Wednesday, May 20, 2009

.aku x sangka aku akan lalui peristiwa ini jugak.

salam n slamat sejahtera dudes n dudettes skalian.
maaf ini bukan post pasal pngalamn mnarik gunung stong.
yg itu nanti.

tadi aku rase lapar,perut dah bunyi ringtone.
alang2 sambil2 nak isi minyak aku keluar dr kampus nak makan kat luar.sorang.
lek2 dah.
kat petronas tu ak terperasan ade sorang pakcik tua kat area pam angin.melayu.
hajat nak pam angin motor.

"eh pakcik,bahaya kerja time ni kat sini,rehat la dulu kejap..lagipon lunch break time ni"

"xpe la kejap lg la.xleh rehat lagi..nnt penyelia marah nnt keje xsiap ikut jadual"

aku rase xbest...ok lah.aku rase kesian dekat pakcik ni.tua.
mengaut2 rumput yg dah dimesin kat kawasan berumput sepanjang jalan tu.ditengah2 panas tengahari.time kenderaan lain menderu laju.pakcik ni ulang alik2 lintas jalan sbb keje.bahaya.

aku ajak pakcik ni minum air kat tepi stesen minyak tu.ade makcik jual air n kopok lekor n pisang goreng sket.gerai burger x bukak lagi.port mapley pon ade, dekat2 je.
aku pon beli 2 bungkus nasi lemak ayam air sirap 1,bagi kat pakcik tu. alhamdulillah aku ade rezeki lebih sikit boleh la bersedekah.aku pulak regular customer kedai tu dapat le diskaun sket.
alah bkn nye ape sangat.
lek2 dah .

pakcik tu berterima kasih,x putus2 senyum.sebelum dia gerak sempat die kata,

"terima kasih nak,pakcik sonok betol hari ni.nasik ngan air ni boleh la kasi isteri pakcik kat rumah ngan anak pakcik makan bile die balik sekolah petang nnt.dah lama dorg x makan nasik lemak ayam ni.pakcik pulak xpenah cukup duit nak beli slame ni..tp arini boleh la bagi dorg..eheh."

aku senyum , aku pon gerak ngan motor deluxe c70 pickup tinggi tu. eh aku rase ade air ujan mengalir kena pipi aku.tapi ari cerah,

ape nih? susah lek2 dah dah..
ujan mengalir walaupun hari cerah.



adeh..leburrr sudah lek2 dah akuu
ku sangka lek2 sampai ke petang,rupanya hujan emo di tengah hari tu.













38 comments:

sesape je said...

xpaham perenggan last..
..."ade air ujan mengalir kena pipi aku.tapi ari cerah,.."
nape..
btw..baiknye..
hehe..
alhamdulillah..
semoga Allah merahmati kamu.
(.^_.^)

Asyraf said...

bkan main lag ko bg namer kat C70 tuh.hakhak.bagos la,harap2 rezeki ko kencang,so bleh la ko blanjer room8 baru plak,insyaallah.ameen.....kikikiki

Mun'im said...

alhamdulillah..

pengalaman yg sgt bermakna..

kamu tlah dipilih olehNya utk melakukan amal kebajikan..

ade hikmah yg sgt besar di sebalik kejadian itu..

moga hidup kamu sentiasa diberkatiNya InsyaAllah...

lek2 dah ROY!!!!

terharu siot aku bace!!!

Suhaila S. said...

"ade air ujan mengalir kena pipi aku.tapi ari cerah,.."

tu maksudnya.. alahai, x kan x faham kut??
sayunye baca.. bagus lokman, u did such a gud thing, pcik tu mesti gembira giler2 dapat jumpa lokman.. n ksu tahu, lokman sure lg gembira kan..

pasni bulehla bg lagi... =)

~ i K i N ~ said...

uhuh....
mcm ade air m'ngalir kt pipi aku gak laa..

aduhai,
anak sapa la yg baek SGT nih..
t'haru aku...
untUng klu sape2 nk wat menantu nih...
hakhak!

