Saturday, March 21, 2009

.nostal , bhai .

bhai bhai bhai

slalu je dgr org pggl bhai2 nih kan.
kalo dlm b.m cam dah jd kate ganti name diri ke hape tp some sort of that thing la.
cool kot.
"ey bhai,ko nak gi mne bhai"
" ey bhai..rilek bhai.."
"k la bhai,bye bye bhai (bai³)"
heh

oke je
tp kalo aku dgr bhai je mst jdi teringat2 mende dulu2 plak.
zaman pre-lokman aku (does this term applicable???)
stgt tringat
igtn time aku kecik2 sgt strong aku xtau la nape.

nostal seyh
ok nak story psl bhai

bhai2 nih asalnye dr bhai roti sbnanye..
roti of course mean roti la, bhai pulak maknenye brother.
so bhai roti=brader roti
bhai= bukan roti tp brader.jgn salah faham.

n yes kalo dpt agak,bhai roti ni adelah bread man yg jual2 superb roti ngan nek motor yg selalunye pencurik motor lg teringin nak curik motor tuh sbb pakej dpt roti skali . pastu ade peluang cerah jugak bhai nih nak kne saman sbb load roti atas motor lg besau dr bhai tuh nmpak cam roti+motor gerak sendiri2 die je kdg2.

sape2 yang mbesar kat area outskirts bandar2 n small towns msti at least penah jumpe 1 bhai roti nih.

i used to live in a housing area.

padang balang,sentul area2 tepi k.l sket.
tmpat aku mmbesar smpai umo 5 taon.
(ni zaman pre-lokman kot heh3)

n yang bro roti seorang ini will always came each morning n every petang..rain or shine.dulu2 aku suke dgr hon brader roti nih.ponn poonn

core bussiness is roti.

xde mende lain (nme pon bhai roti)

u can almost get all the famous brand kat situ je.panjang, pendek, bulat, bujur semua ada.some would oso bring the kaya ngan peanut butter skali.

tapi yg terhangat di pasaran bukannye barang2 kilang mari tuh..tp roti homemade dr family bussiness bhai tuh.cakap je ape.



ade yg jenis rolls baked to a brown crust, and soft white bread stuck together like terraced shop-houses yang mak aku cakap name roti bata,

and crispy biscuits like mini toasts, lagi 1 suji yang cair dlm mulut,n buat baju budak2 abess berdebu ngan powder die.

Dalam 1 tin besau yg penutup leper cam tin biskut yang bhai slalu bukak ngan kunci motor je tuh bhai letak homemade spreadnye.

peanut butter ngan kaya konfem ade..lg 1 plum ke ape aku x igt,bukan blueberry.kaya bhai,wahhhh mmg mantap ah creamy n manis x la manis smpai kne potong kaki kencing manis tp light-light je.aku slalu mintak lbeh..x dpt repot kat mak.

tp yg paling aku ingat bile cik mah buat ovaltine panas berasap lg,aku msti dah ready duk sentry kat pagar umah.tiup2 ovaltine panas yg kaw2 dlm gelas fevret aku smbl2 tunggu bhai roti datang ditengah panas waktu noon, kdg2 bwk payung skali , tunggu dgr bunyi ponn ponn motor bhai yg mmg dah wanted ngan budak2 sebaya area neighborhood tuh.

beli roti keras 1 je cukup ah lame2 tunggu pon,aku pon makan dua2 belah hujung roti tu.pastu gune open-ended roti keras tu jd cam straw ntok isap ovaltine panas tuh..n then ngap tros roti keras yg dah nak ' runtuh ' ngan moist ovaltine tuh.

ovaltine mmg best jaoh dr milo n lain2.

tu dah kire spend mase berkualiti aku dah tuh..

cam orang kaya2 men golf atopon org jepon rilek2 kat beranda umah minum green tea.(imagination ku)

heh3..puas ati mmg x payah nak cakap ah.

haha ni roti keras gak tp yg ni jns len sket.

oh nostal seyh.


zaman kanak2 xde susah2.meeting2 rigid n program2 ape sgale bagaipon xde,
hepy je .

anyway; those bhai roti would normally bring all those junk foods together and its located kat depan of the bike. pilih je ape ko nak.gula-gula pun ada.snek2 yg dapat hadiah slalu aku beli saje2 dulu.kalau panggey bhai ni,kids kena kontrol..if not dengan bhai bhai skali dia nak beli!

(taken from the person who knows.)

but as time move on and aku dah pindah2 , bhai roti tak datang dah.x tau la nape..and aku mmg miss the good ol roti kacang tu..roti kacang tu, tak di jual lak kat pasaran or kedai runcit biasa.entah la..nak kata kwsn elit; idak ler di lereng bukit.

Skarang susah nak jumpe bhai roti dah..tp ade lagi. last aku jumpe time kat matrik kulim dlu mse aku gi kat selama melawat cik mat khir.

bhai,mai sini !!!!!

huhu nostal bhai...


6 comments:

...sarah n... said...

panjang nye nostal post ko neh!!

ni ke sejarah bhai??

ooo....

tp perlu ke taken from a person who knows?? aku terasa kat situ.

lokman@keme said...

nostal=nostalgia
ni la sejarah bhai tu.

huhu trigt pulak.

...sarah n... said...

kitorg paggil ni mamak moto ni "tengteng" -----> merujuk kepada bunyi loceng tengtengtengteng.. geddit??

dapat nama jugak sempena bhai tengteng ni. i've got lotsa nickname.thanks to 'em.

aini said...

keme,



dis week ko ad dance competitn ke?

lokman@keme said...

mungkin,

mizzbutterfly said...

hahahhah..dulu aku duk wangsa maju..aku tk pagil bhai pun..aku pgil BABU...aku duk umah flat..tingkat 5..SO everytime babu dtg..aku pgl abah aku..nnty abah aku cmpk je duet dr tigkat 5 smpai ke bawah..hehehe sgt rindu suasana begitu... smpai satu kejadian ayah aku excident n sebulan lebey tak keja..aku nagish ckp dgn ma aku.."ma sape nk bg duet kat ani..nk beli roti kat babu"..heheh
skrg da stay kat rawang...moden skit...org jual roti pakai lori puteh..ouch..where is my babu..???

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.