Wednesday, October 7, 2009

seriyesli bukan entry self-centered

sebab aku rase aku kene cerite.mcm nak cerite je rase.
manetau boleh ingat mengingati

aku slalu pikir yang kite kena buat baik supaya dibalas baik.
memang pun.
tapi yang jadi payahnye kadang2 (atau selalunye) nak buat baik ni kite sampai pade 1 keadaan,
dimane kite kena buat pilihan.
nak buat mende baik ke nak go on je dengan plan asal.
tambah2 lg kalo nak buat mende baik tu nampak mcm akan menyusahkan kite lebih sikit.
drpd shortcut jadi jalan jauh sket.plan asal lagi senang

tapi kalo kite buat baik (try) insyaallah akan dipermudahkan jalan ntok kite.
Allah s.w.t akan permudahkan urusan ntok kite.

tu yang aku rase aku dah lalui tadi.tersedar

lps 1 hari yg byk keje kat bilik tapi x siap ,petang pegi padang jalan kaki dari kolej.
support je bukan main sukem ini taon heh..

balik2 tu pon jalan kaki..boleh tahan menapak jugak sbnarnye..
lalu masjid ukm tetibe azan berkumandang..dah masuk waktu maghrib dah.
nak terus jalan sampai bilik ke mcamane ni?

keje tertangguh mmg nak siap malam ni nak kejar felo pulak nak mntak approval.
surat2 n dokumen yg taip pagi td kne print malam ni jugak a.s.a.p
balik nnt nak amek pendrive n then turun balik print.
rase sangat2 nak cepat balik bilik
dah la jalan kaki jauh beb!
kalo tangguh2 sampai kolej terpikir memang tak sempat.
setan punye pasal, solat kat masjid time ni jatuh dalam kategori tangguh.
ya rabbi..

tapi aku slalu bikin tak serupa cakap sila rujuk sini
aku pakse kaki aku masuk masjid tanggal selipar amek wuduk.
sebab
dalam hati terngiang-ngiang
*boleh ke hati terngiang2?* Allah akan permudahkan urusan aku..
cube pegang je keyakinan tu

lepas habis solat ape semua, baru nak gerak menapak balik.
lantak la jalan sorang2 pon sbb tadi jalan berteman jugak.
walaupun sbnrnye mlm ni segalenye yg aku nak buat nampak samar2 lagi nih.
surat n segale2nye tu nak kejar felo yg bz lg dll...boleh ke siap semua ni tmbah2 dah lambat gerak dari kolej.

tapi bile nak balik tu ade jumpe kawan yg kenal dlm jemaah td.
die nak tumpangkan hantar aku.
pastu nak jugak tolong bawak aku print2 ape sume tu.
n then naik2 bilik (dihantar gak) skali try je teros dapat masuk jaring ukm (vista punye security kuat tu yg payah nak log in,kebaikan yg jd kesusahan)
n felo pon dah bg green light cepat aku tanye skali je.
sumenye yang aku agak2 akan lambat segale2nye,
jadi cepat

percaye la, sume ni better than i expected,
almost too good to be true
bukan kebiasaan

sebab Allah dah permudahkan jalan untuk aku.
aku buat baik sikit je...balasan nye Alhamdulillah..


random thoughts of keme:

kadang2 kite kena paksa diri sebelum temui istiqamah dalam berbuat baik.
bile peluang berbuat kebaikan datang begitu hampir kepade kite, lontarlah diri kite kehadapan dan buat jelah tanpa banyak soal.
sebab syaitan sentiasa main2 dalam hati kita.
dan jalan yang lain tu kelihatan lebih terang daripada jalan yang satu lagi (untuk buat kebaikan)

lagi2 bila nak berbuat baik kpd Allah s.w.t
buat baik kpd kawan2 n orang sekeliling nampak lebih 'praktikal' dan 'selalu dapat peluang'
bile kite buat baik kpd kawan,kawan kan balas balik budi baik kite.
kite nampak kebaikan yang dibalas tu so kite lagi terarah ke situ.
sebab kita mudah terlupa.
pentingnya pahala amal ibadah juga
balasan Allah adalah pahala,
dan nikmat yang tak terungkap kepada hambaNya

kita memang slalu terlupa.
bile kite tak nampak ia.
benda2 penting yang kita hargai,yang kita nampak di depan mata
henset,wallet n purse, kad matrik,jam tangan dll..pon kite kadang2 terlupe dan tercicir.
padehal kite value barang2 tu slalu ingat nak bawak.

apatah lagi dosa, pahala, syurga, neraka,balasan kemudian hari..
yang kita tak pernah dan tak akan boleh nampak pon.
what do u expect?
akan slalu ingat?


aku pon lupa bila aku teringat aku mengingat balik



wallahua'lam

6 comments:

sharamli said...

kal0 wat baik tp dibalas jht..cmna?

lokman@keme said...

erm kak sha,
nmpaknye ni le 1 beza buat baik sesame makhluk ngan buat baik kpd Tuhan..

balasan manusia

boleh jd macam2

kan?

*papepon buat jahat jgn sekali
*tertakluk pd terma dan syarat

Anonymous said...

alhamdulillah,,

Alinotnot :) said...

entry ni bg impak positif kat alin. thx abg ;)

lokman@keme said...

positif is good:)

same2 la kite sume ye wat yg terbaik

thanx for reading

aini said...

nice entry~ =)

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.