Tuesday, June 16, 2009

.keme je yg tau;)

ape2 jadi ,try buat neutral demi kebaikan bersama.supaya kita x cedera teruk baik emosi atau perasaan.pakai kulit luar yang keras kasi dalam yg fragile nih x terus vulnerable.ambik positif n cuba sehabis baik build up diri sendiri.itulah lek2 dah.hahaha gila kental.

lek2 dah ade harganya.bukan senang nak maintain neutral.
ade part yang dalam kita sendiri tu yang buat susah nak lek2 dah.yelah nak counter tu fikir2 macam2 dulu.
ade part yang orang sekeliling buat kita susah nak maintain lek2 dah.ni bila dengar cakap2 orang pasal respon yang kita tunjukkan.iaitu lek2 dah.
mereka nampak.mereka cakap kau takde perasaan.banyak dah aku dengar orang cakap camtu dekat aku.sebab aku lek2 dah dikala mereka tak.

rakan2 terlupa harijadi aku.aku teruskan je la hidup dgn bersyukur sbb umur masih panjang kan.lek2 dah.bila akhirnya mereka perasan mereka cakap kenapa tak ingatkan?
aku kate tak ape sbb mase tu sume orang bz kan.eh aku xla kesah sgt (cuba).aku dah cuba fahamkan.mereka cakap aku tak ade perasaan.
sebab luarannya nampak tak sedih kononnya 'dilupakan'.

dalam pertandingan kami tak berjaya dapat tempat pertama.memang terasa tak best jugak sebab dah buat sehabis baik kan.yelah semua dah korbankan macam2 kan sebab nak prepare bertanding.tapi kalah bukan kalah yang kosong.potensi kami diakui dan aku agak terubat.kejap je frust n then lek2 dah.muka rilek.ingat nak build up orang lain sedih2 la jugak kan.
bila aku cakap tenang sabar rilek.mereka cakap "kau memang,takde perasaan"


sesuatu yang kelihatannya hampir pasti akan jadi milik aku,diambil pergi oleh orang yang hampir dengan aku.pakej ngan perasaan aku skali sentap diambil pergi.cewah ayat!haha...maknanya bukan sesuatu yg remeh okay.and i really mean it.
peh deja vu terasa.bukan sekali .tapi nilai orang yang hampir dengan aku tu tak berbaloi untuk aku korbankan demi sesuatu yang best kalau aku berpeluang dapat itu.err paham tak ayat aku ni ntah la.tapi neutral je la.lek2 dah.orang2 yang tengok pulak rasa marah & macam2 lagi bagi pihak aku.aku value benda2 ni mungkin tak sama dengan kau.its okay i'm fine.
tapi orang tak support tindakan aku,dan cakap aku takde perasaan.

banyak kali lagi orang senang2 je cakap aku takde perasaan.sebab lek2 dah ni.
"ko ni takde perasaan la"
setiap kali aku dengar...
jatuh berterabur ..hancur luluh lek2 dah aku....
runtuh perasaan aku.sakit.amat...tak best
ohh aghhh~ *bunyi sakit*

tapi tak guna la kita terus camtu kn.kita yg tak ade perasaan ke atau mereka yang ambil kira perasaan lebih2?
hey the idea is simple,
buat apa kita terus memilih untuk berada dlm bayangan benda2 yg menyedihkan & menyakitkan,terus ambik peduli mende2 gitu kalau kita sendiri akan rase tak best.kita down.
move on cepat2,sebab kesedihan (selain diri sendiri yg susah ) akan turut affect org2 yg ade kat sekeliling kita sbb kita interact dgn orang setiap hari.
nanti orang sekeliling pulak yg terganggu n sedih kang tak ke lagi tak best jadinye tu.idak gitu?
so setiap kali aku akan build up balik pembawaan neutral tu.bersalin kulit lek2 dah yang baru.setiap kali tukar makin rase macam2 sebenarnye.
tapi ni le critical point yang setiap orang ade kan.get over it and upgraded to higher critical point.
bile dah lalui mende yg buat orang tu go through one hell of a trying time,terutama bile ade konflik emosi skali maka orang tu akan jd lebih kental bila dah atasi trying time tu.
aku pernah.ultimate persahabatan+ultimate perhubungan+ultimate pengkhianatan;all out punya trying time.gila kencang 3 in 1 punya masalah negara.
one taste of that is more than enough,and it's still hurting me.peh
tp tu yg tlg buat aku bole dismiss (or the least is pendamkan) rasa2 ini.
dan terus lek2 dah.



ini bukan entry separuh masak okay ;)
lek2 dah baby!







13 comments:

insan yg ingin memahamimu said...

1stly.iwant u know that
u're relly a strong person

peduli la ape org cakap
walaupn dsebalik perkataan lek2 dah tu..
sye tahu se 'lek2 dah' mane org tu
die jugak manusia
manusia ade perasaan
Allah dah kurniaakn
setiap makhluk tu perasaan
suka,sedih,marah,cinta,dendam,
sakit dn sbgny
hayatilah rasa itu
n hsndle it wisely

"sesuatu yang kelihatannya hampir pasti akan jadi milik aku,
diambil pergi oleh orang yang hampir dengan aku.pakej ngan perasaan aku skali sentap diambil pergi.cewah ayat!haha...maknanya bukan sesuatu yg remeh okay.and i really mean it."

harap dapat jelaskan maksud..
sangat3 nak tahu
*xnak bagitahu sudeh
btw,kalau sye boleh mengganti
balik ape yg telah diambil
dari org yg terdekat itu
akan saye sanggup beri
balik untuk awk


"Jgnlah kamu bersikap lemah, dan jgnlah pula kamu bersedih hati,
padahal kamulah org2 yg paling tinggi darjatnya, jika kamu org2 yg beriman." (Al-Imran ayat 139)

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan
boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah
mengetahui sedang kamu tidak mengetahui."(Al-Baqarah ayat 216)

ingatlah
masih ade yg menyayangimu
sye sayang kamu
senyumlah kerana senyumanmu
amat manis
(^_^)y

Anonymous said...

