Tuesday, February 1, 2011

dalam hati ade taman,dalam taman ade masjid

salam dan selamat sejahtera semuaaa~~~
Happy Chinese New Year~

alhamdulillah lepas zohor tadi aku slamat sampai kat rumah ni dari kampus UKM, hari ni baru balik ke rumah..sekarang cuti CNY.
fuh2..malam ni memang merupakan malam yang quite something bagi aku. memang milestone la~

this is an entry of a story and a thought..(S&T)
lepas solat isyak dekat masjid taman perumahan aku ni, tetibe lepas settle bace doa2 sume tu ade suare kat mic announce yang ade mesyuarat jawatankuasa surau taman dan para jemaah moh le join skali...dalam masjid tu buat 1 halaqah besor,pakcik2 jemaah sume ade..n pengerusi masjid taman tu lead.

aku?pon ade gak..spontaneously still,duk je diam2.slalu2 lepas habis solat terus balik.tapi time ni stay lah, nak angkat punggung balik,tengok ade budak2 sebaya aku pon stay 2 3 org.kalau aku sorg je dalam kalangan pakcik2 tu memang le aku balik je..
meeting tu sebenarnye untuk pakat2 plan tentang sambutan maulidurrasul untuk peringkat taman perumahan aku ni..setiap tahun mesti akan buat,walaupun tahun ni lambat sikit, tapi selagi dalam musim maulud xpe la..on jahh.lalu bile aku dgr..aku pon trase nak follow meeting ni..OHH adekah aku jadik suke meeting?sebab dah terbiase so rase fine je meeting2 ni?HAHAHA oh tidak~!HAHA..gilak2.sori xbetol jap.
hey but this one is new.

maka para jemaah n ajk masjid pun bermesyuaratlah.santai2 je moodnye..duduk bersile n cakap2,ade ketawa sket,seloroh sket,tapi isi per bincangan seriyes.aku dengor je..tarikhnye dah dapat sume jemaah setuju sbb time weekend,n tempatnye pon dah decide..pengisiannye pon dah disketch..menu?ade nak tumbangkan lembu n kambing sekor..nk wat masak gotong-royong reramai..dan ade ceramah pasal maulud oleh local ustaz dari taman perumahan aku ni jugak..duit banyak masjid taman aku sehh..selambe je nk tumbang lembu n kambing sekor..katenye "bajet ade,no problem"..pergh2

then pakcik zul cik az naikkan 1 isu..iaitu..jeng2..isu komitmen.
komitmen tentang nak menjayakan program ni..ye lah,matlamat nak sambut maulud ni disamping menghayati story disebaliknye tu, nak kumpulkan sume penduduk taman n pakat2 mengeratkan ukhwah..same2 penat..same2 kenyang..same2 dapat NILAI dan SIFAT giteww~ yeah!!
fyi, taman perumahan aku ni memang masjidnye boley tahan aktif,tapi taman perumahan ni tak same2 mengaktifkan masjid ni..orang yang mengimarahkan masjid kurang..walaupun masjid amatle strategik..dan beru direnovate jadik makin selesa n best.time solat paling2 2 saf ade isi,dan muke2 yang same..sebelum2 ni sambutan maulud pon byk disupport oleh sesame ajk surau..dengan sambutan yg suam2 tak ramai..org2 taman perumahan x de sgt..n ajk surau gak yg usaha distribute bubur asyura ke rumah2 taman..ntok same2 rase.[tammat flashback]

back to the meeting ni..isu komitmen ni memang pusing2. sebab nak ajak org2 taman ni dtg reramai same2 wat.lembu n kambing sekor tu 1 drive ntok tarik org gak kirenye..sebab kalo x ramai yg turun x berjalan program nih..hmm,dari meeting ni aku dpt tau yg the sole strategy untuk tarik org2 taman turun adelah utk inform dari rumah ke rumah..setiap ajk masjid amek 1 lorong dlm tman n cover sume rumah sepanjang lorong ni..

