Sunday, August 21, 2011

romadoni

salam & salam sejahtera.
dulu ade entry tajuk romadonn dalam blog ni.sekarang kira sequel dia lah lebih kurang ni.

kali ni cuma rasa nak menulis sikit pasal romadon & sikit2 pasal benda lain.
sekarang pukul 5 am Ramadan ke-21.dah siap sahur dah~~
actually sekarang ni (masa entry ni ditulis) masih berada di Malaysia Genom Institute, tempat aku buat internship.
Yeah, memang internship dah tammat..tapi kenapa aku ade kat sini?bukan kat rumah?
aku dah balik berpuase kat rumah dah aritu, yang sekarang ada dekat area2 balik ni sebab ade kerja sikit. sebelum raya balik rumah semule...adik aku pun akan touchdown Malaysia tak lama nanti so aku le yg pickup dia dari KLIA ni & urus2 dia balik kampung.dan ada la lagi beberapa keje2 not-for-profit semuanya.

tadi bersahur dengan orang2 MGI yang sama2 latenight kat MGI ni.
makan sahur kat restoran Juara Seafood Bangi, Teras Jernang..aku pun first datang sini follow diorang2 ni.kedai Thai..krap2~
yang nak hightlight ni adelah nama2 menu dia yang memang rare ah..out of the world betoi..
ade makanan nama dia 'Ho Lam Lautan Api' woo, satu lagi yang lagi rare -'Daging Neraka'..pergh..apekename makanan laa macam tu..apelagi..jadi bahan la kitorg berbual sambil2 makan..daging ape la yang sampai nama daging neraka ni..setahu aku makan daging bab1 ngan an-jeng le yang memang haram..masuk neraka..heh2

aku tak order makanan nama2 pelik ni.order biasa je..tomyam dia superb..
sampai first time aku rasa macam burning dalam perut lepas siap makan.urghhh ~.~
baru faham perasaan Gaviscon duk buat2 iklan bagai tu.
tapi xmakan pun gaviscon2 tu..xpayah nak gaviscon sangat la kannn..
tp pengalaman dah kat situ.rasa burning yg buat aku tak duduk diam atas kerusi kat kedai tadi xD

pasal kenapa aku ada dekat tempat l.i awal2 pagi ni? sebab selasa ni ada majlis perasmian institut ni sempena bangunan & fasiliti baru semua ni..so persiapan2 memang banyak & kerja keras lah..so aku yang ada dekat area2 ni pun datang la terlibat sama cuba tolong2. rasa best bila terlibat ni. the spirit to get involved..lagipun aku rasa mcm ada sense of belonging dah kat MGI ni (entahla,senang sgt aku rase sense of belonging kat ape2 yang aku participate)..so xkisah pun penat2 sebab seronok dengan mereka2 di MGI ni.
dua tiga hari ni sibuk bertukang2 buat stage untuk menteri nanti..from scratch tu..pergh2.dari petang->malam->sampai subuh buat preparation.ramai2 seronok xD

dan aku rasa mcm obligated jugak.
MGI ni sebenarnya tak terima student nak buat praktikal/internship whatsoever..sebab tanggapan MGI is a serious bussiness dan praktikal2 ni tak fit in the picture..macam risky.
aku syukur le sebab bertuah somehow application praktikal aku sampai kat MGI & diorang decide nak ambik student internship tapi sorang je.
so aku mcm jadi pioneer..sorang je student dalam institut nasional ni.
aku kenalah buat yang terbaik dalam apa yang aku buat..bagi impression baik2 dekat semua orang kat MGI ni supaya mereka rasa terbuka hati untuk bagi peluang lebih ramai student intership lagi pada masa akan datang.junior2 aku dan lain2 student.supaya junior2 & rakan2 mahasiswa lain akan ada peluang jugak untuk mengembangkan diri mereka di MGI semasa internship mereka tahun2 depan nanti..insyaAllah.harap usaha aku ni ada kebaikannya untuk orang lain,tu je yang aku harapkan.

sebab sepanjang aku ada kat sini,environment dia sangat la prospektif & ..lost for words..tapi terbaiklah..dalam bidang genomik/informatik-based field, MGI adalah yang terbaik.


salam romadon ye semua~
thanks for stopping by! you are alright.


1 comment:

gr@wn said...

nanti tolong aku masuk ea. Hehe. :P

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.