RoSe (^.^) said...

sedih nye cte...sesuatu yg blh dijadikan pengajaran..sedih nye dgr pakcik tue ckp mcm tue..

terharu baca awk buat mcm tue..baik nye..insyallah segala kebaikkan akan dibalas dgn kebaikkan... :)

suka la baca blog awak

xAr said...

u r reli nice person, keme...=)

sharamli said...

jgn em02..lek2 dah..bak kata mun..hua3

sesape je said...

ups...
baru paham..
hehe..
budak lokman ni memang baik,..
sejuk perut ibu yg melahirkan..

lokman@keme said...

sesape je~
semoga allah merahmati kita semua..amin (~_~)


asyraf~
insyaallah rezeki aku makin kencang..haha.blanje tu tanggungjawab jaksa la woh.


mun'im~
aku mmg lek2 dah mun.cam ko xtau..perform haha.
tp pakcik tu lek2 dah jugak kata camtu.
harus skali kena lebur tros.
adeh

lokman@keme said...

kaksu~
trima kaseh kaksu.
gembira ada.sedih pon ada.macam2 ada..(*_*)


ikin~
wah,hakhak.tang tu tok tau la eden.
tetibe nogori.


rose~
supposed to b dat way..
baik dibalas baik..otp dunia skrg org baik pon tpakse susah2..mcm pakcik tu..nmpak baik je..
entah lah..hope so..thanx btw for reading my blog :)yours is great too

lokman@keme said...

xar~
ouh xar u too lah.
u dont know just how nice you are :)
be strong.
aku tau ko byk trime dugaan.


kak sharamli~
sy mmg seorang pendokong lek2 dah yg tegar mcm munim comel tuh.harharhar
tp pakcik tu bagi 1 ayat direct hit combo punyer lalu waaa


sesape je~
takdelah camtu skali..
sume org akan buat mende yg same kalo ditempat same ngan aku.
sesape je..eh mungkin sesape je pon?
wakakakonfiuskakaa

sesape je pon,, said...

ciss..
ade nade perli saye je..
xpe la..
nak tukar name len..
kui3..
:)

aireen nabila said...

ececeh..~
baex syiout dea
hihih

sesungguhnye PM kite mesti bangge sbb ade generasi mude cam incek keme

ngeh ngeh~

lokman@keme said...

sesape pon~
xpe la..silakan sesape pon ,boleh je tukar name jd sesape pon.
eh cm same jugak.
:D



aireen~
semuanya 1 kebetulan aireen.
kebetulan boleh dpt diskaun.
kebetulan ade belanja lebih.
semua org akan buat benda yg same.

bukanlah nak mengangkat diri ni baik,
sekadar cuba nk mbantu yg tak bernasib baik..

geo_life said...

hmm..memang kadangkala nampak simple tapi cukup bermakna..truskan usaha baikmu bro

safri@chaie said...

mungkin pak cik tu menyamar??
sebenarnye beliau sorg putera raja..
mencari sorg puteri raje..
dan ko lak yg datang tanpa diduga..
membuatkan putera tertnya2..

okeh..
da merepek..

bagi pihak pakcik tu...
aku ucapkan ribuan terima kaseh..

kerolizwan said...

owaaa....that's very thoughtful of you~ ;)

~ i K i N ~ said...

uhhh~
penat aku bce...
lokman TERbaek~~

Anonymous said...

ye die sangat baik..
dan amat bertanggungjawab..
thanks for evriting.."

lokman@keme said...

che ahmad~
tengkiu bro.
sama2 lah kita cuba topup pahale.
:D

chaie~
same2 la kite cube carik peluang buat mende2 baik yg boleh buat.
ko pon same aku yakin chaie.

kerolizwan~
huu..i'm just glad that i can help..and i did help.thanx

ikin~
aku pon rase aku TERbaek....
(TERbaek= baek tak sengaje)
huhu

anonymous~
hye:D
thanx:)
*tak tau nak cakap pe*

aira said...

