Saturday, March 7, 2009

aku g.a.m.b.l.e

salam n slamat sjahtera..

td kn ak tgok 1 crite kat mapley nih..citer omputeh yg nmpak agak bru gak la.
ade 1 scene hero die nih melompat kluar dr 1 keretapi yg dah da kne sabotaj mmg nak eksiden dah.
cam bese la,hero tuh dan2 je smpat lompat on time kretapi tuh nk ke batu due..pastu ade letop2 dgn dahsyat umpama smbutan taon baru jdik background si hero tuh tgh melompat.

pastu ak dgr sore komen org yg meja blakang aku cakap

"perghh die nih (hero cite tuh) mmg slalu wat stunt sndri..real nih..mmg gamble gler blablabla.. "

vocab yg mnarik mnat ak - gamble
g.a.m.b.l.e..
>
ok hadirin hadirat pembaca sekalian,
gamble disini bkn bermasuk judi or main nombor yg mmg sah2 dosa tuh,
tp mcm memperjudikan nyawe la..risk taker.
mempertaruhkn nyawe,bahaye giler,
50-50 je nak survive atau x.

gtu la lbey kurang.
dan buat aku teringat sesuatu


yg hero tuh buat stunt td - yg lompat tren tgh gerak tu, mmg gamble.
silap2 aribulan mmg ke batu dua..the end .tammat hidup.sekian.

sbb pe ak ckp cenggini??..believe it or not,ak penah wat mende yg same!!
yup, lompat tron dr kretapi tgh gerak.
mmg gamble gler woo..
ak bile dah lepas lompat tu lek2 je xriso lgsg lg.
tp bile toleh ke blakang blek kn,
tgk jarak ak lompat td,
tgok pe yg bole jadi kalo ak silap sket...
perghh
mngucap pnjang ak weyh..
syukur pnjang umo.

orait ak nak crite.
kejadian ni blaku thun 2008.
ak mse tu sem1 kat ukm nih (kire bru lg la kejadiannye).

ak on the way blek ke ukm nek kretapi xpres dr pantai timur..
bru blek cuti pe dah ak xigt la.
nak djadikn crite ni 1st time ak amek tiket 2nd class coach
kire spesel sket la ade katil ape sgale bagai, saje2 nk rilek2 kn dah la pjalanan berbelas jam kn..ni ak brenti kat stesen kajang.

nak mengabiskan mse pjalanan bbelas jam tue mmg agak lme ah xpyh cakap.
tp dah ade katil comfy kn,da la aircond sejuk yg best,
kretapi plak smooth je perjlnnnye x la gedegung gedegang cam roller coaster funfair along.

so ak pon byk tido je la.
ntah brape kali tido bgon tido bgon smpat brape round abes mimpi ak pon dah lost count.

aku alert gak takot2 tlepas stesen kajang nnt,susah la.
bukan sume stesen ade stop ntuk intercity tren nih.
lps kajang ni kl sentral la pulak.

tp alert2 ayam je la ak (ade ke pribahasa ni?)
sbb kalo tiket 2nd class ade konduktor dtg kejutkn bile dh smpai destinasi nnt.
ak tgok org len yg seblah2 ak pon ade org dtg follow up kejutkan.

wah spesel2..bagoss2.

tp langit x selalu cerah...

ak tlah menyumbat telinga ak ngan earphone n dgr2 lagu.
so bile konduktor tu dtg ak x prasan n konduktor tu pon cukup syarat je pggl2 lalu blah.
eh sdr2 je ak tgk kat tingkap..eh dah stesen serdang.MySpace
dah tlepas kajang td..haram tol la.
mmg la kretapi tu brenti jap kat serdang,
tp serdang bknla stesen tren intercity brenti,mane ade trunkan penumpang sbb platform die xckup panjang ntok kretapi,platform die cukup ntok komuter aje.

ak tgok ade sorg brader siap2 nk tron dah.ak pon tgk la jugak igt nak gak turun.
tp ak tgok mmg platform die pendek je,kretapi lg panjang.
ak jenguk kat pintu coach tu kat dpn ade rumput2 je, platform ade kat coach2 dpn2 nun.
brader tu kate lompat je hati2 orait je.
ok...hati-hati is the keyword.MySpace
bile kretapi dah stat gerak blek mule2 slow..
ak dah ready kat pintu coach ak.

bile coach lalu je platform je ak pon lompat dgn slow motion turun nk berpijak di platform yg same paras ngan lntai kretapi kn.
oh ye ak lupe nk bgtau,
ak bwk beg laptop ngan bagasi bujang..


sreeetttt!!cet!!cet! (bunyi grip tapak kasut wafer vans oldskool ak)

tapi kretapi tuh nmpak je slow tp mmg terase la 'inersia' nye.
ak nak tjatoh je bile landing kat platform stesen serdang tuh..beg bagasi tuh mmg da tlepas golek sorg2 die kat platform dh.laptop je slamat ngan ak heh3..seb bek smpat kontrol.
MySpace
kretapi dah stat build up speed n dah laju dah pon gerak bberape inci je dr tmpat ak landing..

ak toleh kat blakang..ya Allah pe ak dah wat td?
ak xpikir pon bahaye nye..mcm2 mende buruk bole jadi kalo ak slp sket je.
jarak yg bahaye kalo lompat.
kene gilis seblah kaki plg2 kurang pon..MySpace.n yes GAMBLE giler tindakan aku.
syukur..dup dap dup dap kejap.
syukur nyawa msh panjang..MySpace

what more can i say.
aku g.a.m.b.l.e
have to admit that was one stupid act actually.
n i am one lucky man that day..ak bole msok paper mati camtu je.
alhamdulillah Allah msh izinkan hambaNya ni hidup.
smpai je ukm ak tros sujud syukur..taukah anda rase bernasib baik ini?
MySpace



6 comments:

...sarah n... said...

kau gila tapi bernasib baik.

kalaulah family kau baca entry ni, kau ingat dorg nak bagi kau naik ketapi lagi ke ha?ha ? haaa...???

kirim salam jela.

Suhaila S. said...

alhamdulillah.. hidup agi die ni.. hehehe jgn naqal2 la kamu!!

nk wat kelip2?? tgk kat chatbox ksu..

lokman@keme said...

~sarah~
heyhey u u
gila: emm..no
gila-gila: yes


waalaikumsalam..

~kaksu~
smpai skang bile tringat trase smacam je..trase bnaseb bek amat.
hufff..

fauzie said...
This comment has been removed by the author.
naziha ismail said...

bsyukur la..panjang umo ko keme...aku setuju ngn sarah:

sarah wrote:

"kalaulah family kau baca entry ni, kau ingat dorg nak bagi kau naik ketapi lagi ke ha?ha ? haaa...???

kirim salam jela."

zech said...

huhu dasat...mmg dasat!!
pasni leh ganti jacky chan..
nmpak dh tu potensi...hehe..
gurau je..tp mmg3 sgt2 bahaya..pergh..

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.