Thursday, May 31, 2012

my Trans-

mula2 kalau korang nak tau,
'trans-' tu maksud dia..(quoting pakcik wiki)
Trans is a Latin noun or prefix, meaning "across", "beyond" or "on the opposite side".
contoh macam yang mungkin biasa semua dengar - Transnasional..alah yang bas tuu.
maknanya merentasi ke seluruh pelusuk negara la (nasional-nation-negara). lebih kurang gitu.

Ada macam-macam trans yang sangat dekat dalam kepala aku.
trans-titiwangsa,
trans- cameron,
trans-inas,
trans-gopeng,
trans-noring (jelawang),
trans-java,
benda2 trans kat atas ni, semua pasal gunung! dari gunung ke gunung ke gunung punya style.
trans2 ni adalah target aku la untuk pergi kalau berkelapangan.
sebab ni la cara aku layan jiwa. bile dah mule terjebak dalam kancah pewai ni, dah lekat terus dah.


tapi...kemunculan satu 'trans' dalam hidup aku macam menggugat semua trans2 yang lain ni..
trans itu adalah...TRANSCRIPTOME~!
yesss, transcriptome (google to educate yourself ek) data ni adalah mainan aku tak lama lagi.
analisis data2 transcriptome ni adalah skop bidang kerja aku dalam bioinformatik ni.
the datas sangat-sangat promising dan excites everyone. boleh publish paper yang sangat prospektus pasal finding dalam data transcriptome gamat emas ni.macam2 yang menarik!

there's a lot of analysis to be done.after that the significance of the analysis results kena buat. lepas tu kena start on the writing to publish paper. banyak proses yang aku perlu belajar dan get better on it.

jadi...kerja yang banyak, menyebabkan cuti untuk melayan jiwa di gunung, not very likely..
benarlah kata orang, bila kerja, minat kita ni akan terancam..
dan memang aku dapat rasa, yang peluang untuk menggunung lepas ni, agak susah.
trip2 hari hujung minggu je la yang boleh..trip2 trans yang makan berhari2 ni memang susah sikit~ haih~

tapi tak apelah..kalau tak kerja mana duit nak dapat kan :)
duit membantu aku naik gunung dengan lagi best..barang2 power boleh beli..hi3

afterall, i really like my work. so gunung2, wait for me i'll be there someday insyaAllah~

p/s: transgender dengan transseksual tak termasuk langsung dalam skop aku bercakap pasal trans ni.yang tu, puiiiiii!

2 comments:

...sarah n... said...

transkrian. yey!

lokman.keme said...

eh aku dah bleh tgk blog aku! lame xdpt bukak sebab die autoredirect kat site iklan2..

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.