touching~~~

lembutnye ati manusia bername lokman ni...

bagus2..teruskn melembutkn ati..

bkn lembut len ek..

haha.. btw, ssh nk jmpe org cmni skang...

aku beruntung sbb jmpe..

hehehe~~~

lokman@keme said...

hoho xde lembut2 lain nye..haha

err..thanks,i guess..:)

~ i K i N ~ said...

muahahahaha...
aku nk try tnye mak aku ah,
die nk amek ko jd menantu die x?
wakakakakaka... >.<

ampun~
kompem ade yg marah t... hakhak!

aira said...

~iKiN~...
ade angan2 nk jd cm dlm cite matahari ke???
masuk ni da 4x kawen...

hmmm... ade yg perang kiy jap g nnt...
hak3...
lokman, klu mak ikin nk terime ko jd menantu, ko nk ke???
hua3...

fikir2... tawaran x dtg bergolek2 sbb die x bulat kot???

hehehe... nth la...

lokman@keme said...

woihhh ikin..
hahah tau xpe.
tarik balekkk haha


aira~
wah tidakle mau aku jawab soalan nih haha
*ikin tuh member pastu awek member aku gak woh* :D
n they're ok togeder.aku tmpang hepy la pe lagi.

oh kalo agnes monica plakon dlm matahari tu pon boleyyy
khkhkhkhkhkkh

aira said...

hahaa..
roy..
ko ingt ikin tu bkn member aku ke???
hehehe...
sepanjang mase je ngn die..
ala, sir pun member aku gk...
n i'm hepi for both of them too...

teka2~
siapakah aku??? hak3...

lokman@keme said...

wohooo ko rupenye mas..
adoi la mas..haha
aira=mas
mane ak tau igtkan sape la aira nie.

khkhkhkhkhkhk

Anonymous said...

aira@mas tu sape?

aira said...

orang la..
x kan alien kot...
nape??
plik ke??

Anonymous said...

xla..
lek2..
cume nak tahu cik aira @ mas kite
ni kawan en lokman yg mane satu..
kawan sefak k..
kawan sekolej k..
tu je..

lokman@keme said...

anonymous~
oo aira@mas ni member kat kolej ah.
tp sbb slalu biase ngan pggilan mas kan so xigt le name lain die iaitu aira.peh eksplenation :D


aira~
lek2. anonymous tu tanye le nak kenal2.
oh mmg
mas tu bukan alien.atau mas kahwin mahupun maskot.

jauh sekali masalah:D
khkhkhkhkhkh

Anonymous said...

thanks for the explanation..
memg itu niatny..
nak kenal je..
harap cik mas xmarah saye..
saye pun insan biasa..

lokman@keme said...

anonymous~
btw thanks sbb sudi bace blog ni.n respon komenan2 bagai kan..really thanks :)

tp sapekah?

Anonymous said...

tapi sapekah??
hehe..
biarlah rahsia..
kerana saye adalah saye..

aira said...

hahaha...

anonymous~~
opkos la x marah..
motif nk marah???
resenye roy da explain sume kn??
so, x yah la aku xplain lg...
heheheh...

roy~~~
alhamdulillah..
lega aku dgr..
aku bukan masalah...

lokman@keme said...

anonymous~
ok baeklah~
khkhkhkkhkhkh
rahsia ye


aira~
oh ofkos la mas.
ko member ak ohh
salah sorg member nogori ak yg terbaek~
*bila ade duit lebih sile ingat ayat ini okay*
khkhkhkhkhkkhkh
:)

aira said...

hahaha~~
istilah duit lebih tu boleh digune pakai di awal penerimaan keduitan PTPTN...

har3...
penari jawa terbaek KIY~~
ko pun patut ingt ayat ni bile duit penuh di poket sampai melimpah2 sbb x digunekan..

hak3>>>

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.