Sahabatku...
Mintalah teman yang soleh dalam sujud terakhirmu sewaktu tahajjud
kerana dia bisa menguatkan kakimu di jalan Allah...

Sahabatku...
Di sekeliling kita terdapat banyak hati-hati yang kosong
dan rindukan sentuhan iman dari teman yang soleh...

Sahabatku...
Mulakan dengan menjadikan dirimu penawar kepada mereka semua,
penghidup hati-hati yang gersang...
Banyakkan memberi dari mengharap...

Biarlah kita tidak dihargai, asalkan kita menghargai orang lain
kerana kelak Allah pasti menghargai kita...

~roslinda~ said...

nk taw gak
eksen kame...
h0h0h0

Mun'im said...

ultimate persahabatan+perhubungan...

n jgk +pengkhianatan yg menyakitkan hati...

maybe someone knew what d hell happened...

aku xtau...

but as a friend i'm ready to share any of your probs...

igt kite ni geng lek2 dah~

huhuhu....(^_^)

Judiene said...

aku no komen psl prob ko

sbb

aku tarak paham ayat kamOo daaa!
ape kamOo suda jd org india ka skrg??

hehehe..

T.O.P.E.X said...

lek2 da.
oh kalo ini yg "keme je yang tau"
memang berbeza dgn jwpn yg aku dpt bila aku tnye "amenda yang keme je tau?" sebab jwpn yg aku dapat tadi "taufan, taubat, taufik pon boley"
cis keme je yg tau.

lek2 dah.
ni boleh jadi kata2 b22.
sebab bg b22 maksud lek2 dah tu ada maknanya.
mungkin. bagi sesetengah mereka kalau bkn sepenuhnya?

adapun maksud yg difahami berbeza, mungkin masih tersirat walaupun secalit nilai yang baik :P

madah juga kah?
wakakaka~

~ i K i N ~ said...

hurmmmm~
aku cube memahami pasaan ko...
btw...
dlu once aku penah kne 'xde pasaan' gak... coz aku x reti nk luah kn pasaan... aku marah ke, aku suke ke, muke aku still cm2 gak... lepak je n malas nk pk byk...

pasal lokman yg xde pasaan nih kn,
aku pung penah gak ckp bnde 2...
tp.....
hanya ko yg lbey tahu diri ko...
n pape probs pung,
cube atasi dgn penuh sabar k?
lek2 dah.
jgn d pk kn sgt...
lokman tetap lokman...
org nk ckp ko pape pung ko tetap diri ko..
klu ko xlek2 dah,
bkn lokman la 2...
jgn amek kesah sgt ape org ckp pasal ko,
watpe nk saket kn hati s'diri klu pk kn sumthng yg kite x ske lame2 kn?
u must get through it rite?
lek2 dah.

1 aku nk bg nasihat...
if u want sumthng,
n sumbody stole it from u,
try 2 get it back eventhough sum1 u care, sum1 u know well will hurt....
i should fight 4 ur self..

hustlerr said...

aku mmg x setuju la kalo ade org cakap ko camtu.

pasal setau aku time kite kat muadzam dlu ko le yg meriah ngan klaka2 wat org2 sume skali ngan ko xduk diam.pdehal sume dr mrsm len2 x kenal sgt lg.ko pon same.
ak rse nak ketuk je ko time tu sbb ko men bedal je ramah je.
hahahaha

tp org nak cakap jugak
yg mcm ko xde perasaan;bile lps ko dh sungguh2 cover perasaan yg xbest tuh kn.

kite profesion same,aku paham.hidop prs

~PakKaramu~ said...

Pak Karamu menziarahi anda

zafiera said...

ermmm....hidup ni mang kene gak lek2 dah....tp if sllu sgt...akn mkn diri gak...coz...kita terpaksa pulihkn emosi kite ngn sendiri....sampai bila kita leh bertahan...so..pasni...if ada masalh...share wif someone that u can trust until the end...coz it can help u to ringn kat pe y dah ditanggunng....xsalh pun nk lek2 dah..malg gue sokong...huhuhuhuhu

Asyraf said...

bg aku......lek2 dah korg ni kene la ader batas,sometime kiter kene gak bgtaw sket pasal aper yg kiter rasa.sbb org tak kan taw dorg wat salah kalau kiter just diam. bg aku,react base on situation.if u need to shout it out,shout it,and if u think it not worth to talk about it..lek2 dah ar.kadang2 ble aku tngok ko lek2 dah ni,aku takot,aku wat salah tanpa aku sedar. dah la ko sebelah katil aku jer..cmfirm la kekadang aku TERbuat salah.so tegur la.k ;)
word of this time is AFTERB

Anonymous said...

.you'll never walk alone.

Anonymous said...

rmi lg kat luar tu yg ad nk tlong kau..
kteorg ni membe2 kau still ad..
mmg kau cover sume prasaan tu sbb xnk org leb ssh ati psl kau kn?? sometimes it works but sometimes it's not..kte sume mmg kne tabah lam idop ni kn.. =)

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.