke bace :)
sbb bukan stakat rulisan picisan

tp gelombang2 0tak bak kate tuan blog hihi
nice blog!

slamat berpuase

fatimah raihan said...

lets all hunt together...

INSYAALAH...

peace!

p/s: kiter pakai mask pown org dah start doakan timah cepat 'sembuh'...hehheh terase diriku lebih berharga...

lokman@keme said...

appear simple.but inside underneath its totally not le hahaha

its normal.it's acceptable when people find it hard to digest my (actually anyone's)random surges of brainwaves ni hihi

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.