then the rush came..aku trase gelisah..xleh duduk diam..jd nak bersuara pulak dahh!!!
tapi 2nd thought quickly came,aku dalam meeting sume org2 dewasa pakcik2 ustaz2 haji2 yg umur nye 40 50 tahun..dan sume dah bekerja macam2 kerjaya,mesti luas pengalaman..pengerusi masjid ni org besar owner akademi fantasia memandu.pakcik saidi engineer TM,ustaz jak pegawai PPD..ramai2 lg..oh menn~cmane aku nak participate betul2 dalam meeting nii~!sebab aku nak tlg le taman aku ni nk wat program..aku nak suarakan pandangan dan cadangan..tapi dalam persekitaran yg baru macam ni..it's hard not to hesitate..aku tau yg this is a bad inferior complex,rase somehow inferior pulek sebab aku dah la jarang2 balik umah,asek kat UKM je..dah le still blajo xkeje lg.nak mencelah tu pikir banyak2 kali..pakcik2 sume tgh berbalas2 cakap..nak kene angkat tangan bagitau mohon izin laluan ke? LOL sorg2.pengerusi masjid duk tanye2 je.."ade sape2 nak cakap lg?" sambil selingan2 ringan..xde sorg pon jemaah utarakan ape2 dh..banyak kali gak pengerusi tanye gitu..dalam hati i'm roaring.."SAYAAA" haha..xleh blah..macam2 posisi aku duk bersile rasenye,gelisah mcm ape ntah..lawak lak aku.

akherrnyaa,the word spitted out.."saye..ade sikit cadangan lah" pastu aku pon gorengggg~ pointnye tntg publisiti.
aku mencadangkan untuk wat banner cat pelakat berkenaan sambutan maulud ni yg bole gantung kt main gate taman ke..pagar surau n tadika ke..untuk inform org taman yg mmg akan lalu lalang..barang2nye kain putih 3X1 meter n cat le wordingnye..kanak2 riang ramai leh suroh tlg,dorg mesti eksaited lebeh tang kaler2 ni..state kan info2 penting..selain tu,bole jgk wat flyers lebih kurang,black n white dh cun,masukkan sket pasal ape yg nak dibuat..tempat n tarikh..pasal nk ade ceramah..n pasal Y.B yg katenye nak hadir same..then edarkan flyers ni kt rumah2,jemput sume same2 dtg.let them know n make this proper.iAllah at least dorg tau,dan bole gak tlg usaha ajk yg g bgtau rumah ke rumah.

cuak mmg cuak..motip..tp aku dah cakap..adrenaline rush gak rase.tp muke tenang,suare kontrol delivery tu..hati rase cuak Allah je yg tau..hak3.
pakcik2 sume tersenyum..alhamdulillah mereka setuju terime cadangan ni..n ofkos le aku yg diminta lead sebab belum pernah dibuat lagi mende ni.ok fine iAllah..hepy lak rase bile dgr2 dorg kate lepas aku cadang.membina woh!tengkiu pakciks.

maka itulah kisah aku dalam meeting masjid yang dah jadik another milestone dlm pengalaman aku..sebelum ni pernah gak masuk dlm meeting full org dewasa,same alep mase meeting ngan cikgu2 skolah jalan enam bangi tak lame dulu.tapi ntah nape kali ni lain macam la die punye angin meeting tu.ye,lain macamm..heh2..

that's the story.now the thought part..coz there's always the catch.
so sekarang aku baru lepas siapkan softcopy nak wat banner tu..hmm..all of this remind me of the inner drive that has been instilled inside me and my fellow comrades (if i may say so). sume ni aku blajar mase dekat U..
the drive to function in our scene..in our very own community.sume ni sebab UPSM yg asah nilai ni, untuk berfungsi,to be a functional entity,dan membantu masyarakat sekeliling ,idea2 anak mude sentiase boleh tolong org2 kat luar sane,dan kite kena berani bersuara untuk manfaat..takut2 tu tak salah,ye lah,life-long learning kan..kalau tak takut takde la perkataan berani,sebab berani tu simply means to get againts fear.this time,the fear is inferiority..which was smashed to smithereens by the craze to speak out.all these years of experience and exposure,really does help to gradually build the bridge between me and the community.TQ yupiesem

selalu kita pergi tolong2 orang dan turun ke sanesini ntok bersame2 mcm2 golongan masyarakat diseluruh pelusuk negara, macamane pulak kite bile di tempat sendiri? bile balik rumah & kampung kite sendiri,di taman perumahan sendiri.mereka pun masyarakat jugak..perkara ni timbul dalam kepala aku..setelah aku dapat jawapannye dulu.pelik gak,dapat jawapan baru ade persoalan yg lengkap.

bila dapat tolong org kat tempat sendiri, rase mcm nak tepuk2 bahu sendiri *bukan main tepuk2* n cakap "syabas2..tahniah" tapi kang kene mark gilak plak kalo org nampak.haha..tp tu lah,rase semacam puas dan suka..dan rase nak bangga kat development diri sendiri ni..emm,bukan nak meninggi2 tapi this feeling of accomplishment is pure..bukan sebab nak riak2.
terima kasih dekat UPSM la..banyak bagi pengalaman community service,opkim sane sini,dekat macam2 org dah buat khidmat masyarakat n bakti siswa..yang semuanya difokus untuk masyarakat,efek lebih kat masyarakat bile berprogram..bukan student yang dilebihkan keseronokan yg tipikal n suke2 sbb ade mende best mcm boleh mandi manda air tejon n bbq ramai2..mcm yg nampaknye jadik trend bile rata2 berpogram skarang ni.program2 name community service,tp macam banyak student-centered, bukan community centered..contohnye opkim yg lebih menyeronokkan peserta2 yg join,dan masyarakat sipi2 je dapat manfaat..papepon still,any effort is very much appreciated n supported :).husnuszon2~


But well, it is so-called community work afterall. It should reflect more on the community,while indirectly giving us something,lessons as added value along the whole journey. That's how i think it should work. Not the other way around. aite?

p/s: mase dlm meeting tu,time aku nak bagi opinion tu mule2 aku panggil ayah aku yg bertentangan ngan aku "ayah,ayah"; lepas tu pakcik saidi seblah cuit aku cakap, "panggil setiausaha.." XD .Ayah aku s/u masjid ni..n masjid ni ade jgk mengamalkan etika2 meeting yg bagos~! yeah2

p/s 2: bile tanye pengerusi masjid,"masjid kite ni ade logo x? taman ni ke..ade logo x?" die cakap "emm,aah kan,xde pulak.kamu boleh tolong rekakan logo untuk taman kita lah ye?";aku:"...."

p/s 3: UPSM tgh beropkim di Kg.Beng,Lenggong Perak skarang..slamat bermasyarakat sume~!

thanks for stopping by! you're alright.
yes2 indeed this is a long piece of story.ni la jadik bile mode bercerite n berkongsi ON :)
gigih bace yek

6 comments:

Alepela said...

yeay!ade name aku! xPP

mizzbutterfly said...

panjang kali nih...ko hebat!!1 tak sia sia ape yg ko dah lalui kat upsm..then ko aplikasikan...
mesti parents ko bangga dgn ko!!!

...sarah n... said...

aku ada sikit masalah...aku tengah cuba...erm..membayangkan....seluruh penceritaan dan dialog.....dalam loghat kelate la gamaknye ni sume kan?

lokman.keme said...

alep- hoho
wani- hehe
sawah- ...........=.=

xAr said...

bangga ngan keme... ^__~''

Sang Penghuni said...

nanti ko leh promote anak2 pakcik tu kalau ada yg masuk ukm leh join upsm

Disclaimer

All content provided on this blog is for leisure & informational purposes only. The owner of this blog makes no representations to any party he may be a part of, or guarentee the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site. The owner will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information. Contents are generally individual reflections of thought & stories of the blog.
Thanks for stopping by! you are alright.